Παρά την περιπέτεια της πανδημίας και τις εξωγενείς κρίσεις που επηρεάζουν την τουριστική αγορά παγκοσμίως, η χώρα μας δεν δείχνει απλά να αντέχει, αλλά ισχυροποιείται, αυξάνει τη δυναμική της, παγιώνει τη θέση της παγκοσμίως στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Ρέτσος στην τελευταία ομιλία του ως Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.
Όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος «Το 2023, αποτελεί μια ακόμα χρονιά ορόσημο, σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες και σε πολλά επίπεδα κρίσεις. Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο περιβάλλον, ο παγκόσμιος αλλά και ο ελληνικός τουρισμός, καλούνται να αντέξουν, να προσαρμοστούν, να αναπτυχθούν, με νέους όρους και σε νέες συνθήκες. Οι αναταράξεις της πανδημίας έχουν σταματήσει και έχουμε βγει πλέον από το καθεστώς της επιφυλακής. Με άλλα λόγια, αφήσαμε πίσω μας ένα παρατεταμένο, τραυματικό διάστημα αβεβαιότητας και φόβου. Στην Ελλάδα η οικονομία πορεύεται σε σταθερή τροχιά και το πολιτικό κλίμα σύντομα θα ξεκαθαρίσει μετά και τις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου».
Αξιοποιώντας τα απολογιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ σημείωσε ότι το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2% έναντι του 2019 και διαμορφώθηκε στα 27,8 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 31,3 εκατ. ταξιδιωτών το 2019. Παράλληλα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά μόλις 3% σε σύγκριση με το 2019 και διαμορφώθηκαν στα 17,6 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ αναφορικά με τους προορισμούς και σε σχέση με το 2019, καταγράφεται σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στους προορισμούς «Ήλιου και Θάλασσας» (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ιόνιο και Κυκλάδες).
Επίσης, στην αιχμή της τουριστικής σεζόν του 2022, η απασχόληση στα καταλύματα και την εστίαση υπερέβη την αντίστοιχη το 2019.
Καταλήγοντας ο κ. Ρέτσος πρόσθεσε ότι ο τουριστικός κλάδος είναι στενά συνδεδεμένος με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του κοινού που δημιουργεί τάσεις και διαμορφώνει νέα είδη τουρισμού. Και πρόσθεσε τα εξής: «Αυτό δε γίνεται, δε μπορούμε να το αγνοήσουμε. Πρέπει να εξελισσόμαστε διαρκώς, χωρίς να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες αξιώνουν έλεγχο στον κορεσμό, σεβασμό στη φέρουσα αναπτυξιακή ικανότητα, και εφαρμογή της αρχής της βιωσιμότητας στην τουριστική ανάπτυξη. Οφείλουμε να τους ακούσουμε προσεκτικά. Ούτε αυτές είναι ανάγκες που μπορούμε να αγνοήσουμε με αποκλειστικό γνώμονα το πρόσκαιρο κέρδος. Χρειάζονται ανοιχτά αντανακλαστικά και όχι εφησυχασμός, εξωστρέφεια και στενή αλληλεπίδραση του τουρισμού με την κοινωνία και τους άλλους οικονομικούς κλάδους, Αυτά είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να πέσει το βάρος αν θέλουμε να παραμείνουμε στην κορυφή που έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτές θα πρέπει να είναι προτεραιότητες για εμάς, πριν από τις εισπράξεις και τις αφίξεις».
Διαβάστε ακόμα:
Γαμήλιος τουρισμός: 5 ελληνικά νησιά, 5 ειδυλλιακoί προορισμοί για wedding parties
Σκοτεινός τουρισμός: Η μακάβρια πτυχή ενός επιτυχημένου θεματικού τουρισμού
Σκοτεινός τουρισμός: Η μακάβρια πτυχή ενός επιτυχημένου θεματικού τουρισμού