Την πρώτη θέση ανάμεσα σε 100 χώρες κατέλαβε η Ελλάδα ως πιο προσιτός προορισμός για εγκατάσταση μετά τη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία REASSURED.
Σημειώνεται ότι λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλοί Βρετανοί σκοπεύουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό μετά τη συνταξιοδότησή τους, ενώ η συγκεκριμένη έρευνα, σύμφωνα με τον Διευθυντή Εταιρικής Στρατηγικής της REASSURED, κ. Phil Jeynes, αποσκοπεί στον εντοπισμό προορισμών, που μπορούν να επιλέξουν οι συνταξιούχοι, διαφυλάσσοντας μέρος του εισοδήματός τους.
Σχετική ανάλυση για το θέμα κάνει σε έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο στο οποίο γίνεται αναφορά για την Ελλάδα την Κύπρο και τις άλλες χώρες που είναι προσιτές για συνταξιούχους διεθνώς. H εν λόγω εταιρία συγκέντρωσε έξι παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψιν οι περισσότεροι συνταξιούχοι όταν εξετάζουν την προοπτική μετακόμισης στο εξωτερικό. Οι παράμετροι αυτοί περιλαμβάνουν το ετήσιο επίπεδο ηλιοφάνειας της χώρας, το μέσο προσδόκιμο ζωής, τον δείκτη κόστους διαβίωσης, το μέσο κόστος διαμονής, το μέσο κόστος μεταφορών και το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών.
Τη δεκάδα των πιο προσιτών χωρών, μετά την Ελλάδα συμπληρώνουν η Πορτογαλία στη 2η θέση με συνολική βαθμολογία 6,712, η Μάλτα στην 3η θέση με 6,689, η Ιταλία στην 4η θέση με βαθμολογία 6,482 και η Ισπανία στην 5η με 6,467, η Κούβα στην 6η με 6,366, η Κύπρος με 6,358 στην 7η, η Ιαπωνία στην 8η με 6,288, η Αλβανία στην 9η με 6,272 και στη 10η το Πουέρτο Ρίκο με 6,264.
Αναλυτικά, η Ελλάδα κατετάγη στην πρώτη θέση με συνολική βαθμολογία 6,806, με μέσο όρο προσδόκιμου ζωής τα 81 έτη (5η θέση), ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών το 23% (2η θέση) μαζί με την Πορτογαλία, 2,773 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας (9η θέση), ενώ ο μέσος όρος κόστους διαμονής ανέρχεται σε περίπου 347 ευρώ, καθιστώντας την τη δεύτερη φθηνότερη χώρα της πρώτης δεκάδας μετά την Αλβανία. Ο δείκτης κόστους διαβίωσης ανήλθε σε 54,6 για την Ελλάδα (6η θέση), ενώ το μέσο κόστος μεταφορών διαμορφώνεται σε περίπου 30 ευρώ), κατατάσσοντας τη χώρα από άποψη κόστους στην 6η θέση της πρώτης δεκάδας. Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής σημειώθηκε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Μαρόκο και την Αλγερία, η οποία είχε και το χαμηλότερο ποσοστό πληθυσμού άνω των 65 ετών σε 6%. Η Αλγερία καταγράφει επίσης το χαμηλότερο μέσο κόστος διαμονής σε περίπου 98,5 Ευρώ, τον χαμηλότερο δείκτη κόστους ζωής 27,6 καθώς και το χαμηλότερο μέσο κόστος μεταφορών περίπου 8,1 Ευρώ).
Διαβάστε ακόμα:
27,8 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2022
Η διεκδίκηση των 20 εκατ. Γερμανών τουριστών από Ελλάδα, Ισπανία και Τουρκία για το 2023
Τα βραβεία της TUI στα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο -Ποια διακρίθηκαν στην Ελλάδα