Κτισμένο το 1923 μέσα σε ένα καταπράσινο κτήμα 11 στρεμμάτων, στο Κεφαλάρι, επί της οδού Δηληγιάννη 66, το «Πεντελικόν» αποτέλεσε το ξενοδοχείο-ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής συνδέοντας το όνομά του με τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της Αθήνας.

16

Το νεοκλασικό ξενοδοχειακό κτίσμα, σε σχέδια των καταξιωμένων αρχιτεκτόνων Ανδρέα Κριεζή, Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη και με αρχικό ιδιοκτήτη τον Ιωάννη Γκάβα, έγινε τόπος συνάντησης και διαμονής σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού.

Στη μακρόχρονη ιστορία του από το 1927 οπότε και εγκαινιάστηκε έως και σήμερα το «Πεντελικόν» έχει φιλοξενήσει τα πιο γνωστά ονόματα της Αθηναϊκής κοινωνίας. Μεταξύ αυτών, οι πρωθυπουργοί Ελευθέριος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πιπινέλης, Στέφανος Στεφανόπουλος, Σπύρος Μαρκεζίνης αλλά και οι Γεώργιος και Ανδρέας Παπανδρέου καθώς και η βασίλισσα Φρειδερίκη ακολουθούμενη συχνά από την κόρη της, Πριγκίπισσα Ειρήνη.

Το 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος επιλέγει το Πεντελικόν για την παρουσίαση του έργου της κυβέρνησης του με την συμπλήρωση διετίας από τις εκλογές. Το «Πεντελικόν» εκτός από σημείο συνάντησης πολιτικών ήταν και σημείο συνάντησης λόγιων και ανθρώπων των Τεχνών, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Μόραλης και Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, η Πηνελόπη Δέλτα και η Βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, και ηθοποιών όπως Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νίκος Τζόγιας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρίκα Διαλυνά και πολλοί άλλοι.

Στον πόλεμο του 40’ το «Πεντελικόν» μετατρέπεται σε νοσοκομείο για τους τραυματίες που φτάνουν από το Μέτωπο, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής επιτάσσεται από τους Γερμανούς με συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της πολυτελούς επίπλωσης και διακόσμησής του.

Στα Δεκεμβριανά του 1944, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων και πολιορκήθηκε από άντρες του Ε.Λ.Α.Σ καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί το επιτελείο της βρετανικής αεροπορίας με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό του από τις εκρήξεις των όλμων, τα βλήματα και τη φωτιά.

Το 1948 επαναλειτουργεί υπό τη διαχείριση της συζύγου του Ιωάννη Γκάβα, Όλγας, που ξαναδίνει ζωή στο ξενοδοχείο, προχωρώντας σε ανακαίνιση και σε αλλαγές στο κτήριο, εξοπλίζοντας το με καινούργια έπιπλα και σκεύη, πίνακες και γκραβούρες. Στους κλυδωνισμούς της ελληνικής πολιτικής σκηνής το «Πεντελικόν» είχε πάντοτε ισχυρή παρουσία. Στο «Πεντελικόν» πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντησή του Σπύρου Μαρκεζίνη με τον εκπρόσωπο της ΕΔΑ Αντώνη Μπριλάκη για την από κοινού κάθοδό τους στις εκλογές του 1962 χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο «Πεντελικόν» έλαβε χώρα η σύσκεψη δεξιών και ακροδεξιών παραγόντων όπου αποφασίστηκε πώς θα αποστελλόταν στην Κύπρο ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας, για να αναλάβει τον αγώνα της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το προτίμησε για να κάνει μία από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει τον πρώτο Γραμματέα της, σε μια συνεδρίαση που λίγο έλειψε να αποβεί μοιραία για το Κίνημα όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου απείλησε να το διαλύσει αν δεν εκλεγόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Κέντρο όχι μόνο πολιτικού αλλά και οικονομικού ενδιαφέροντος, κατά τις δεκαετίες 1990 και 2000 στις εγκαταστάσεις του κλείνονταν μεγάλες οικονομικές συμφωνίες και πραγματοποιούνταν συναντήσεις και συσκέψεις στις οποίες συζητούνταν θέματα που θα έπαιζαν καθοριστικό ρόλο  για το μέλλον της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους εκπροσώπους της Goldman Sachs, στα τέλη του 2009, για να συζητήσουν την επερχόμενη οικονομική κρίση που έμελλε να πλήξει τη χώρα αλλά και τη ζωή και το μέλλον των Ελλήνων.

Το 1984 με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, το ξενοδοχείο κηρύσσεται «διατηρητέο, έργο τέχνης και πολιτισμού».

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, η δυναμικότητα του ξενοδοχείου μεγαλώνει σημαντικά με την προσθήκη τριών νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, καθώς και με τροποποιήσεις στο υφιστάμενο ξενοδοχείο «Πεντελικόν». Το ξενοδοχειακό συγκρότημα με τα τέσσερα πλέον κτίσματα, προσέφερε ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και παροχών, που ανταποκρίνονταν πλήρως στις ανάγκες κάθε φιλοξενούμενου. Ξεχωρίζοντας για τις γραστρονομικές δημιουργίες και την κορυφαία ποιότητα των υπηρεσιών του, το εστιατόριο του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» αποτέλεσε το πρώτο εστιατόριο που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin στην Ελλάδα, βράβευση την οποία λάμβανε από το 1999 και για 11 συνεχόμενα έτη.

Πολλές δεξιώσεις, φιλανθρωπικά bazaars, επίσημα γεύματα και δείπνα, μουσικές βραδιές είχαν αφήσει εποχή. Στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που οργανώνονταν στο ξενοδοχείο, τον πρώτο λόγο είχε κάθε χρόνο ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» που έκανε το Χριστουγεννιάτικο bazaar του στον πρώτον όροφο του παλαιού κτιρίου, στην αίθουσα Silver με τις χαρακτηριστικές ασημένιες αποχρώσεις των τοίχων της.

Μια νέα εποχή για το «Πεντελικόν»

Τον Απρίλιο του 2015 επήλθε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του «Πεντελικόν». Οι κτιριακές εγκαταστάσεις (και η έκταση των επτά στρεμμάτων) πέρασαν στην ιδιοκτησία του Ομίλου SCD, συμφερόντων Θ. Δουζόγλου. Ο Όμιλος παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατούσε στην χώρα μας, έχοντας όμως την πεποίθηση ότι τα προβλήματα θα ήταν παροδικά, εκπόνησε ένα συμπαγές επενδυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης του ξενοδοχείου, διατηρώντας την ιστορική επωνυμία του. Με βάση την συμφωνία που υπογράφηκε με την Hilton το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει το 2024, υπο την επωνυμία «Pentelikon Athens, Curio Collection by Hilton», προσφέροντας  αναβαθμισμένες υπηρεσίες που θα ενισχύσουν την πολυτέλεια και την αίγλη  που το χαρακτηρίζει. Στα 117 πλήρως ανακαινισμένα δωμάτια του ξενοδοχείου, καθώς και στις πολυτελείς εγκαταστάσεις ευεξίας του που θα αποτελούνται από ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, αίθουσες περιποίησης σπα, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, οι επισκέπτες θα μπορούν να χαλαρώσουν και να αναζωογονηθούν τόσο κατά τους καλοκαιρινούς όσο και τους χειμερινούς μήνες. Τέλος, σχεδιάζεται η λειτουργία χώρων εστίασης οι οποίοι θα προσφέρουν ξανά πρωτοπόρες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Η επένδυση της SCD Group στο Μικρολίμανο

Παράλληλα, ο όμιλος SCD Group αξιοποιεί ένα άλλο ακίνητο που περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο του. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο, στην περιοχή του Μικρολίμανου, το οποίο αποκτήθηκε το 2016 και λειτουργούσε στο παρελθόν με την επωνυμία ΜΙΣΤΡΑΛ. Ήδη με την συμφωνία που υπέγραψε ο Όμιλος με την Hilton το ακίνητο αναβαθμίζεται και θα λειτουργήσει, μετά την ολοκλήρωση των επενδυτικών εργασιών, ως «Hampton by Hilton Piraeus Mikrolimano». Το brand Hampton έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι το brand με τα περισσότερα ξενοδοχεία στις ΗΠΑ. Η επένδυση αυτή και η λειτουργία του νέου ξενοδοχείου θα συμβάλλει ουσιαστικά στο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί ο Δήμος Πειραιά και η Περιφέρεια Αττικής στο Μικρολίμανο, το οποίο στοχεύει να μετατρέψει, με έργα ανάπλασης, την περιοχή σε έναν ελκυστικό διεθνή προορισμό. Το ξενοδοχείο 83 δωματίων θα λειτουργήσει επίσης το 2024, προσφέροντας καταλύματα υψηλής ποιότητας με εκπληκτική θέα στο Μικρολίμανο, τον Σαρωνικό και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τουριστικής και οικονομικής ζωής της περιοχής.

Διαβάστε ακόμα:

Hilton: Eπέκταση του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα με το Pentelikon Athens, Curio Collection by Hilton και το Hampton by Hilton Piraeus

Hilton: Κλείνει μετά από 58 χρόνια λειτουργίας και επιστρέφει ως Conrad το 2024