Μέσα από ενδελεχή έρευνα και συλλογή στοιχείων που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων εντόπισε πάνω από 1.000 παράνομα καταλύματα από διαδικτυακές πλατφόρμες.

7

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Χατζής κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα επισημαίνοντας ότι μετά και τον εντοπισμό των παράνομων καταλυμάτων ζητείται η εφαρμογή ελέγχων και αυστηρότερων κυρώσεων.

Ο κ. Χατζής σημείωσε ότι η Ομοσπονδία ανέδειξε με επιχειρήματα ότι η αναφορά στον υπερτουρισμό είναι αποπροσανατολιστική. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «Όλη η συζήτηση αφορά στην επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, καθώς η φθίνουσα απόδοσή ορισμένων υποδομών προκαλεί φαινόμενα συνωστισμού που καμία σχέση δεν έχουν με το φαινόμενο του υπερτουρισμού που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες.  Η συγκεκριμένη μάλιστα παρέμβασή μας, υιοθετήθηκε ευρέως από την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Πρωθυπουργού». 

Σε ό,τι αφορά το Τέλος Παρεπιδημούντων αναφέρθηκε στην παρέμβαση της Ομοσπονδίας προκειμένου να μην αυξηθεί στο  2% αλλά στο 0,75%, μία εξέλιξη που εξοικονόμησε από τον  κλάδο επιβαρύνσεις ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι το προσεχές διάστημα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε συνεργασία με την Ομοσπονδία μας παράλληλα με την μελέτη που είναι ήδη σε εξέλιξη από την PwC για τη φορολογική επιβάρυνση των ξενοδοχείων, θα πραγματοποιήσει έρευνα ειδικά για τα πιο αδύναμα οικονομικά ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα μικρά νησιά ώστε να χαρτογραφηθούν οι ιδιαιτερότητές τους και να τεκμηριωθεί η ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητάς τους.

Παράλληλα, στάθηκε στη ψηφιοποίηση του αρχείου της ΠΟΞ υπογραμμίζοντας ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, έχοντας ήδη μετατρέψει σε ψηφιακή μορφή πάνω από το 50% του έντυπου αρχείου της Ομοσπονδίας.

Από την πλευρά της η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Αγάπη Σμπώκου στην τοποθέτηση της τόνισε ότι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό είναι θετικά και για το 2025. Το 2024 πρόσθεσε έκλεισε με ρεκόρ αφίξεων σχεδόν στα 40 εκατ. – μαζί με την κρουαζιέρα και εισπράξεων στα 21,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αναφέρθηκε σε μία σειρά προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει ο τουριστικός τομέας οι οποίοι είναι καθοριστικοί για το  μέλλον του τουρισμού. Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών και ανταποδοτικότητας των Τελών που καταβάλλει ο τομέας. Επιπλέον σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό ενώ κρίσιμο πεδίο παρέμβασης για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι και η εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιώργος Βερνίκος χαρακτήρισε ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού τον ξενοδοχειακό κλάδο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η αγορά καθορίζει το παραγωγικό μοντέλο που θέλει να λειτουργήσει και όχι οι κεντρικοί σχεδιασμοί.