Η οριστικοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των στοιχείων των διεθνών αφίξεων επισκεπτών στη χώρα μας συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας για το 2024 ανέδειξε ένα μεγάλο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

9

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού ξεπέρασε πέρυσι τα 40 εκατ. αγγίζοντας τα 40,7 εκατ. Σημειώνεται ότι το 2023 ήταν επίσης μία χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με 36,1 εκατ. αφίξεις. Στην επίτευξη του νέου ρεκόρ το 2024 συνέβαλε και η κρουαζιέρα καθώς ο αριθμός των επιβατών έφτασε σε 4,74 εκατ. από 3,35 εκατ. το 2023. Από το σύνολο των 40,7 εκατ. διεθνών αφίξεων σχεδόν οι 26 εκατ. ήταν μεμονωμένοι ταξιδιώτες ενώ 14,7 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα με οργανωμένα πακέτα.

Αναλύοντας τα στοιχεία εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα σε διάστημα 12 ετών κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των ξένων επισκεπτών, από 20,1 εκατ. ξένους επισκέπτες το 2013 σε 40,7 το 2024. Εξαιρούνται στη σύγκριση τα χρόνια της πανδημίας. Συνολικά σε μία 15ετία, 2010-2024, η Ελλάδα υποδέχθηκε πάνω από 373 εκατ. ξένους τουρίστες.

Παράλληλα σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν το 2024 και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, στα 21,6 δισ. ευρώ από 20,6 δισ. ευρώ το 2023. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις υπερδιπλασιάστηκαν από το 2012 οπότε είχαν φτάσει εκείνη τη χρονιά σε 10,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, στη 15ετία, 2010-2024, οι άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα έφτασαν σε 207 δισ. ευρώ. Τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν τα οφέλη που έχουν προκύψει για την ελληνική οικονομία από την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως τις επιπτώσεις των Μνημονίων και της πανδημίας.

Για το 2025, οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό είναι επίσης ευοίωνες, αν και είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Η υποτονική ταξιδιωτική ζήτηση για τη Σαντορίνη στην αρχή της σεζόν, ως επακόλουθο της αρνητικής φήμης που δέχθηκε το νησί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα τους προηγούμενους μήνες ενδέχεται να επηρεάσει την εξέλιξη των εσόδων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ωστόσο, η συνολική τουριστική εικόνα για τη χώρα παραμένει μέχρι στιγμής σε θετικό έδαφος. Οι κρατήσεις για δημοφιλείς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική κινούνται αυξητικά. Παράλληλα, ενώ παραμένει ερωτηματικό για πολλές ευρωπαϊκές αγορές η ταξιδιωτική συμπεριφορά των Αμερικανών τουριστών τα μηνύματα για την Ελλάδα από την αμερικανική αγορά είναι θετικά καθώς διατηρείται ο μεγάλος αριθμός των πτήσεων προς τη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα:

Νέα εποχή στον οικογενειακό ταξιδιωτικό σχεδιασμό

Ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς αφίξεις τουριστών και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο δίμηνο

Trip.com: Περιζήτητοι προορισμοί και κορυφαία ξενοδοχεία της Ελλάδας στις ταξιδιωτικές λίστες της