Το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει σε επίπεδο Τελών για τις επιχειρήσεις φιλοξενίας και την κρουαζιέρα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια Διυπουργικής Συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Εξειδίκευση μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση και στον τουρισμό». Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού εκτίμησε ότι για τη φετινή χρονιά η Ελλάδα θα πετύχει αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις οι οποίες θα φθάσουν σε 22 δισ. ευρώ.

17

Σε ό,τι αφορά τα Τέλη, η υπουργός ανέφερε ότι εισάγεται Τέλος Κρουαζιέρας για τους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια, αυξημένο για τη Σαντορίνη και για τη Μύκονο, με κλιμάκωση ανά χρονική περίοδο. Μέρος του Τέλους θα αξιοποιείται από το υπουργείο Τουρισμού για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.

Επίσης, θα καταρτιστεί ένα Σχέδιο ρυθμίσεων και δράσεων για την ορθολογική διαχείριση της κρουαζιέρας το οποίο θα περιλαμβάνει:

-Ανάπτυξη του homeporting και άνοιγμα νέων προορισμών

-Ανάπτυξη υποδομών στους λιμένες για την ορθή διαχείριση τόσο του berth allocation, όσο και για τον έλεγχο των ροών στην ξηρά.

-Ολοκληρωμένη μελέτη για την αξιολόγηση της συμβολής της κρουαζιέρας στην οικονομία και του αποτυπώματός της στις τοπικές κοινωνίες.

-Κίνητρα για την προσέλκυση μικρότερων κρουαζιερόπλοιων με επιβάτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου

-Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο Θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο που θα συμβάλλει στη μέτρηση των επιπτώσεων της κρουαζιέρας.

Αναλυτικά, επιβάλλεται Τέλος Κρουαζιέρας 20 ευρώ ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια της Σαντορίνης και της Μυκόνου και στα υπόλοιπα λιμάνια 5 ευρώ για την περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Το Τέλος θα είναι μειωμένο κατά 40% τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο δηλαδή 12 ευρώ για Σαντορίνη και Μύκονο και 3 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια και αντίστοιχα μειωμένο κατά 80% τους μήνες Μάρτιο έως Νοέμβριο δηλαδή 4 ευρώ για Σαντορίνη και Μύκονο και 1 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια. Το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα θα κατανέμονται κατά 1/3 στους Δήμους που αποβιβάζονται οι επιβάτες κατά 1/3 θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας με σκοπό την εκτέλεση λιμενικών έργων και κατά 1/3 θα εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.

Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση. Ειδικότερα, αυξάνεται το Τέλος από Απρίλιο έως Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς και για ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επίσης, το μειώμενο Τέλος επεκτείνεται κατά ένα μήνα και περιλαμβάνει πλέον και τον Μάρτιο (για 5 μήνες αντί 4 που ισχύει μέχρι σήμερα). Τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών, ιδίως έργα υποδομών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών για την στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Αναλυτικά, το Τέλος Ανθεκτικότητας για την περίοδο από Απρίλιο έως Οκτώβριο αυξάνεται κατά μισό ευρώ για τα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων και για τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμορφώνεται από 1,5 ευρώ στα 2 ευρώ. Επίσης, στα ξενοδοχεία 3 αστέρων αυξάνεται κατά 2 ευρώ και διαμορφώνεται στα 5 ευρώ από 3 ευρώ, στα ξενοδοχεία 4 αστέρων αυξάνεται κατά 3 ευρώ και διαμορφώνεται στα 10 ευρώ από 7 ευρώ και στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και στις βίλες αυξάνεται κατά 5 ευρώ και διαμορφώνεται στα 15 ευρώ από 10 ευρώ.

Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το Τέλος αυξάνεται από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ από Απρίλιο έως Οκτώβριο στα 8 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο 1ο, 2ο και 3ο διαμέρισμα, από 1/1/2025, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης.

Επιπλέον, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και αντίστοιχων προδιαγραφών ασφαλείας και η θέσπιση διενέργειας ελέγχων.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσα πλήρωσαν Έλληνες και ξένοι τουρίστες ως Φόρο Διαμονής και Τέλος Ανθεκτικότητας

Έρευνα: Αυτός είναι ο κορυφαίος προορισμός για συνδυασμό εργασίας και διακοπών

Έρευνα ΙΝΣΕΤΕ: Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει;