Ο Στρατιωτικός Τουρισμός, ως δραστηριότητα των θεματικών μορφών, έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του τουρισμού της χώρας.

17

Οι δραστηριότητες για την ανάπτυξη του Στρατιωτικού Τουρισμού, περιλαμβάνουν κοινού στρατιωτικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος δράσεις. Επίσης, περιλαμβάνει δράσεις προστασίας, ανάδειξης, προώθησης και τουριστικής και γενικότερης προβολής των ιστορικού στρατιωτικού ενδιαφέροντος ακίνητων μνημείων, επίγειων και ενάλιων χώρων, καθώς και τη συντήρηση, αποκατάσταση, τεκμηρίωση και έκθεση κινητών μνημείων και κειμηλίων που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα της στρατιωτικής ιστορίας και των πολεμικών αγώνων του Έθνους. Σκοπός είναι η επίτευξη τουριστικής αναγνωρισιμότητας και η προσέλκυση επισκεπτών με ειδικά ενδιαφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του Στρατιωτικού Τουρισμού στο Καλπάκι. Για την επίτευξη του στόχου θα συνεργαστούν, υλοποιώντας σχετική προγραμματική σύμβαση, η Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και ο Δήμος Πωγωνιού.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει στην ιδιοκτησία του και λειτουργεί το Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου, το οποίο είναι αφιερωμένο στις πρώτες 12 ημέρες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Στον προαύλιο χώρο του μουσείου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, ενώ στο εσωτερικό του μουσείου, υφίστανται εντυπωσιακά εκθέματα.

Ο Δήμος Πωγωνίου βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Νομού Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου. Δυτικά και βορειοδυτικά συνορεύει με την Αλβανία, βορειοανατολικά με τα χωριά του λεκανοπεδίου της Κόνιτσας και με το Ζαγόρι, και νότια με το Νομό Θεσπρωτίας. Στην έδρα του Δήμου, στο Καλπάκι, έγιναν όλες οι κρίσιμες μάχες του Έπους του ’40. Στην είσοδο του Καλπακίου λειτουργεί το προαναφερθέν Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου. Λίγα μέτρα μακρύτερα βρίσκεται η σπηλιά όπου ήταν το στρατηγείο του Διοικητή της μεραρχίας Χαράλαμπου Κατσιμήτρου. Πάνω από τον οικισμό δεσπόζει το μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη, στο Λόφο του Μαχητή. Τα χαρακώματα και τα πολυβολεία του κοντινού λόφου Σειλητούρα, είναι επισκέψιμα.

Ο Δήμος έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του Καλπακίου, για τη δημιουργία του «Πάρκου Ιστορίας στο Καλπάκι». Πρόκειται για ένα Θεματικό Πάρκο που αφορά το Έπος του ‘40, και το οποίο, μεταξύ άλλων, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του Στρατιωτικού Τουρισμού στην περιοχή. Το Πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι, θα λειτουργήσει συνδυαστικά και με άλλες δράσεις που επίσης υλοποιούνται από το Δήμο Πωγωνίου και άλλους φορείς στην περιοχή (π.χ. ανάδειξη του πολυφωνικού τραγουδιού και ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, αξιοποίηση της περιβαλλοντικής κληρονομιάς, κ.α.), και θα συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η ολοκλήρωση των υποδομών και η αξιοποίηση του «Πάρκου Ιστορίας στο Καλπάκι».

Το «Πάρκο Ιστορίας στο Καλπάκι» περιλαμβάνει 3 έργα με τις εξής συνοπτικά παρεμβάσεις:

-Ανάδειξη-ανάπλαση Ιστορικών Θέσεων Μαχών Έπους 1940 στο Καλπάκι -Κατασκευή Μνημείου Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος»

-Διαμόρφωση στους πρόποδες του Λόφου Μαχητή, στην έναρξη του μονοπατιού προς το Μνημείο του Μαχητή, χώρου με τις εξής παρεμβάσεις: Πάρκο Μνήμης (πλάκες στις οποίες θα αναγράφονται τα 13.976 ονόματα των πεσόντων στην περιοχή, φυτεύσεις, κ.ά.), εκκλησάκι, υποδοχή, πλατεία και μνημείο κατάθεσης στεφάνων, χώρος στάθμευσης, ηλεκτροφωτισμός, ηλεκτρονικά συστήματα πληροφόρησης, κ.ά.

-Διαμορφώσεις ανάδειξης-ανάπλασης θέσεων Μαχών, σε συγκεκριμένα σημεία στις εξής περιοχές: Άγιος Αθανάσιος, Τσιούρανη, Ρεπετίστα, Λεπροβούνι, Βορώνι, Βροντισμένη, Γκραμπάλα.

-Ανάπλαση-Ανάδειξη Ιστορικού Μνημείου Μαχητή 1940 στη θέση Λόφος Μαχητή.

-Διαμόρφωση λιθόστρωτου μονοπατιού από την επαρχιακή οδό προς το Μνημείο Μαχητή, ανάπλαση της πλατείας πέριξ του Μνημείου, διαμορφώσεις πρανών, ηλεκτροφωτισμός.

Εξάλλου, σχεδιάζεται η ανέγερση νέου Πολεμικού Μουσείου εμβαδού 4.277,7 τ.μ. και ιδιοκτησίας του Δήμου Πωγωνίου, το οποίο χωροθετείται στην είσοδο του οικισμού Καλπακίου, παράπλευρα του επαρχιακού οδικού δικτύου Ιωαννίνων-Κόνιτσας, που συνορεύει με το υφιστάμενο Στρατιωτικό Μουσείο. Το υφιστάμενο Στρατιωτικό Μουσείο Καλπακίου προβλέπεται να διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να αποτελέσει ενότητα του Νέου Πολεμικού Μουσείου, στην οποία θα γίνονται παρουσιάσεις του Έπους του ’40, με σύγχρονες τεχνολογικά υποδομές και μεθόδους (π.χ. Εικονική Πραγματικότητα).

Διαβάστε ακόμα:

ΣΕΤΕ: Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση δεν πρέπει να βαραίνει έναν μόνο κλάδο

Για πρώτη φορά απευθείας πτήση Σανγκάη – Αθήνα από τον Απρίλιο του 2024

Κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στη φιλοξενία μεγάλων εκδηλώσεων