Τρεις φορείς θα κληθούν να συμπράξουν για την υλοποίηση της ανάπτυξης τουρισμού χαμηλού αντικτύπου στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Γυάρου ως παράδειγμα και για άλλους προορισμούς.

16

Πρόκειται για τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το κοινωφελές Ίδρυμα WWF ΕΛΛΑΣ. Η σχετική προγραμματική σύμβαση συνεργασίας περιλαμβάνει όλα τα βήματα για να καταστεί εφικτό το εγχείρημα. Να σημειωθεί ότι η Γυάρος, υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Η Γυάρος αποτελεί έναν τόπο απομόνωσης, ακατοίκητο μέχρι σήμερα, που συνδυάζει μοναδικά στοιχεία φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς με σημασία που ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της χώρας μας. Το WWF Ελλάς, μαζί με πολλούς συνεργάτες εργάζεται στην περιοχή για περισσότερα από 10 χρόνια έχοντας συνεισφέρει στην πλήρη καταγραφή των οικολογικών αξιών της και στη θεσμοθέτηση της ως προστατευόμενης.

Η δράση του WWF Ελλάς στην περιοχή εστιάζει τα επόμενα χρόνια στην πλήρη παράδοση του συστήματος φύλαξης στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και την κωδικοποίηση και διάχυση των καλών πρακτικών και διδαγμάτων από τις μακροχρόνιες δράσεις στην περιοχή προς όφελος του εθνικού συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών.

Ειδικότερα, το WWF Ελλάς υλοποίησε πρόσφατα στην περιοχή το έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης και Δράσεις Αναβάθμισης για την Προστατευόμενη Περιοχή της Νήσου Γυάρου» συνολικού προϋπολογισμού 180.000 ευρώ. Μέσω του έργου σχεδιάστηκαν και διαμορφώθηκαν διαδρομές ερμηνείας περιβάλλοντος, κατασκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν πινακίδες ερμηνείας περιβάλλοντος και ενημερωτικής σήμανσης και αναπτύχθηκε ένα καινοτόμο λογισμικό για έξυπνες συσκευές (smartphones, tablets), ενώ δημιουργήθηκε μια ψηφιακή υποδομή ενημέρωσης. Τα παραπάνω θα αποτελέσουν βάση και θα αξιοποιηθούν κατά την υλοποίηση και του νέου έργου με τίτλο «Αναπτύσσοντας ένα παράδειγμα τουρισμού χαμηλού αντικτύπου στη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Γυάρου» προϋπολογισμού 321.614 ευρώ.

Σκοπός του έργου είναι η ενίσχυση της διατήρησης της φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής της Γυάρου μέσα από τη δημιουργία ενός συστήματος τουρισμού χαμηλού αντικτύπου που θα συμπεριλαμβάνει την κοινωνική γνώση, θα συμβάλει στην αποδοχή της προστασίας της περιοχής, θα υποστηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργεί πόρους για τις υπηρεσίες έχοντας την ευθύνη διαχείρισης και θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας.

Τι είναι ο τουρισμός χαμηλού αντικτύπου

Ο τουρισμός χαμηλού αντικτύπου αναπτύσσεται και εξελίσσεται επιφέροντας την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον συμβάλλοντας στη συνοχή και λειτουργία των τοπικών κοινωνιών. Αναφέρεται επίσης ως ήπιος τουρισμός ή ήπιες μορφές τουρισμού. Οι δράσεις ήπιου τουρισμού, ιδιαίτερα σε Προστατευόμενες Περιοχές, θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στις εν λόγω περιοχές.

H υλοποίηση του προγράμματος θα ακολουθήσει μία ολοκληρωμένη μεθοδολογική προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συμπερίληψη των ενδιαφερομένων μερών στη λήψη καίριων αποφάσεων προς υλοποίηση των στόχων του συστήματος τουρισμού χαμηλού αντικτύπου και ανάδειξης των στοιχείων της περιοχής. Μέσω του συλλογικού σχεδιασμού διασφαλίζεται η ολοκληρωμένη αποτύπωση της φυσικής, ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, η επίλυση τυχόν αντικρουόμενων αντιλήψεων, η αποδοχή του καθεστώτος προστασίας της Γυάρου και κυρίως η «ταύτιση» των εμπλεκομένων με την ανάπτυξη ήπιων ανθρώπινων δραστηριοτήτων εντός αυτής.

Παράλληλα, θα εφαρμοστεί πιλοτικό σχέδιο με επιτόπιες επισκέψεις και αξιολόγηση του πλάνου ερμηνείας περιβάλλοντος στοχεύοντας σε συγκεκριμένα κοινά (π.χ. σχολική κοινότητα, εθνικά και διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία χαμηλού αντικτύπου, ομάδες ΑμεΑ, στοχευμένες πεζοπορικές ομάδες).

Επίσης, θα διαμορφωθεί ένας ολοκληρωμένος οδικός χάρτης διαχείρισης του τουρισμού χαμηλού αντικτύπου. Για να επιτευχθεί αυτός ο οδικός χάρτης θα προχωρήσει η συνδιαμόρφωση πλάνου επισκεψιμότητας με τους κύριους εμπλεκομένους φορείς, η επιλογή ξεναγών της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης ή η ανάθεση της διαχείρισης των επισκεπτών σε εξωτερικούς αναδόχους (π.χ. τουριστικά γραφεία). Το έργο θα γίνει παράδειγμα τουρισμού χαμηλού αντικτύπου.

Παρόλο που οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές και γενικά οι Προστατευόμενες Περιοχές στη χώρα, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και σημεία προς ανάδειξη μέσω ήπιων μορφών τουρισμού, μοιράζονται τον ίδιο στόχο διατήρησης της προστασίας της περιοχής και ενίσχυσης της αποδοχής από τις τοπικές κοινωνίες. Η σύνθεση μίας δοκιμασμένης μεθοδολογίας μέσω της ειδικής εργαλειοθήκης που θα αναπτυχθεί, θα προσφέρει στρατηγικές κατευθύνσεις αλλά και την ευελιξία τοπικής προσαρμογής, ώστε να γίνει εφικτή η εφαρμογή στο εθνικό σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών.

Ως άμεσα επωφελούμενοι από το έργο αναφέρονται όσοι εργαστούν στις δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν, οι επισκέπτες που θα έχουν τη δυνατότητα μίας μοναδικής εμπειρίας που διαφορετικά θα ήταν αδύνατη καθώς και οι μαθητές που θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το νησί. Το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν των κοντινών νησιών (Σύρος, Άνδρος, Κύθνος) και άρα εμμέσως θα ωφελήσει την τοπική οικονομία τους με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος των οικονομικά ενεργών κατοίκων των νησιών, εργάζεται στον τουριστικό τομέα.

Διαβάστε ακόμα:

Πως θα αξιοποιηθούν τουριστικά ο παλιός υδρόμυλος Κλίφκης και οι ερειπωμένες νεροτριβές

Πώς, πού, πότε ταξιδεύουν οι Έλληνες στο εξωτερικό

Aυθεντικότητα, προσωποποιημένες εμπειρίες: Τι αναζητά η Gen Z στα ταξίδια της