Το 2024 καταγράφηκε επιμήκυνση της σεζόν, ποιοτική αναβάθμιση των ξενοδοχείων και ενίσχυση της συνεισφοράς του ξενοδοχειακού κλάδου στην ελληνική οικονομία. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2024 που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και παρουσιάστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

10

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας παρατηρήθηκε σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης με την πληρότητα και τις τιμές να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι, ενώ υπάρχει σαφής τάση ενίσχυσης τους μήνες εκτός αιχμής, η οποία αποτυπώνεται με την αύξηση της πληρότητας και της τιμής  στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας.

Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2024 αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023 και έφτασε τα 11,5 δισ. ευρώ. Η συνολική συμβολή (άμεση και έμμεση) στο παραγόμενο προϊόν της ελληνικής  οικονομίας  φτάνει στα 17,81 δισ. ευρώ και ανέρχεται στο 5,9% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας,  έναντι του 4,8% το 2023.  Ο ξενοδοχειακός κλάδος για το 2024 υποστήριξε συνολικά (άμεσα και έμμεσα) πάνω από  340.000 θέσεις απασχόλησης. Από αυτές περίπου οι 143.000 θέσεις συνιστούν έμμεσες θέσεις που δημιουργήθηκαν σε άλλους κλάδους. Ο ξενοδοχειακός κλάδος εκτιμάται ότι συνέβαλε στη βελτίωση του  εξωτερικού ισοζυγίου της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 7,9 δις ευρώ. Επιπλέον, στην Έρευνα σημειώνεται πως οι συνολικές επενδύσεις των ξενοδοχείων για το 2024, ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του τζίρου των ξενοδοχείων. Από αυτά 200 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε δράσεις βιωσιμότητας. Σημειώνεται επίσης, πως την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε μόλις κατά 4% και των δωματίων κατά 11%, όπου μάλιστα διαπιστώνεται η ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι τα ξενοδοχεία αυτά που ευθύνονται για φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης τουριστικών ροών σε συγκεκριμένους τουρισμούς. 

Τα μισά ξενοδοχεία έχουν υπογράψει συμβόλαια για το 2025, στα ίδια επίπεδα με το 2024. Το ποσοστό των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας που έχει υπογράψει συμβόλαια για το 2025 ανέρχεται στο 60% Από αυτά το 41% έχει υπογράψει συμβόλαια με τιμές αυξημένες κατά 8%. Από τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που έχουν υπογράψει συμβόλαια για το 2025, το 34% έχει υπογράψει συμβόλαια τύπου Commitment δεσμεύοντας το 56% των δωματίων τους.

Οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ξενοδόχοι το 2024 ήταν η εύρεση προσωπικού, και το κόστος της ενέργειας ενώ ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί το λειτουργικό κόστος, η μειωμένη πληρότητα εκτός των μηνών αιχμής, η έλλειψη εργαζομένων και ο ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αναφορικά με την ετήσια έρευνα για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2024, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η Έρευνά μας, επιβεβαιώνει πως ο ξενοδοχειακός κλάδος εμφανίζει μια αξιοσημείωτη δυναμική με θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.  Με τις κατάλληλες πολιτικές πρέπει να προστατευτούν και να ενισχυθούν τα ελληνικά ξενοδοχεία καθώς αποτελούν σταθερό πυλώνα οικονομικής και κοινωνικής προόδου σε όλη την Ελλάδα και έχουν τις δυνατότητες να προσφέρουν ακόμη περισσότερα».  Εξάλλου, ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί ζητήματα με τον τρόπο εφαρμογής της κάρτας εργασίας στον κλάδο σημειώνοντας ότι ελπίζει σε αναθεώρηση του καθεστώτος. Σε ότι αφορά τη σεζόν του 2025 τόνισε ότι μέχρι στιγμής διατηρείται η υψηλή τουριστική ζήτηση.

Διαβάστε ακόμα:

Η Άνοιξη του Τουρισμού διατηρείται και το 2025

Αφίξεις 821,6 χιλ. ξένων τουριστών στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Η διεθνής προώθηση του brand name της Περιφέρειας Αττικής μέσω του αττικού οίνου