Την ετήσια πρόβλεψη της τάσης Culinary + Cocktail, στις κουζίνες και στα μπαρ των ξενοδοχείων και των εστιατορίων αποκάλυψε το Kimpton Hotels & Restaurants, μέρος του χαρτοφυλακίου πολυτελείας και lifestyle της IHG Hotels & Resorts.

21

Σύμφωνα με το brand, το οποίο γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1981 και σήμερα λειτουργεί περισσότερα από 75 ξενοδοχεία και πάνω από 100 εστιατόρια και μπαρ παγκοσμίως, οι γεύσεις του 2024 χαρακτηρίζονται από αλάτι και θαλασσινά, μέχρι ανάγλυφα κοκτέιλ και γεύσεις umami, βελτιώνοντας περαιτέρω την εμπειρία της εστίασης. Αναλυτικά, οι τάσεις που θα επικρατήσουν το 2024, είναι οι εξής:

Αλάτι με ιστορία

Ενώ το αλάτι είναι ένα από τα πιο κοινά υλικά στη μαγειρική, αναμένεται μια αξιοσημείωτη στροφή στα μη επεξεργασμένα άλατα, όπως είναι το μαύρο αλάτι Χαβάης, Kala Namak, το περσικό μπλε αλάτι, το κέλτικο αλάτι, Fleur de Sel και άλλα, καθώς οι καταναλωτές, στην αναζήτηση για κάτι μοναδικό, ακόμη και στα καθημερινά τους γεύματα, απομακρύνονται από τα βασικά επιτραπέζια αλάτια.

Η προμήθεια των ακατέργαστων αλάτων θα είναι επίσης προτεραιότητα για πολλούς σεφ, οι οποίοι συνεργάζονται με παγκόσμιους παραγωγούς αλατιού για να εντοπίσουν άλατα από όλο τον κόσμο και να κατανοήσουν την ιστορία και τις χρήσεις τους.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(315594)
      ["id"]=>
      int(315594)
      ["title"]=>
      string(35) "carlos-lindner-scoj69fUWcE-unsplash"
      ["filename"]=>
      string(46) "carlos-lindner-scoj69fUWcE-unsplash-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(674145)
      ["url"]=>
      string(95) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/carlos-lindner-scoj69fUWcE-unsplash-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(133) "https://www.travel.gr/how_to_travel/travel-news/oi-nees-polyteleis-taseis-sti-gastron/attachment/carlos-lindner-scoj69fuwce-unsplash/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(15) "Photo: Unsplash"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(35) "carlos-lindner-scoj69fuwce-unsplash"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(315580)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-12-27 12:28:38"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-12-27 12:29:41"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1760)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/carlos-lindner-scoj69fUWcE-unsplash-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(96) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/carlos-lindner-scoj69fUWcE-unsplash-206x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(206)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(97) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/carlos-lindner-scoj69fUWcE-unsplash-768x1117.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1117)
        ["large"]=>
        string(97) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/carlos-lindner-scoj69fUWcE-unsplash-704x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(704)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/carlos-lindner-scoj69fUWcE-unsplash-1056x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1056)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(98) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/carlos-lindner-scoj69fUWcE-unsplash-1408x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1408)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Πλατό και κονσέρβες ψαριών και θαλασσινών

Τον τελευταίο χρόνο, οι πωλήσεις κονσερβοποιημένων ψαριών πολυτελείας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, λόγω του ότι οι καταναλωτές αγκαλιάζουν την ποικιλία γεύσεων και βιώσιμων πρακτικών των θαλασσινών. Για το 2024, αναμένονται μοναδικές συνθέσεις σε ειδικά πλατό θαλασσινών, που θα περιλαμβάνουν πολυτελή κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως είναι οι ισπανικές σαρδέλες σε ελαιόλαδο, τα καπνιστά στρείδια habanero και το χέλι του Maine.

Το λάχανο παίρνει τα σκήπτρα από το κουνουπίδι

Εισβολή στα πιάτα θα κάνει και το λάχανο, καθώς οι επαγγελματίες της μαγειρικής και οι καταναλωτές στρέφονται στο σταυρανθή λαχανικό για την ευελιξία, τη γεύση και την υφή τους. Όλες οι πολύ γνωστές ποικιλίες όπως το Napa, το Savoy και το Red Cabbage, καθώς και το πολυπόθητο λάχανο Caraflex ή Conehead θα παρουσιαστούν με πολλούς τρόπους στα μενού, είτε καμένα, ζυμωμένα ή ψητά, είτε κοκκινιστά, ακόμη και καραμελωμένα.

Δημιουργική Ξηρή Παλαίωση

Η τεχνική της ξηρής παλαίωσης έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα και είναι όλο και πιο περιζήτητη μεταξύ των καταναλωτών. Αξιοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό, η ξηρή παλαίωση παρέχει ενισχυμένο έλεγχο της υφής, προσθέτει βάθος στη γεύση και πολυπλοκότητα, αναδεικνύοντας οποιοδήποτε πιάτο.

Με την ξηρή παλαίωση, οι σεφ μπορούν, πέρα από το βόειο κρέας, να περάσουν και σε πιο ενδιαφέροντα υλικά, όπως είναι η πάπια, το αρνί και τα πτερύγια ψαριών. Επίσης, λαχανικά όπως τα παντζάρια και τα καρότα, μπορούν να ωριμάσουν ξηρά και να δημιουργήσουν μια υφή και γεύση που μοιάζει με εκείνη των αλλαντικών. Ακόμη και οινοπνευματώδη ποτά όπως το bourbon και το τζιν αντιμετωπίζονται με τεχνικές ξηρής παλαίωσης, οδηγώντας τα κοκτέιλ στο επόμενο επίπεδο.

Η ζαχαροπλαστική επιστρέφει

Άνοδο στις ασιατικές και γαλλικές επιρροές βλέπει το Kimpton, καθώς οι καταναλωτές επιστρέφουν στο επιδόρπιο, περιμένοντας εφευρετικά γλυκίσματα. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα επιδόρπια του 2024 αναμένεται να συνδυάζουν το γλυκό με το αρμυρό, το καπνιστό αλάτι με τη σοκολάτα και τα εναλλακτικά σάκχαρα, όπως είναι για παράδειγμα η ζάχαρη με βάση τον χουρμά, η ζάχαρη από παντζάρι και η δημοφιλής ζάχαρη καρύδας.

Κοκτέιλ με υφή για τις αισθήσεις

Σκόνη τριαντάφυλλου και φιστικιού, τραγανό φρούτο δράκου και βρώσιμα σύννεφα ηλίου, είναι μερικά από τα συστατικά που θα κατακλύσουν τα μενού του μπαρ το 2024, για να προσθέσουν υφή και οπτική γοητεία στη υγρή βάση.

Ένα νέο κύμα Umami

Οι επικεφαλής των μπαρ, προβλέπουν ότι το 2024 θα περιλαμβάνει περισσότερους πειραματισμούς, ώστε να δημιουργηθούν νέοι τρόποι παρουσίασης λείων, κρεμωδών και βελούδινων ποτών, εγκαταλείποντας τα πιο παραδοσιακά γλυκά αποστάγματα. Δημιουργίες όπως μαρτίνι σολομού ή ποτά που χρησιμοποιούν κονφί πάπιας, αναμένεται να ανεβάσουν επίπεδο στη γεύση Umami, η οποία χαρακτηρίζεται από ηπιότητα και ευχάριστη νοστιμιά που είναι δύσκολο να περιγραφεί.

Υλικά μαγειρικής εμφανίζονται στα κοκτέιλ

Το 2024, προβλέπεται ότι τα μπαρ θα περιλαμβάνουν συστατικά από την κουζίνα για τη δημιουργία κοκτέιλ και μη αλκοολούχων ποτών, όπως πιπεριές biquinho, salsa macha, σάλτσα σόγιας, σάλτσα ψαριού, κακάο, μαύρο ταχίνι και ζαχαρούχο γάλα ως εναλλακτική λύση σε πιο παραδοσιακά ροφήματα.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(315600)
      ["id"]=>
      int(315600)
      ["title"]=>
      string(50) "ambitious-studio-rick-barrett-6pHiNI4qEnQ-unsplash"
      ["filename"]=>
      string(61) "ambitious-studio-rick-barrett-6pHiNI4qEnQ-unsplash-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(578921)
      ["url"]=>
      string(110) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/ambitious-studio-rick-barrett-6pHiNI4qEnQ-unsplash-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(148) "https://www.travel.gr/how_to_travel/travel-news/oi-nees-polyteleis-taseis-sti-gastron/attachment/ambitious-studio-rick-barrett-6phini4qenq-unsplash/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(15) "Photo: Unsplash"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(50) "ambitious-studio-rick-barrett-6phini4qenq-unsplash"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(315580)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-12-27 12:31:08"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-12-27 12:31:18"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1707)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(111) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/ambitious-studio-rick-barrett-6pHiNI4qEnQ-unsplash-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(111) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/ambitious-studio-rick-barrett-6pHiNI4qEnQ-unsplash-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(112) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/ambitious-studio-rick-barrett-6pHiNI4qEnQ-unsplash-768x1152.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1152)
        ["large"]=>
        string(112) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/ambitious-studio-rick-barrett-6pHiNI4qEnQ-unsplash-683x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(683)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(113) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/ambitious-studio-rick-barrett-6pHiNI4qEnQ-unsplash-1024x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(113) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/12/ambitious-studio-rick-barrett-6pHiNI4qEnQ-unsplash-1365x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1365)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Over-the-top γαρνιτούρες

Από τα μπιζέλια μέχρι τη χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών, οι απλές γαρνιτούρες θα εξελιχθούν σε περίτεχνες μικρές κατασκευές που θα μεταμορφώνουν εντελώς ένα κοκτέιλ και θα το μετατρέπουν από αλμυρό και ξινό σε κιτρώδες και λαμπερό, με μία κίνηση.

Η επανεπινόηση της κανέλας

Το 2024, η κανέλα αναμένεται να προσφέρει δυναμικούς συνδυασμούς γεύσεων, ως δημοφιλές πρόσθετο και «γέφυρα» σε ποτά και πιάτα της εποχής, όπως στον καφέ κανέλας και καπνιστού αλατιού.

Μοναδικά λατινοαμερικάνικα αποστάγματα

Ενώ η τεκίλα, το τζιν και το bourbon εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στα μενού, το 2024 θα υποδεχθεί την άνοδο των λατινοαμερικανικών οινοπνευματωδών ποτών όπως Aguariente, Singani και Cocuy, που σερβίρονται σε craft κοκτέιλ ή απολαμβάνονται με πάγο.

Πολυαισθητηριακή τραπεζαρία

Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αναζητούν γαστρονομικές εμπειρίες που ξεπερνούν τη γεύση και την υφή και θα παρέχουν μια ολιστική εμπειρία, που θα χαρακτηρίζεται από ακόμη μεγαλύτερη υπερβολή και καινοτομία. Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα δώσουν περισσότερη προσοχή στην παρουσίαση και τα σκεύη, στη μουσική και τις μυρωδιές, με σκοπό να εμπλακούν όλες οι αισθήσεις κατά τη διάρκεια ενός γαστρονομικού ταξιδιού.

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Οι ειδικοί της Kimpton αναμένουν ότι περισσότεροι σεφ θα είναι ανοιχτοί στην ενσωμάτωση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της σπατάλης φαγητού και τη βοήθεια να γίνουν τα τρόφιμα πιο προσιτά, παρέχοντας νέες λύσεις για όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη λειτουργία. Τα εστιατόρια θα συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στην υπεύθυνη διαχείριση, στις προσπάθειες μηδενικών αποβλήτων και στην αναγεννητική γεωργία.

Περαιτέρω, η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νέα πηγή έμπνευσης για τους σεφ, επιτρέποντάς τους να δουν τα μενού τους από μία άλλη οπτική, η οποία θα ενθαρρύνει τη δημιουργία νέων συνδυασμών γεύσεων.

Διαβάστε ακόμα:

Με 2 ελληνικές διακρίσεις τα ετήσια βραβεία από τον διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο Preferred Travel Group

Τα 31 εκατ. άγγιξε ο αριθμός των ξένων τουριστών στο 10μηνο