Πρόσφορο έδαφος ήπιας ανάπτυξης υπάρχει για τα μικρά νησιά της Ελλάδας, προκειμένου να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και παράλληλα, να αποτελούν πόλο έλξης των επισκεπτών σε ετήσια βάση.
Ένα από αυτά τα νησιά, είναι και οι Οινούσσες, οι οποίες αποτελούν συστάδα νησιών βορειοανατολικά της Χίου. Οι Οινούσσες έχουν έκταση 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η απόστασή τους από τη Χίο είναι μόλις 0,5 ναυτικά μίλια. Η συστάδα περιλαμβάνει το νησί της Οινούσσας και τις νησίδες Παναγιά, Βάτο, Γαϊδουρονήσι, Ποντικόνησο, Αρχοντόνησο, Ποντικούδικο, Λαιμούδικο και Πρασονήσια. Ο πληθυσμός του συμπλέγματος, ο οποίος εντοπίζεται αποκλειστικά στην Οινούσσα, βάσει της πρόσφατης απογραφής ανέρχεται σε 911 κατοίκους, σημειώνοντας αύξηση 10% συγκριτικά με τον πληθυσμό του 2011.
Προς το παρόν, η τουριστική δραστηριότητα των Οινουσσών χαρακτηρίζεται περιορισμένη, καθώς διαμορφώνεται από τον μικρό αριθμό κλινών και λοιπών τουριστικών υποδομών. Το τουριστικό προϊόν στοχεύει στον ήπιο, οικογενειακό τουρισμό, με βάση την τοπική παράδοση.
Σχέδιο για δημιουργία συνεδριακού χώρου-αμφιθεάτρου
Επιπλέον, διακρίνεται δυνατότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσω περαιτέρω αξιοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Πρόταση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μικρών Νησιών του Βορείου Αιγαίου, προωθείται μεταξύ άλλων και η ιδέα κατασκευής συνεδριακού χώρου-αμφιθεάτρου. Με την ολοκλήρωση των προτεινόμενων μελετών και στη συνέχεια την ανέγερση του Συνεδριακού Κέντρου, θα υπάρξει σημαντική συμβολή στην κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής. Εξάλλου, έως σήμερα το νησί δεν διαθέτει κάποιο χώρο για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του, συνεπώς θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του στους τομείς ενημέρωσης-εκπαίδευσης και της διοργάνωση εκδηλώσεων-παραστάσεων και συνεδριών.
Όσον αφορά τα μνημεία και τις υποδομές πολιτισμού, στο νησί έχουν εντοπιστεί λιγοστές αρχαιότητες, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές ανασκαφές και στο λιμάνι υπάρχει χάλκινο άγαλμα γοργόνας, της Οινουσσιώτισσας.
Επιπλέον, το νησί διαθέτει υπαίθριο αμφιθέατρο, Ναυτικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται έργα τέχνης, αντικείμενα και έντυπα σχετικά με τη ναυτική παράδοση του τόπου, το Πνευματικό Κέντρο Γεώργιος Χ. Λαιμός με σύγχρονο εξοπλισμό, βιβλιοθήκη και εκθεσιακό χώρο, το οποίο αποτελεί βασικό φορέα οργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων, τον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου και τη Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Να σημειωθεί ότι η ναυτική παράδοση που χαρακτηρίζει τις Οινούσσες, έχει ωθήσει στη δημιουργία υψηλού κύρους δομών ναυτικής εκπαίδευσης, όπως η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι υφιστάμενες υποδομές δεν μπορούν να υποστηρίξουν την αύξηση των εισαχθέντων στη Ακαδημία, όπως επίσης μια τέτοια αύξηση δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί από το κτιριακό απόθεμα του νησιού.
Το φυσικό περιβάλλον έχει δοκιμαστεί από την άναρχη εκτατική κτηνοτροφία και την παρουσία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ το οικιστικό περιβάλλον επιβαρύνεται από σημαντικό αριθμό περίπου 85 ερειπωμένων ακινήτων. Πέραν του κύριου οικισμού, στο νησί συναντώνται μικροί οικισμοί στις περιοχές Ασπαλαθρόκαμπος, Καλαμιάρη, Μπιλάλι και Κάστρο.
Περιβαλλοντικά, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερης προστασίας και έχουν καθοριστεί περιορισμοί και ειδικοί όροι δόμησης για τις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού περιοχές, ενώ στο σύνολό του εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000. Η χλωρίδα αποτελείται κατά κύριο λόγο από θαμνώδη βλάστηση, με περιορισμένη την παρουσία δασών, ενώ στην πανίδα καταγράφονται ενδημικά πουλιά. Ως προς τη μορφολογία, συναντάται μικρός αριθμός ορεινών όγκων, πλήθος μικρών υγροτόπων, καθώς και σημαντικό πλήθος κολπίσκων και παραλιών.
Η ενασχόληση των κατοίκων με τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα είναι περιορισμένη. Τα ζητήματα που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη κτηνοτροφία κατά το παρελθόν, λόγω της καταστροφής της χλωρίδας, το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και μεταφοράς-εμπορίας της παραγωγής, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που εξηγούν τη μειωμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα. Οι επαγγελματίες αλιείς είναι αντιστοίχως ολιγάριθμοι, ενώ στα ανατολικά παράλια του νησιού υπάρχουν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Στην αμπελουργία υπάρχουν προοπτικές λόγω του φυσικού ανάγλυφου, όπως και στη μελισσοκομία, χωρίς, ωστόσο, η παραγωγή που καταγράφεται να είναι σημαντική. Η ναυτιλία αποτελεί την οικονομική δραστηριότητα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των κατοίκων.
Διαβάστε ακόμα:
Ιστορικό κτήριο στη Φλώρινα «ξαναζωντανεύει»
Ελλάδα, η αγαπημένη χώρα διακοπών για τους Αμερικανούς millennials
Χίος: Μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία θα ζήσουν οι επισκέπτες της τον Σεπτέμβριο