Η ολιστική κουζίνα είναι κάτι περισσότερο από μια τάση, είναι τρόπος ζωής. Περιλαμβάνει μια βαθιά κατανόηση της σχέσης μεταξύ τροφής και σώματος και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τροφή για την υποστήριξη της υγείας και της ευεξίας. Αντί απλώς να ικανοποιεί την πείνα ή την αναζήτηση γεύσης, η ολιστική κουζίνα έχει να κάνει με την επιλογή τροφών που είναι θρεπτικές και θεραπευτικές.

13

Επίσης, η ολιστική κουζίνα είναι εξ’ ορισμού πολυεπίπεδη. Βασίζεται σε στοιχεία από τον κόσμο της γαστρονομίας, του θεάτρου και της τέχνης, καθώς και της επιστήμης, της τεχνολογίας και του design, προκειμένου να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

Η γεύση, τα συστατικά υψηλής ποιότητας, η επιδέξια προετοιμασία και η διαδικασία φαγητού αποτελούν τη βάση, αλλά η εμπειρία έχει σχεδιαστεί για να επεκταθεί πέρα από το πιάτο, διεισδύοντας τόσο στο άμεσο φυσικό περιβάλλον όσο και στο χρόνο και το χώρο.

Για παράδειγμα, ο Rogelio Gorozpe, ο executive chef στο Azulik του Μεξικού, πιστεύει στη σημασία των βιώσιμων συστατικών και των τεχνικών μαγειρέματος που διατηρούν τη θρεπτική αξία των τροφίμων, ενώ ενισχύουν τις φυσικές τους γεύσεις.

Όσον αφορά την επιλογή συστατικών, η φιλοσοφία της ολιστικής κουζίνας τονίζει τη σημασία των φρέσκων, τοπικών συστατικών που είναι απαλλαγμένα από πρόσθετα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Λόγου χάριν, κατά την προετοιμασία ενός πιάτου με ψάρι, τα ψάρια που επιλέγονται εκτρέφονται σε μη μολυσμένο περιβάλλον, σε μια βιώσιμη βιολογική φάρμα. Κάθε μικρή λεπτομέρεια έχει σημασία, γιατί μπορεί είτε να ωφελήσει, είτε να βλάψει την υγεία. Προσέχοντας τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής τους, επιτυγχάνονται νόστιμα, θρεπτικά και υγιεινά πιάτα που έχουν επίσης ελάχιστη επίδραση στο περιβάλλον.

Αλλά η ολιστική κουζίνα δεν τελειώνει με το ίδιο το φαγητό. Οι σεφ της, συνεργάζονται με διάφορους καλλιτέχνες και ειδικούς ώστε να προσφέρουν μια πολυεπίπεδη εμπειρία. Για παράδειγμα, τα σκεύη είναι χειροποίητα, με σκοπό να δημιουργήσουν μια καθηλωτική εμπειρία που τιμά τις ρίζες του φαγητού, διατηρώντας παράλληλα την κληρονομιά των γηγενών κοινοτήτων και εισάγοντας τις γνώσεις τους στις τρέχουσες γενιές.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(369840)
      ["id"]=>
      int(369840)
      ["title"]=>
      string(7) "kitchen"
      ["filename"]=>
      string(18) "kitchen-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1052544)
      ["url"]=>
      string(67) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/kitchen-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(107) "https://www.travel.gr/how_to_travel/travel-news/olistiki-koyzina-otan-i-gastronomia-s/attachment/kitchen-2/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(13) "Photo: Pexels"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(9) "kitchen-2"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(369827)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-05-28 11:26:46"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-05-28 11:29:46"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1920)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/kitchen-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(68) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/kitchen-225x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(225)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/kitchen-768x1024.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1024)
        ["large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/kitchen-768x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(768)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/kitchen-1152x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1152)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/kitchen-1536x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

50 διαφορετικές απόψεις της ολιστικής κουζίνας

Ένα επίσης εξαιρετικό παράδειγμα ολιστικής κουζίνας, είναι το εστιατόριο Alchemist στην Κοπεγχάγη, το οποίο προσφέρει 50 διαφορετικές απόψεις της ολιστικής κουζίνας, μέσα από μία ολοκληρωμένη εμπειρία διάρκειας από 4 έως 6 ώρες. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι επισκέπτες οδηγούνται σε ένα παράλληλο ταξίδι στους φυσικούς χώρους του Alchemist, καθώς και μέσα από τις δικές τους αισθήσεις, αρκεί να έχουν ανοιχτό μυαλό, έτοιμο να υποδεχθεί πρωτοποριακές ιδέες για τη μαγειρική τέχνη. Η κεντρική τραπεζαρία του με τον τεράστιο θόλο, αντλεί άμεση έμπνευση από το δέος που ένιωθε ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Rasmus Munk ως παιδί, βλέποντας τη Γη από το διάστημα στο Πλανητάριο της Κοπεγχάγης για πρώτη φορά. Όπως έχει εκφράσει στο παρελθόν ο σεφ, στην ολιστική κουζίνα η εμβύθιση είναι ουσιώδης. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ίδιος φιλοδοξεί να συνδυάζει τη γαστρονομία με την τέχνη και την επιστήμη, ώστε μεταξύ άλλων να ευαισθητοποιεί και για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Στρατοσφαιρική γαστρονομική εμπειρία

Σημειώνεται ότι πρόσφατα, το εστιατόριο συνεργάστηκε με το SpaceVIP για την εκτόξευση μιας «στρατοσφαιρικής γαστρονομικής εμπειρίας» στο διαστημόπλοιο Neptune της Space Perspective. Το ταξίδι των 6 ωρών προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το 2025 από τη Φλόριντα και θα κοστίζει 495.000 δολάρια το άτομο. Ένα από τα πιάτα που θα ταξιδέψουν στο διάστημα, με τίτλο Memories of Sakura, δημιουργήθηκε από το Alchemist RD-lab σε συνεργασία με τη Maggie Coblentz, MIT, η οποία διερευνά τη διαπλανητική γαστρονομία. Το πιάτο προέρχεται από τις μνήμες δύο αστροναυτών, των Ιαπώνων Naoko Yamazaki και Soichi Noguchi, οι οποίοι το 2010 ήθελαν να πάρουν μαζί τους στο διάστημα ιαπωνική εποχή των ανθισμένων κερασιών.

Λόγω του ότι τα κεράσια δεν επιτρέπονταν στις αποστολές, οι δύο αστροναύτες επεξεργάστηκαν τα άνθη της κερασιάς, φτιάχνοντας στην ουσία ένα σφαιρίδιο που περικλείει αλατισμένο άνθος κερασιάς, σαν τουρσί, αποπνέοντας αρώματα, γλύκα και μία ελαφριά αρμύρα. Όπως ανέφερε ο σεφ Rasmus Munk, σε αυτή τη διαστημική εμπειρία, θέλει να επισημάνει το κοινό νήμα που έχει το φαγητό στην ανθρώπινη ύπαρξη. Οι ευφάνταστες δημιουργίες του αναμένεται να αυξήσουν κάθε βήμα της εμπειρίας, καθώς το μενού είναι συνολικά εμπνευσμένο από τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ανθρωπότητα η εξερεύνηση του διαστήματος τα τελευταία 60 χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Tα Πράσινα Αστέρια Michelin

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές το 2024

Από την κορυφή του κόσμου, στα έγκατα της γης: 10 ιδιαίτερες εμπειρίες εναλλακτικών μορφών τουρισμού