Προωθούνται οι διαδικασίες από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για τη δημιουργία ενός Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου Παλαιοντολογίας, στο Πικέρμι.
Για τον σκοπό, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου και του του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.» προκειμένου να εκπονηθεί η σχετική μελέτη. Η σχετική δράση εντάσσεται στο ερευνητικό έργο «Πικέρμι 123» για το Πάρκο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως έργο παγκόσμιας σημασίας που θα στηρίξει την προσπάθεια για την ανάδειξη της Ταυτότητας του Τόπου. Ειδικότερα, σκοπός του ερευνητικού έργου είναι η τεκμηρίωση, ωρίμαση, σχεδιασμός και υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών, διεργασιών και υλικού υποστήριξης για τη δημιουργία του Εμβληματικού Θεματικού Πάρκου.
Όπως αναφέρεται σχετικά εδώ και τουλάχιστον 123 χρόνια, υπάρχουν δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει η διαρκής προσπάθεια και το διαρκές αίτημα της επιστήμης για καλύτερη μελέτη και κυρίως για προστασία και ανάδειξη των Πικερμικών Θησαυρών και των απολιθωματοφόρων εμφανίσεων. Το έργο θα είναι παγκόσμιας σημασίας καθώς τα Πικερμικά Θηλαστικά αναφέρονται σε χιλιάδες δημοσιεύσεις, οι παλαιότερες από τις οποίες γράφτηκαν πριν από σχεδόν 200 χρόνια. Ο συνολικός σχεδιασμός θα αναπτυχθεί ως ένα έργο καινοτομίας τετραπλής έλικας, ενταγμένο στο Περιφερειακό και το Εθνικό Σύστημα Καινοτομίας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες και προδιαγραφές. Θα ακολουθεί τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς των πράσινων και έξυπνων πόλεων.
Το Εμβληματικό Πάρκο αναμένεται να αποτελέσει διεθνή πόλο έλξης, τόσο για την επιστημονική κοινότητα, όσο και για τους τουρίστες και επισκέπτες του, ως προορισμός του ειδικού – θεματικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη βιώσιμων και ήπιας μορφής τουριστικών δραστηριοτήτων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που διαμορφώνονται στη μετά πανδημίας εποχή και τη σύγχρονη παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι τουριστικές δραστηριότητες θα λειτουργούν συμπληρωματικά και με τους άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας με στόχο τη συνολική βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Έτσι, θα προσφέρει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του ως χώρου περιπάτου, αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, συνδυάζοντας την ανάδειξη των ευρημάτων και του παλαιοντολογικού πλούτου της χώρας μας, με την δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων μάθησης.
Επίσης, θα αξιοποιηθεί ως Χώρος Εκπαίδευσης, τόσο των νέων της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και ανθρώπων γενικότερα που τους ενδιαφέρει το αντικείμενο της παλαιοντολογίας και της επιτόπιας έρευνας. Επιπλέον, το έργο αυτό είναι απόλυτα συμβατό και μπορεί να αποτελέσει, μέσα από τη διαδικασία ωρίμασής του, επιλέξιμη δράση αστικής καινοτομίας, καθώς υποστηρίζει τις σύγχρονες σχετικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες για βιώσιμο τουρισμό και οικολογικές πόλεις, ενώ αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τη διατήρηση, επιστροφή και αξιοποίηση επιστημόνων και «ταλέντων» στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμα:
Τήνος: Το λατομείο που θα μετατραπεί σε πολιτιστικό πάρκο
Πιπέρι: Η «καρδιά» του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου των Βορείων Σποράδων
Καταδυτικό πάρκο δίπλα στην Αθήνα