Με τη σεζόν να βρίσκεται σε εξέλιξη και τις προσδοκίες των περισσότερων καλοκαιρινών προορισμών να ξεπερνούν εκείνες του 2019, το παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα ασχολείται με την κίνηση στους δημοφιλείς τόπους διακοπών των απανταχού ταξιδιωτών.
Ωστόσο, υπάρχει και μια σειρά προορισμών με χαμηλούς ρυθμούς τουριστικής κίνησης που αποτελούν όμως πεδίο εξερεύνησης για τους ψαγμένους ταξιδιώτες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η χώρα με τις λιγότερες επισκέψεις παγκοσμίως, είναι το Τουβαλού, μία απομακρυσμένη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού.
Πρόκειται για το τρίτο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο, μετά το Βατικανό και το Ναούρου. Βρίσκεται 1.050 χλμ. βορείως των Νησιών Φίτζι και είναι ένα από τα πλέον απομονωμένα μέρη του κόσμου. Αποτελείται από 9 κοραλλιογενείς νησίδες μήκους 579 χλμ. και έχει συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η πρωτεύουσα του, είναι η ατόλη Φουναφούτι, ενώ ο πληθυσμός της χώρας, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή ανέρχεται σε 10.782. Έως το 1978, το Τουβαλού ήταν Βρετανική αποικία και στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ το 2000, η χώρα έγινε μέλος του Ο.Η.Ε. Το πολίτευμα της χώρας είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας. Αρχηγός του Κράτους είναι ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπροσωπείται από τον Γενικό Κυβερνήτη. Σημειώνεται ότι το 2007, η κυβέρνηση έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και επεσήμανε τον κίνδυνο βύθισης των νησιών.
Παρόλο τον δεσμό του με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ύπαρξη υποδομών όπως διεθνές αεροδρόμιο και μεγάλο λιμάνι, το Τουβαλού καταγράφει ετησίως από 2.500 έως 3.500 τουρίστες. Πάντως, η καταλληλότερη εποχή για τους ταξιδιώτες που θέλουν να πετάξουν προς αυτόν τον μικρό παράδεισο που κινδυνεύει, είναι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Εκτός από το Τουβαλού που κρατάει τα σκήπτρα της λιγότερο επισκέψιμης χώρας, άλλα κράτη της γης με ελάχιστες τουριστικές ροές είναι το Κιριμπάτι, το οποίο το 2022 κατέγραψε περίπου 4.000 επισκέπτες, το Νότιο Σουδάν με 5.500 επισκέπτες, τα Νησιά Μάρσαλ και η Λιβύη με περίπου 6.000 επισκέπτες η κάθε μία, τα Σάο Τομέ και Πρίνσιπε με περίπου 8.000 επισκέπτες και το Τουρκμενιστάν, με λιγότερους από 9.000 επισκέπτες.
Κι αν οι παραπάνω χώρες φαίνονται πολύ δύσκολες και μακρινές, οι ταξιδιώτες μπορούν να προσανατολιστούν προς την λιγότερο επισκέψιμη χώρα στην Ευρώπη, που συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι το Λιχτενστάιν. Το 2019, η χώρα έφτασε στην κορυφή των επισκέψεων, καταγράφοντας συνολικά 98.100 τουρίστες και καταλαμβάνοντας την 186η θέση παγκοσμίως, ενώ το 2021 έπεσε στους περίπου 73.000 διεθνείς τουρίστες. Αν και ενδείκνυται για ήσυχες εξερευνήσεις βουνού, πρόκειται για τη χώρα με τις λιγότερες επισκέψεις στην Ευρώπη λόγω και της μικρής της έκτασης. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλά σημεία για σκι χωρίς τα συνηθισμένα τουριστικά πλήθη, καθώς και μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας.
Ποιο μέρος της γης δεν θα δεχτεί ποτέ τουρίστες
Υπάρχει όμως και ένα μέρος στη γη, που όσο είναι στο χέρι της ινδικής κυβέρνησης, δεν θα δεχτεί ποτέ τουρίστες: πρόκειται για το Νησί North Sentinel στην Ινδία, στο οποίο ζει η φυλή των Σεντινελέζων, υπό την προστασία της ινδικής κυβέρνησης. Η περιοχή αυτή απαγορεύεται αυστηρά για επισκέψεις κάθε είδους και θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα και απαγορευμένα μέρη στον κόσμο.
Εν ολίγοις, οι κάτοικοι του νησιού δεν ξέρουν τίποτα για τον έξω κόσμο, ενώ οποιαδήποτε επαφή με ξένους, τους καθιστά ευάλωτους σε μεταδοτικές ασθένειες, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ. Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι σπάνιοι επισκέπτες του νησιού, δέχθηκαν βίαιες επιθέσεις.
Τέλος, αντίστοιχες περιπτώσεις περιοχών που δεν αναμένεται να αναπτυχθούν τουριστικά, είναι μεταξύ άλλων το νησί Σούρτσεϊ στην Ισλανδία, το οποίο προστατεύεται για επιστημονικούς λόγους, το Σπήλαιο Λασκώ στη Γαλλία, λόγω των παλαιολιθικών τοιχογραφιών του και το σύμπλεγμα ναών Ise Grand Shrine, στην Ιαπωνία, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στους επισκέπτες για θρησκευτικούς λόγους.
Διαβάστε ακόμα:
Τα αυστηρά μέτρα στις παραλίες της Ισπανίας
Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη: Μετατροπή 5 κτηρίων σε ξενοδοχεία