Το 2023 είναι η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία που ξεκίνησε χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εξελίσσεται ιδιαίτερα δυναμικά για τον ελληνικό τουρισμό.
Αυτό ανέφερε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης κατά τη διάρκεια της Ανοικτής Συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου επισημαίνοντας ότι είναι ενδεικτική η μέχρι στιγμής πορεία των αεροπορικών αφίξεων εξωτερικού οι οποίες, με βάση τα στοιχεία τόσο του ΙΝΣΕΤΕ για την περιφέρεια όσο του αεροδρομίου της Αθήνας παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2019.
Σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, η αυξημένη ζήτηση λοιπόν για ταξίδι, η δυναμική ανάπτυξη του μεγαλύτερου αριθμού των παραδοσιακών αγορών, καθώς και η εμφάνιση νέων, δυναμικών κατηγοριών ταξιδιωτών αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη θετική πορεία του τουρισμού κατά τη χρονιά που διανύουμε.
Προφανώς, τη συνολικότερη εικόνα δεν συνθέτουν μόνο ευοίωνες ενδείξεις, συμπλήρωσε. Το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την τουριστική αγορά. Υπάρχουν ακόμη αγορές που είναι κλειστές (όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία), αγορές που βρίσκονται σε διαδικασία αργής ανάκαμψης (όπως η Κίνα), ενώ η χρηματοοικονομική αστάθεια και τα προβλήματα των τραπεζών σε μεγάλες οικονομίες, οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην αγορά εργασίας διεθνώς, τα ενεργειακά ζητήματα, και η παράλληλη αύξηση των επιπέδων του πληθωρισμού και των επιτοκίων αποτελούν «γκρίζα σύννεφα στον ορίζοντα».
Σύμφωνα με τον κ. Παράσχη τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, τόσο από πλευράς προ-κρατήσεων όσο και από πλευράς αεροπορικών θέσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατ. αφίξεις (χωρίς την κρουαζιέρα) και τα 18,2 δισ. ευρώ έσοδα του 2019 θα ξεπεραστούν φέτος.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι οι 5 βασικοί πυλώνες που θα επικεντρωθεί το έργο του Συνδέσμου και οι συνεργασίες του με τη νέα κυβέρνηση, την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες. Οι πυλώνες αυτοί είναι Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα, Υποδομές, Διαχείριση και Προώθηση Προορισμών, Αγορά εργασίας και Βιωσιμότητα.
Επίσης, ο κ. Παράσχης προσδιόρισε κάποια από τα κρίσιμα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και θα εστιάσει ο ΣΕΤΕ, ως εξής:
-Η ανάγκη ενιαίου ΦΠΑ σε τουρισμό-μεταφορές στο 11%, κοντά στα επίπεδα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών,
-Η επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου»,
-Η ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, διαχωρίζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα από τη περιστασιακή ιδιωτική εκμετάλλευση και
-Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, και του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού κ. Ιωάννα Δρέττα στην ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στις ευοίωνες προοπτικές που διαγράφονται για τον ελληνικό τουρισμό τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα για φέτος τόνισε ότι ελληνικός τουρισμός οδεύει σε νέα άνοδο των μεγεθών του. Χαρακτήρισε δε τον τουρισμό ως υπερδύναμη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός δε συνεισφέρει μόνο στην εθνική αλλά και στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 2010 ως το 2019 -δηλαδή τη δεκαετία πριν από την πανδημία- ο τομέας κατέγραψε 135 δισ. ευρώ έσοδα, ενώ ήρθαν 250 εκατ. άνθρωποι οι οποίοι, οι έρευνες λένε, πως είχαν μία πολύ καλή εμπειρία.
Διαβάστε ακόμα:
Γ. Ρέτσος: Η Ελλάδα παγιώνει τη θέση της παγκοσμίως στους προορισμούς με τη μεγαλύτερη ζήτηση
Πρόγραμμα συνδιαφήμισης του ελληνικού τουρισμού 2 εκατ. ευρώ με την ΤUI
Πόσες είναι οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα τη φετινή περίοδο