Οι βουτιές από τον ουρανό, μπορεί να διαρκούν λίγα μόλις λεπτά, ωστόσο προσφέρουν στον αλεξιπτωτιστή εκπληκτική θέα, απόλυτη αίσθηση ελευθερίας και τεράστια έκρηξη αδρεναλίνης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, τα τρία αυτά στοιχεία εκτοξεύουν παράλληλα και τη ζήτηση για αλεξίπτωτα, που εκτός από την άμυνα, χρησιμοποιούνται και στα αθλήματα περιπέτειας. Στην τελευταία έκθεση της Research and Markets, για παράδειγμα, αναφέρεται ότι το 2022, η παγκόσμια αγορά αλεξίπτωτων γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, φτάνοντας το μέγεθος των 603,2 εκατ. δολαρίων το 2022. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η αγορά θα συνεχίσει να επεκτείνεται, με αναμενόμενη αξία 850,9 εκατ. δολαρίων έως το 2028 και σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,4% κατά την περίοδο 2023-2028.
Τα αλεξίπτωτα, κατασκευασμένα από ισχυρά αλλά ελαφριά υλικά, όπως μετάξι και νάιλον, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιβράδυνση της κατακόρυφης καθόδου ατόμων ή αντικειμένων. Έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να δημιουργούν αντίσταση κατά την ελεύθερη πτώση, μειώνοντας την ταχύτητα καθόδου και αποτρέποντας ή ελαχιστοποιώντας τον τραυματισμό κατά την προσγείωση.
Ενώ τα αλεξίπτωτα έχουν εφαρμογές σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των προσγειώσεων διαστημικών καψουλών, η χρήση τους στην αμυντική και στρατιωτική βιομηχανία, τα αθλήματα περιπέτειας και τις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της αγοράς.
Βασικές τάσεις και κινητήριες δυνάμεις της αγοράς
Ο κορυφαίος τομέας ο οποίος κινεί την αγορά των αλεξίπτωτων, είναι η άμυνα και οι στρατιωτικές εφαρμογές. Τα αλεξίπτωτα χρησιμοποιούνται ευρέως για σκοπούς διανομής, μεταφοράς και εκπαίδευσης στρατευμάτων. Συνεπώς, τη ζήτηση σε αυτόν τον τομέα, δημιουργεί ο ρόλος τους στη διασφάλιση ασφαλών και ελεγχόμενων προσγειώσεων σε διάφορες συνθήκες.
Σχεδόν στην ίδια θέση, βρίσκονται και τα αθλήματα περιπέτειας. Στην ανάπτυξη της αγοράς, συμβάλλει η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα δραστηριοτήτων, όπως το skydiving, το parajumping, το paragliding και το paramotoring, τα οποία βασίζονται στα αλεξίπτωτα για ασφάλεια και ελεγχόμενες καταβάσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως είναι οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης από τους παράγοντες της αγοράς οδήγησαν στην εισαγωγή τεχνολογικά προηγμένων στρατιωτικών αλεξίπτωτων. Αυτές οι καινοτομίες ενισχύουν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των αλεξίπτωτων.
Περαιτέρω, τα αλεξίπτωτα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για τη μείωση της κινητικής ενέργειας κατά την κάθοδο και την προσγείωση, διασφαλίζοντας την ασφαλή ανάκτηση πολύτιμου εξοπλισμού.
Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ηγέτες της αγοράς επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη για να αναπτύξουν βελτιωμένες παραλλαγές προϊόντων που καλύπτουν τις εξελισσόμενες ανάγκες των τελικών χρηστών, από όποιον τομέα και αν προέρχονται. Επιπλέον, οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές αποτελούν μέρος της στρατηγικής τους για την επέκταση των πωλήσεων και της κερδοφορίας.
Στην ταξιδιωτική αγορά ειδικότερα, η οποία είναι πιο απτή, διαφαίνεται μία μεγάλη προτίμηση στην ελεύθερη πτώση και στα συναφή αθλήματα περιπέτειας:
Η ελεύθερη πτώση ανταγωνίζεται τις καταδύσεις
Μετά την κατάκτηση των ωκεανών, το ανήσυχο πνεύμα του ανθρώπου στράφηκε και στην κατάκτηση του ουρανού. Όλα ξεκίνησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος διαμόρφωσε εισαγωγές αλεξιπτωτιστών στο εχθρικό έδαφος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία μεγάλη ομάδα εξειδικευμένων αλεξιπτωτιστών και εξοπλισμού αλεξιπτωτιστών. Μετά τον πόλεμο, οι στρατιώτες αυτοί δεν ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την αδρεναλίνη που τους έδινε το αλεξίπτωτο, οδηγώντας έτσι στην εδραίωση ενός νέου χόμπι. Οι πρώτοι καταγεγραμμένοι αγώνες αλεξίπτωτου χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο, το skydiving έγινε διεθνές άθλημα το 1952. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το skydiving σημειώνει ανοδική τάση λόγω του ασφαλέστερου εξοπλισμού και της ευκολίας πρόσβασης στο άθλημα.
Το άλμα από αεροπλάνα, είναι συναρπαστικό για όλους και τρομακτικό για τους περισσότερους, και αυτό σημαίνει ότι συνοδεύεται από τεράστια έκρηξη αδρεναλίνης. Σύμφωνα με την Ένωση Αλεξιπτωτιστών Ηνωμένων Πολιτειών, USPA, αυτή η έκρηξη αδρεναλίνης είναι που οδηγεί σε περισσότερα από 3,5 εκατ. άλματα ετησίως σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, τα 42.491 μέλη της USPA πραγματοποίησαν περίπου 3,9 εκατ. άλματα σε περισσότερα από 208 κέντρα αλεξιπτωτισμού που συνδέονται με την USPA, δηλαδή κατά μέσο όρο 92 άλματα ανά μέλος.
Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να εισαχθεί κανείς στην ελεύθερη πτώση, είναι το Tandem skydiving, όπου ο αλεξιπτωτιστής είναι συνδεδεμένος με έναν έμπειρο εκπαιδευτή. Το άλμα γίνεται από τα 14.000 πόδια, ενώ η αίσθηση της ελεύθερης πτώσης με ταχύτητα περίπου 220 χιλιόμετρα την διαρκεί σχεδόν για ένα λεπτό, πριν ο εκπαιδευτής ανοίξει το αλεξίπτωτο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο αλεξιπτωτιστής μπορεί να απολαύσει 5 έως 7 λεπτά αιωρούμενης απόλαυσης, πριν προσγειωθεί με ασφάλεια στο έδαφος.
Εκτός από την εμπειρία του skydive που ενδεχομένως θα ήθελε να ζήσει κανείς για μία φορά στη ζωή του, υπάρχουν και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσα από τα οποία αποκτά κανείς το πρώτο πτυχίο (A-licence) της USPA και πλέον θεωρείται άρτιος skydiver.
Ποιες είναι οι 12 αγαπημένες τοποθεσίες για skydiving -Η Αθήνα στη 2η θέση
Πάντως, οι περισσότεροι ταξιδιώτες που έχουν βιώσει την ελεύθερη πτώση και άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αλεξίπτωτο, σίγουρα δεν θέλουν να μείνουν στο ένα άλμα. Γι’ αυτό και στην αναζήτηση τόπων για skydiving, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών έχει δημιουργήσει λίστες κατάταξης για τις κορυφαίες τοποθεσίες του σπορ.
Στην πλατφόρμα της Manawa για παράδειγμα, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εμπειρίες περιπέτειας σε 54 χώρες και 919 προορισμούς, αναφέρονται οι 12 αγαπημένες τοποθεσίες των ορκισμένων skydivers. Στη δεύτερη θέση αυτής της λίστας, βρίσκεται τη Αθήνα.
Ειδικότερα, η πλατφόρμα σημειώνει ότι η εμπειρία οδηγεί στην εξερεύνηση της μυθικής ακρόπολης της Αθήνας από τον αέρα. Ο αλεξιπτωτιστής ταξιδεύει μέχρι τα 4.200 μέτρα για μια όμορφη πανοραμική θέα της αρχαίας ελληνικής μητρόπολης του 5ου αιώνα και ελεύθερη πτώση πάνω από εμβληματικά ορόσημα, πριν ο εκπαιδευτής τραβήξει το αλεξίπτωτο στα 1.500 μέτρα.
Ανάλογα με τη ζώνη πτώσης από την οποία θα πηδήξει ο ταξιδιώτης σε αυτήν την περιοχή, μπορεί να δει μια σειρά από εκπληκτικά τοπία που περιλαμβάνουν το νησί της Αίγινας, τον Ισθμό της Κορίνθου, τον Παρνασσό και τις ακτές της Αττικής.
Ένα επίσης εντυπωσιακό σημείο για ελεύθερη πτώση, είναι το Έβερεστ, ενώ τη λίστα συμπληρώνουν το το Grand Canyon στις ΗΠΑ, το Cape Town στη Νότια Αφρική, το Propriano στην Κορσική, το Interlaken στην Ελβετία, το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ζάμπια στην Αφρική, το Franz Josef Glacier στη Νέα Ζηλανδία, το St François στη Γουαδελούπη, το Amalfi στην Ιταλία και το Soulac-sur-Mer στη Γαλλία.
Θεματικές βουτιές στον ουρανό
Όπως κάθε σπορ, έτσι και η ελεύθερη πτώση έχει οδηγήσει στη δημιουργία σημαντικών παγκόσμιων και τοπικών πρωταθλημάτων, αλλά και θεματικών events για κάθε επίπεδο. Ένα από αυτά, είναι το Invasion 2023 στη Χώρα του Ποτέ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου στο Skydive Sebastian, προσομοιώνοντας τον κόσμο του Πίτερ Παν, του φανταστικού αυτού ήρωα που δεν χρειαζόταν αλεξίπτωτο για να πετάξει, παρά μόνο νεραϊδόσκονη.
Την ίδια περίοδο, από τις 23 έως τις 31 Δεκεμβρίου, έχει προγραμματιστεί στη Σεβίλλη της Ισπανίας το Xmas Boogie 2023 @Skydive Spain, το οποίο όπως αναφέρει, ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις στους συμμετέχοντες.
Αν ωστόσο η ελεύθερη πτώση φαντάζει τρομακτική για κάποιους από τους ταξιδιώτες, υπάρχει πάντα το indoor skydiving, το οποίο πραγματοποιείται σε εσωτερικούς χώρους. Στο Λας Βέγκας, για παράδειγμα, οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν την εμπειρία του αλεξίπτωτου σε συνθήκες που μιμούνται την αίσθηση της ελεύθερης πτώσης, χωρίς να χρειάζεται αλεξίπτωτο ή περαιτέρω ασφάλεια. Για δύο με τρία λεπτά, οι ταξιδιώτες αιωρούνται πάνω από μια αεροδυναμική σήραγγα που προσομοιώνει τη συγκίνηση της έλλειψης βαρύτητας, όπως ακριβώς τη βιώνουν οι αλεξιπτωτιστές όταν βουτούν στον ουρανό.
Διαβάστε ακόμα:
Η υπεροχή των ελληνικών ξενοδοχείων έναντι των ανταγωνιστών τον Σεπτέμβριο
Έρευνα: Ο παράγοντας που ευνοεί την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού όλες τις εποχές του χρόνου
Αναβολές και ακυρώσεις εκδηλώσεων σε τουριστικούς προορισμούς