Τα τελευταία χρόνια, οι αστυνομικές αρχές στη φινλανδική πόλη Espoo εφαρμόζουν μια τακτική για να αποτρέψουν τους νέους από το να κάνουν πάρτι σε μια από τις παραλίες της. Η τακτική αυτή, η οποία φαίνεται να λειτουργεί, είναι η μετάδοση κλασικής μουσικής από τα μεγάφωνα της περιοχής.

10

Αν και δεν υφίσταται επίσημη έρευνα που να διαπιστώνει ότι οι νέοι απεχθάνονται την κλασική μουσική, παρ’ όλα αυτά η αστυνομία στο Espoo δηλώνει ότι η «μουσική τακτική» της λειτουργεί και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τελευταία 6 χρόνια που εφαρμόζεται, έχει επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα στο τέλος του σχολικού έτους, η παραλία σε μια από τις γειτονιές του Espoo γίνεται ένα δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης για τους νέους που θέλουν να διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, δημιουργώντας αναστάτωση στους κατοίκους.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι τοπικές αρχές είχαν δοκιμάσει πολλές άλλες μεθόδους για να κρατήσουν μακριά τις θορυβώδεις παρέες, ωστόσο τίποτα δεν λειτούργησε τόσο αποτελεσματικά, όσο τα αριστουργήματα της κλασικής μουσικής, όπως είναι για παράδειγμα οι Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι, ο Μπλε Δούναβης του Στράους και το Ave Maria του Σούμπερτ. Έτσι, ξεκινώντας από τις αρχές Ιουνίου και αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, η αστυνομία αρχίζει να παίζει κλασική μουσική από τα μεγάφωνα της παραλίας.

Όπως ανέφεραν στελέχη της τοπικής αστυνομίας, για κάποιο λόγο, φαίνεται ότι η κλασική μουσική δεν αρέσει στους νέους, συνεπώς αποφεύγουν τα μέρη όπου υπάρχει αυτού του είδους η μουσική. Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι αρχές, είναι ωραίο για τις οικογένειες να έρχονται το πρωί για μπάνιο και η παραλία να είναι καθαρή. Οι ντόπιοι από την άλλη, αν και στην αρχή ομολόγησαν ότι η πρωτοβουλία της αστυνομίας τους φάνηκε λίγο περίεργη, στη συνέχεια την αποδέχτηκαν χωρίς περαιτέρω συζητήσεις, καθώς τα αριστουργήματα εξυπηρέτησαν άριστα και αυτόν τον σκοπό.

Πριν από την εφαρμογή της μεθόδου κλασικής μουσικής, η φινλανδική παραλία ήταν ένα δημοφιλές μέρος συγκεντρώσεων για πάρτι, που συνήθως άφηναν πίσω τους σωρούς απορριμμάτων και σπασμένα γυαλιά.

Από την άλλη πλευρά, οι αρμόδιοι σε περιοχές της Φλόριντα δεν φαίνεται να είχαν την ίδια υπομονή ή και εφευρετικότητα για να κρατήσουν τους νεαρούς μακριά από τις παραλίες, αν και τα μεγέθη είναι δυσανάλογα. Η έσχατη λύση που σκέφτηκαν οι δημοτικές αρχές για να αποθαρρύνουν τους φοιτητές από το να μετατρέψουν τις παραλίες σε χάος κατά τη διάρκεια των διακοπών των κολεγίων, ήταν πιο «σκληρή», καθώς περιελάμβανε χρεώσεις πάρκινγκ της τάξεως των 100 δολαρίων, κλείσιμο των παραλιακών καφετεριών και μπαρ για όλο το διάστημα των διακοπών, αλλά και τοποθέτηση σημείου ελέγχου νηφαλιότητας, με σκοπό να απαγορεύεται η είσοδος στις παραλίες των νέων που έχουν καταναλώσει κυρίως μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμα:

Σε διαγωνισμό για εκμίσθωση το καταφύγιο τουριστικών σκαφών Νέων Μουδανιών

Λάχτι: Μια μικρή πόλη στη Φιλανδία, πρότυπο για ένα βιώσιμο μέλλον -Οι πρακτικές που ακολουθεί

Πού έγινε το μεγαλύτερο πάρτι πίτσας στον κόσμο