Οι ταξιδιώτες αρχίζουν πλέον να αποφεύγουν προορισμούς που είναι εκτεθειμένοι σε ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση WTM Global Travel Report, η οποία παρουσιάστηκε στην διεθνή τουριστική έκθεση World Travel Market (WTM) στο Λονδίνο. Η έκθεση, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την Tourism Economics, διαπίστωσε ότι το 29% των ταξιδιωτών από βασικές παγκόσμιες αγορές απέφυγε να επισκεφτεί έναν προορισμό τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω ανησυχιών για κακές ή ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η Generation Z, ταξιδιώτες ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών, είναι πιο πιθανό από τον μέσο όρο να αποφεύγουν προορισμούς που εκτίθενται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, με πάνω από 2 στους 5, σε ποσοστό 43%, να δηλώνουν ότι επανεξετάζουν τις επιλογές τους. Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, θεωρούνται ευρέως άμεσο αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν ότι αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά και εκτεταμένα όσο συνεχίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η έκθεση αναφέρεται σε μελέτη του MIT που εισήγαγε την έννοια των outdoor days, ημερών υπαίθριων δραστηριοτήτων, ως έναν τρόπο μέτρησης της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής έως το 2100. Ως υπαίθριες ημέρες, ορίζονται εκείνες κατά τις οποίες μπορούν να διεξαχθούν υπαίθριες δραστηριότητες με άνεση. Η έρευνα της WTM ανέδειξε δεδομένα για ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς και διαπίστωσε ότι η Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, θα έχει 55 λιγότερες ημέρες υπαίθριων δραστηριοτήτων, ενώ αντίθετα, ο Καναδάς θα έχει 23 περισσότερες.
Τα δεδομένα της Tourism Economics στην έκθεση δείχνουν ότι μόνο μια ελαφρά πλειοψηφία σε ποσοστό 53% των ταξιδιωτών προσπαθεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα όταν ταξιδεύει. Ταυτόχρονα, σχεδόν 2 στους 3 ταξιδιώτες, σε ποσοστό 65%, αναγνωρίζουν ότι το ταξίδι έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Αυτό το κενό μπορεί να γεφυρωθεί με τη βοήθεια των παρόχων ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ώστε να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες να κάνουν επιλογές φιλικές προς το κλίμα και βιώσιμες. Στοιχεία του Booking.com από το 2023 αναφέρουν ότι το 74% των ταξιδιωτών επιθυμεί περισσότερες βιώσιμες επιλογές, και ότι το 65% θα αισθανόταν καλύτερα εάν έμενε σε καταλύματα με πιστοποίηση βιωσιμότητας.
Ωστόσο, οι πάροχοι με ισχυρή στρατηγική βιωσιμότητας παρεμποδίζονται από ανησυχίες για το «green washing», δηλαδή για τις πρακτικές όπου ορισμένες εταιρείες ή οργανισμοί προβάλλουν μια ψεύτικη ή υπερβολική εικόνα ότι είναι φιλικοί προς το περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα δεν εφαρμόζουν ουσιαστικές βιώσιμες πρακτικές. Έρευνα της Skift που αναφέρεται στην έκθεση, δείχνει ότι το 75% των ταξιδιωτών είναι επιφυλακτικό ως προς τις βιώσιμες πρακτικές των τουριστικών εταιρειών.
Περαιτέρω, ο υπερτουρισμός και ο αντίκτυπός του στις τοπικές κοινότητες και τους πόρους αποτελεί σημαντικό μέρος της συζήτησης για τη βιωσιμότητα. Στην Ευρώπη, πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και η Βενετία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα, αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα της Tourism Economics, δεν έχει υπάρξει σημαντική αλλαγή. Θέτοντας το 2019 ως σημείο αναφοράς, οι διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο ή πυκνότητα ταξιδιών για αυτές τις τρεις πόλεις έχουν αυξηθεί, έστω και οριακά, τα τελευταία 5 χρόνια.
Νέα μελέτη αξιολογεί κινδύνους από πλημμύρες, κυκλώνες, καύσωνες και έλλειψη νερού
Σχεδόν οι μισές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου θα βρίσκονται σε υψηλό κλιματικό κίνδυνο μέχρι το 2050, εάν συνεχιστεί το σενάριο υψηλών εκπομπών αερίων, σύμφωνα με νέα μελέτη, όπως αναφέρεται στην έκθεση του COP29 Net Zero Atlas του Ομίλου Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε ενόψει της Διεθνούς Συνόδου για το κλίμα COP29, που θα διεξαχθεί αυτόν τον μήνα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και της Διεθνούς Συνόδου COP30 το 2025, αξιολογεί πώς 4 σημαντικοί κλιματικοί κίνδυνοι, πλημμύρες, κυκλώνες, καύσωνες και έλλειψη νερού, μπορεί να επηρεάσουν 49 από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, υπό σενάρια υψηλών και χαμηλών εκπομπών αερίων. Σημειώνεται ότι οι πόλεις αυτές, παράγουν περίπου το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ειδικότερα, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας την ανάλυση της εταιρείας δεδομένων Sust Global, προβλέπουν ότι τα 440 εκατ. άτομα που ζουν σε αυτές τις πόλεις θα πρέπει, τουλάχιστον, να εξασφαλίσουν σημαντικούς πόρους για να προσαρμοστούν στους κλιματικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης συστημάτων παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς και πιο ανθεκτικών υποδομών.
Διπλασιασμός των ημερών καύσωνα και κυκλώνων
Σε περίπτωση επικράτησης του χειρότερου σεναρίου με υψηλές εκπομπές αερίων, το ποσοστό των πόλεων που θα αντιμετωπίσουν υψηλή έκθεση σε κινδύνους αυξάνεται από το 18% στο 47%. Επίσης, σημειώνεται ότι ο μέσος αριθμός ημερών ακραίου καύσωνα αναμένεται να διπλασιαστεί στις μεγάλες πόλεις από 14 ημέρες σε 36 ημέρες μέχρι το 2050.
Η Ευρώπη, για παράδειγμα, είχε ήδη από το 2023 από 44.000 έως 47.690 θύματα λόγω καύσωνα, σύμφωνα με δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι πόλεις της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπου υπάρχει μεγάλη οικονομική ανισότητα και ταχεία ανάπτυξη, απαιτούν επενδύσεις για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα μοντέλα. Μάλιστα, 6 πόλεις της περιοχής αυτής αναμένεται να αντιμετωπίσουν περισσότερες από 50 ημέρες ακραίου καύσωνα το χρόνο.
Περαιτέρω, μέχρι το 2050, η Αυστραλία θα βρίσκεται επίσης σε υψηλό κίνδυνο έλλειψης νερού, όπως και η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, το Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, η Τζακάρτα στην Ινδονησία, η Ρώμη στην Ιταλία, η Πόλη του Μεξικού και η Τιχουάνα, καθώς και η Μαδρίτη στην Ισπανία.
Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι ο αριθμός των κυκλώνων θα αυξηθεί και η συχνότητα των πλημμυρών θα είναι μεγαλύτερη, με πόλεις όπως το Άμστερνταμ να παρουσιάζουν αύξηση κινδύνου κατά 60%. Ειδικότερα, για πόλεις όπως το Τόκιο και η Σαγκάη, η συχνότητα των κυκλώνων θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το 2050.
Οι επιπτώσεις στον άνθρωπο, στην οικονομία και στον τουρισμό
Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης τις ιδιαίτερα μεγάλες οικονομικές ζημιές στις πόλεις λόγω της επίδρασής τους στην αγορά ακινήτων και τις υποδομές. Σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ, οι αρχές εκτιμούν ότι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα, κινδυνεύουν από πλημμύρες και καταιγίδες.
Τα ανωτέρω στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία του ανθρώπου στη γη αλλά και για την εξέλιξη του τουρισμού, καθώς οι επερχόμενοι κλιματικοί κίνδυνοι αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τον παγκόσμιο τουρισμό. Με την αύξηση της θερμοκρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων, περιοχές που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα και πόλεις με πολιτιστική κληρονομιά, κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρές καταστροφές ή να δουν μείωση στην επισκεψιμότητα λόγω του αντίκτυπου των φυσικών φαινομένων.
Ειδικότερα, πόλεις όπως το Κέιπ Τάουν, η Ρώμη και η Μαδρίτη, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω έλλειψης νερού και καύσωνα, ενδέχεται να βιώσουν σημαντική μείωση της τουριστικής τους κίνησης λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας και των δυσμενών συνθηκών. Επίσης, οι αυξημένες πλημμύρες και οι κυκλώνες, όπως αναφέρεται για την Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και το Τόκιο, εκτός των δεινών που θα φέρουν στους κατοίκους τους, που είναι και το πιο σημαντικό, ενδέχεται να περιορίσουν τη διαθεσιμότητα και την ελκυστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Το αποτέλεσμα είναι η ανάγκη για πιο βιώσιμες και ανθεκτικές τουριστικές υποδομές, καθώς και για στρατηγικές που να προσαρμόζουν τις τουριστικές περιοχές στην κλιματική εξέλιξη, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές και ασφαλείς για τους επισκέπτες.
Διαβάστε ακόμα:
Μειωμένες οι ξενοδοχειακές τιμές σε δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις τον Νοέμβριο