Ένα νέο διαδικτυακό σύστημα για τουριστικούς πράκτορες εισήγαγε η Αρχή Άγριας Ζωής της Ουγκάντα (UWA), σημειώνοντας μια δραστική βελτίωση στην παροχή και διαχείριση των κρατήσεων που αφορούν στους γορίλες και στα «παρθένα» αξιοθέατα άγριας ζωής τα οποία βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμευση της UWA στην προώθηση της βιωσιμότητας μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών που ενισχύουν την αποστολή της, η οποία δεν είναι άλλη από την προστασία της άγριας ζωής και τη διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών.
Η εν λόγω πρωτοβουλία, ανακοινώθηκε πρόσφατα από τους επικεφαλής της Αρχής σε 180 τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στο νέο σύστημα. Σημειώνεται ότι κατά το τελευταίο έτος, η UWA συνεργάζεται με την KAPS (U) LTD για την ανάπτυξη ενός συστήματος κρατήσεων και συλλογής εσόδων που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και θα διευκολύνει τη διαδικασία κρατήσεων και πληρωμών για προϊόντα και υπηρεσίες, εν αντιθέσει με τις παλαιότερες μεθόδους, που χαρακτηρίστηκαν από τους αρμόδιους χρονοβόρες και αναποτελεσματικές.
Πώς όμως λειτουργεί το νέο σύστημα; Μεταξύ άλλων, αυτό διαθέτει διαδικτυακή λειτουργικότητα για αδειοδοτημένους τουριστικούς πράκτορες, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση και να κάνουν κρατήσεις για τι σχετικές άδειες εισόδου, τις οποίες μπορούν να εξοφλήσουν με οποιαδήποτε μέθοδο πληρωμής και σε διάφορα νομίσματα. Το σύστημα αυτό είναι ενσωματωμένο με το χρηματοοικονομικό σύστημα, ώστε οι τουριστικοί πράκτορες να μπορούν όχι μόνο να παρακολουθούν τις συναλλαγές, αλλά και να προσφέρουν ταχύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους σε πραγματικό χρόνο.
Περαιτέρω, το σύστημα περιλαμβάνει προβλέψεις για την πρόσβαση σε πάρκα πρωτευόντων θηλαστικών, ενώ τώρα επεκτείνεται και στα πάρκα της σαβάνας.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το σύστημα εξαλείφει την ανάγκη για συναλλαγές με μετρητά και παρέχει μια δοκιμαστική λειτουργία όπου μπορεί κανείς να συναλλάσσεται για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των πάρκων, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή δόλιων δραστηριοτήτων που έχουν πλήξει την οργάνωση στο πρόσφατο παρελθόν.
Με αυτόν τον τρόπο, οι τουριστικοί πράκτορες θα μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις, ενώ η επικύρωση των εγγράφων θα γίνεται στο πάρκο, μέσω QR κωδικών. Μετά το πέρας της υπηρεσίας, το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιβεβαιώνει τη λήξη της. Η κίνηση αυτή αναμένεται να εκμηδενίσει τη γραφειοκρατία, μειώνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για φυσική παρουσία στην υπηρεσία, καθώς κάθε χρήστης με άδεια από την Τουριστική Αρχή της Ουγκάντα θα εγγραφεί με ατομικό κωδικό πρόσβασης, ο οποίος θα του δίνει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο σύστημα και να κάνει πληρωμές, να εκτυπώνει την άδεια, εάν χρειάζεται, και να την επικυρώνει στην είσοδο του πάρκου.
Μέσω του κεντρικού συστήματος, κάθε πάρκο θα διαθέτει ξεχωριστές άδειες που δεν θα είναι μεταβιβάσιμες, ενώ θα είναι συμβατό με Google Chrome, Safari και Microsoft Edge.
Όσον αφορά στους επισκέπτες που δεν ανήκουν σε οργανωμένες εκδρομές, αυτοί θα καλύπτονται ως ειδική κατηγορία, με το 20% των αδειών να προορίζεται για κατοίκους της Ουγκάντα ή για ξένους επισκέπτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο, η UWA εντάχθηκε στο παγκόσμιο Δίκτυο Φιλικό προς το Κλίμα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που ενσωματώθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 και αφορούν στη δέσμευση για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Με αφετηρία τον Οκτώβριο του 2023, η προσαρμογή της UWA στο νέο σύστημα κρατήσεων αποτελεί, επομένως, ένα Σχέδιο Δράσης που ταιριάζει στις φιλοδοξίες των Ταξιδιών Φιλικών προς το Κλίμα, με απώτερο στόχο να χαράξει μια πορεία για την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλής αξίας.
Διαβάστε ακόμα:
Σε σταθερή τροχιά δημοφιλίας και ανόδου ο τουρισμός της Αθήνας
Έρευνα: Η παγκόσμια άνοδος των ταξιδιών για αθλητικά γεγονότα και μουσικές εκδηλώσεις
Πώς οι προορισμοί προσελκύουν επισκέπτες με αντίστροφη ψυχολογία -Το παράδειγμα του Όσλο