Με μια συμβολική δράση η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου, αναβιώνοντας τα ιστορικά ανθοπωλεία τα Βουλής, ένα ζωντανό μνημείο της Αθήνας που σφράγισε την ζωή της πρωτεύουσας, αποτελώντας πόλο έλξης του αθηναϊκού κοινού, αλλά και των επισκεπτών εδώ και πολλές δεκαετίες.
Από νωρίς το πρωί τα ανθοπωλεία της Πλατείας Συντάγματος, προσέφεραν σε διερχόμενους πολίτες και επισκέπτες μπουκέτα με λουλούδια, ομορφαίνοντας την ανοιξιάτικη και γιορτινή ατμόσφαιρα της ημέρας και συνεχίζοντας την παλιά αθηναϊκή παράδοση.
H δράση αυτή υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία της ΕΤΑΔ με το ιστορικό ανθοπωλείο του Σπύρου Κοντογιάννη, το οποίο λειτουργεί αδιάλειπτα στο συγκεκριμένο σημείο από τη δεκαετία του 1930 και τον κοινωνικό φορέα για ΑμεΑ, «The Power of a Flower», μία ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι με πολύ αγάπη καλλιεργούν ελληνικά φυτά, δημιουργώντας πρωτότυπες ανθοσυνθέσεις και διαδίδοντας το μήνυμα της ενσωμάτωσης όλων των ανθρώπων στην κοινωνία.
Το έργο αναβίωσης των ιστορικών ανθοπωλείων υλοποιείται με κοινή πρωτοβουλία της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., της Βουλής των Ελλήνων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και αναμένεται να ολοκληρωθεί από την ΕΤΑΔ σε σύντομο χρονικό διάστημα με στόχο το ιστορικό αυτό τοπόσημο και αποκτήσει και πάλι μία ιδιαίτερη αίγλη, όπως του αρμόζει.
Το έργο αναβίωσης των ιστορικών ανθοπωλείων
Τα ιστορικά ανθοπωλεία του Συντάγματος αποτελούνται από έντεκα καταστήματα, τα οποία είναι σχεδόν ισομεγέθη υπόσκαφα διαμερίσματα κάτω από τον περίβολο του κτηρίου της Βουλής, που εκτείνονται γραμμικά στην κάθοδο της Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας με πρόσβαση απευθείας σε αυτή. Κάποια από αυτά έχουν ενωθεί μεταξύ τους, ενώ άλλα είναι αυτόνομα με είσοδο από το δρόμο, όπως ήταν σχεδιασμένα αρχικά. Σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία δύο ανθοπωλεία, τα οποία και καταλαμβάνουν τέσσερα διαμερίσματα.
Σύμφωνα με τη μελέτη αναδιαρρύθμισης των καταστημάτων ανθοπωλείων της Βουλής που υλοποίησε η ΕΤΑΔ προτείνεται η λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων χρήσεων των καταστημάτων, διατηρώντας τη χρήση των ανθοπωλείων στα δύο άκρα των καταστημάτων και προσθέτοντας νέα χρήση εκθετηρίων – καταστήματος της Βουλής των Ελλήνων και του ΟΔΑΠ, καθώς και βοηθητικών λειτουργιών εξυπηρέτησης στους υπόλοιπους χώρους. Τα εκθετήρια ενοποιούνται με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμων, ενώ η δημιουργία δύο ημιυπαίθριων τμημάτων θα επιτρέπουν την είσοδο – μετάβαση από τον δημόσιο χώρο στα εκθετήρια και στο κατάστημα.
Όπως προβλέπει η αρχιτεκτονική μελέτη, αφαιρούνται οι πρόσθετες εξωτερικές κατασκευές, οι οποίες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του μνημείου και εκσυγχρονίζεται η κύρια όψη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, κατά μήκος των καταστημάτων. Διατηρούνται δύο ανθοπωλεία, στα δύο άκρα των καταστημάτων και προστίθενται Εκθετήρια της Βουλής και του ΟΔΑΠ και βοηθητικοί χώροι εξυπηρέτησης. Τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν ως Εκθετήρια, θα ενοποιηθούν με εσωτερικές διανοίξεις των εσωτερικών τοιχίων και διαδρόμους. Επιπλέον, δημιουργούνται ημιυπαίθριοι χώροι, στους οποίους και θα μπορούν να φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.
Η ιστορία των ανθοπωλείων της Βουλής
Με την ολοκλήρωση, το 1932, του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη στην πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής προς την πλατεία Συντάγματος, δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στη Βασιλίσσης Σοφίας.
Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής. Σχεδιάστηκαν 11 ανθοπωλεία, «ανθοπρατήρια» -όπως αναφέρονταν επισήμως- τα οποία δημιουργήθηκαν κάτω από τον περίβολο της Βουλής και με πρόσωπο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Για να επιτευχθεί η λειτουργία τους, εκδόθηκε ο νόμος 5300/1932, «Περί εγκαταστάσεως των εκ του έμπροσθεν του τάφου του Αγνώστου Στρατιώτου πεζοδρομίου απομακρυνθέντων ανθοπωλών».
Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος αγκάλιασε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας. Τα ανθοπωλεία σύντομα έγιναν θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, σημείο ραντεβού, διάσημο τοπωνύμιο της Αθήνας. Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στο χρόνο. Η κατάσταση άρχισε να μεταβάλλεται την δεκαετία του`80 με το άνοιγμα νέων ανθοπωλείων να κατακλύζουν τις περιοχές του κέντρου. Η οικονομική κρίση και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας σταδιακά οδήγησαν τα ανθοπωλεία σε μαρασμό, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να σταματήσουν τη λειτουργία τους.
Διαβάστε ακόμα:
Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός της Αθήνας -H Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς εξηγεί
H Αθήνα προετοιμάζεται να γίνει ένα απέραντο κινηματογραφικό πλατό διεθνών ταινιών