Ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε το Σχέδιο Δράσης της Αθήνας για το Κλίμα το οποίο περιλαμβάνει και αναφορές για τον Τουρισμό.
Σύμφωνα με την ανάλυση των κλιματικών μεταβολών στο Σχέδιο, οι πιο σοβαρές απειλές για την Αθήνα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, η ξηρασία και οι πλημμύρες. Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν τον κάθε πολίτη και όσο το κλίμα αλλάζει, θα γίνονται πιο έντονα και πιο συχνά προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και αύξηση της θνησιμότητας, στην υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, ενώ επιφέρουν μεγάλα άμεσα και έμμεσα οικονομικά κόστη.
Η μελέτη Εκτίμησης των κινδύνων από την Κλιματική Αλλαγή στο Δήμο Αθηναίων βασίστηκε στο ερευνητικό έργο του Τμήματος Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας και σε στοιχεία από το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
Οι γενικοί ποσοτικοί στόχοι του Επικαιροποιημένου Σχεδίου αφορούν:
-Στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 61% έως το 2030 (σε σχέση με το 2018)
-Στην προσβασιμότητα και συνδεσιμότητα με το 70% του πληθυσμού της πόλης να έχει πρόσβαση σε 15 λεπτά με τα πόδια σε έναν χώρο πρασίνου με οικοσυστημικές λειτουργίες έως το 2030
-Στους πράσινους χώρους και τις διαπερατές επιφάνειες με το 30% της επιφάνειας της πόλης να έχει κάλυψη
α) με χώρους πρασίνου (δεντροστοιχίες, αστικά δάση, πάρκα, λόφους, ιδιωτικό πράσινο, πράσινους τοίχους και δώματα) και/ή
β) Διαπερατές επιφάνειες (χωμάτινες επιφάνειες, υδατοπερατά υλικά, επιφάνειες με συστήματα βιώσιμης διαχείρισης νερού) έως το 2030.
Τι αναφέρει το Σχέδιο για τον Τουρισμό
Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μεγάλη ακόμη δυνατότητα ανάπτυξης. Προκλήσεις και περιορισμούς στον Ελληνικό Τουρισμό αποτελούν ο εποχικός και γεωγραφικός συγκεντρωτισμός του προσφερόμενου προϊόντος και η αργή προσαρμογή στις νέες διαμορφούμενες συνθήκες σε όρους ζήτησης και περιφερειακού ανταγωνισμού.
Οι κλιματικές συνθήκες αποτελούν τμήμα του πωλούμενου τουριστικού προϊόντος και, κατ’ επέκταση, το καθιστούν ευάλωτο στην κλιματική αλλαγή. Η πόλη της Αθήνας, αποτελεί τα τελευταία χρόνια δημοφιλή τουριστικό προορισμό εξαιτίας της μοναδικής ιστορίας και του πολιτισμού, της τέχνης, της ζωντάνιας και της δυναμικότητας της πόλης, της φιλοξενίας, της γαστρονομίας και των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών (ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο). Για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της πόλης, ο Δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει το διεθνώς αναγνωρισμένο brand This is Athens και την Τουριστική Σύμπραξη για την Αθήνα, ενώνοντας σημαντικές παραγωγικές δυνάμεις για την ανάδειξη και δημιουργία ενός αυθεντικού και βιώσιμου τουριστικού προορισμού. Συνεργάζεται δε με το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τον Αειφόρο Τουρισμό για την ανάλογη πιστοποίηση. Σε έρευνα που έγινε το 2019 για την ικανοποίηση των τουριστών και την απόδοση των ξενοδοχείων, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών επιθυμούν να ξαναγυρίσουν (87%) και σχεδόν όλοι τους (96%) θα την συνιστούσαν ως προορισμό, αν και ως μειονέκτημα υπέδειξαν ότι η περιβαλλοντική κατάσταση της πόλης και ο δημόσιος χώρος δεν τους ικανοποίησε.
Η αναμενόμενη αύξηση της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας στην πόλη, ενδεχομένως να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο στην Αθήνα διευρύνοντας το τουριστικό της προϊόν (πολιτισμός, φύση, ιστορία, γαστρονομία). Ωστόσο, η άνοδος της θερμοκρασίας, τους πολύ θερμούς μήνες (π.χ. Ιούλιο και Αύγουστο), η τουριστική κίνηση στην Αθήνα αναμένεται να μειωθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά και την εμπορική κίνηση και τις διανυκτερεύσεις στην πόλη. Ο σχεδιασμός και πιστοποίηση της Αθήνας ως Βιώσιμου Τουριστικού Προορισμού, έχει αποτελέσει σημαντικό στόχο της πόλης το τελευταίο διάστημα. Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), μέσα στο 2021, ολοκλήρωσε σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), μία ολιστική και καινοτόμα αξιολόγηση της Αθήνας ως τουριστικό προορισμό. Η αξιολόγηση αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει την πόλη να ενσωματώσει στα σχέδια και τις στρατηγικές της πόλης για τον τουρισμό και την αστική ανάπτυξη, τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η προσπάθεια λαμβάνει υπόψη τα κοινά ενδιαφέροντα επισκεπτών, κατοίκων και επιχειρήσεων, και προετοιμάζει κατάλληλα την πόλη για αυξημένες τουριστικές ροές οι οποίες επιφέρουν αυξημένες ανάγκες στην χρήση ενέργειας και πόρων, στη διαχείριση απορριμμάτων, στις μεταφορές, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του τοπίου, αλλά και στην αποτελεσματική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διαβάστε ακόμα:
Αναθερμαίνεται η τουριστική κίνηση στην Αθήνα -Oι επιδόσεις των ξενοδοχείων
Απευθείας πτήσεις charter Σεούλ-Αθήνα το φθινόπωρο
Η Emirates αναζητά νέα μέλη για το πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα και 29 ακόμα πόλεις