Τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας συζητήθηκαν κατά τη διάρκειας της 11ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Xenia 2023, παρουσία κορυφαίων θεσμικών εκπροσώπων και με τη συμμετοχή εκατοντάδων ξενοδόχων από όλη τη χώρα.
Τη συνέλευση άνοιξε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο δυσχερές κλίμα που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό επιχειρείν λόγω των πληθωριστικών τάσεων στην αγορά, των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την κλιματική κρίση, που επηρεάζουν το μοντέλου του Τουρισμού όπως το γνωρίζουμε. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο κ. Βασιλικός μετέφερε την απογοήτευση του ξενοδοχειακού κλάδου για την έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης με αυστηρότερους όρους, ενώ υπογράμμισε πως η ψυχή του ελληνικού Τουρισμού είναι το μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο, το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί, καθώς αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Επίσης, ανακοίνωσε τη διοργάνωση μιας συνδιάσκεψης όλων των ευρωπαϊκών φορέων εκπροσώπησης του τουρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο από τη HOTREC, την άνοιξη, με μοναδική ατζέντα την κλιματική αλλαγή.
Αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τις αφίξεις το 2024
Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία συνεχάρη το ΞΕΕ, για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φιλοξενίας, ενώ μετέφερε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου για τις αφίξεις το 2024. Η κ. Κεφαλογιάννη έκανε αναφορά στις δράσεις που θα δρομολογηθούν στον κλάδο του Τουρισμού, με πόρους ύψους 387 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Προσδιορίζοντας τους στόχους και τη νέα στρατηγική, η κα Κεφαλογιάννη παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει:
-Την προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, με παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής.
-Τη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με ποικίλες δραστηριότητες όπως ο ορεινός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.
-Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες να ακολουθήσουν τη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και τη φήμη της Ελλάδας ως παγκόσμιου τουριστικού brand.
Αναφερόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι ο νέος νόμος που ψηφίστηκε συνιστά ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση χάραξης μιας νέας πολιτικής για τον ελληνικό τουρισμό, και ότι θα συνεχιστούν οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με διαβούλευση και τη συνεργασία του συνόλου των φορέων τουρισμού.
Ειδική αναφορά έκανε η κα Κεφαλογιάννη στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2022- 2025», τονίζοντας ότι έχει ήδη διασφαλιστεί η σταθερή ροή της χρηματοδότησης, μέχρι τη λήξη του, ενώ ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος παρέχει τη δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Εστιάζοντας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η υπουργός χαρακτήρισε δεδομένη τη νομοθέτηση πλαισίου κανόνων ελέγχου και φορολόγησης, με την οριοθέτηση ελάχιστων λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών, με πρώτο την αναλογική εφαρμογή και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των τελών που υφίστανται τα ξενοδοχεία.
Ακολούθησε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Γιάννης Παράσχης, ο οποίος δήλωσε πως το 2023 θα είναι η νέα χρονιά αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό σε αφίξεις και έσοδα, ενώ συμπλήρωσε πως στόχος όλων οφείλει να είναι η ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού πάντα με όρους βιωσιμότητας.
Όπως σημείωσε ο κ. Παράσχης η αυξημένη λειτουργική επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων συνεπεία των πληθωριστικών πιέσεων, το εργασιακό κόστος με έμφαση στην φορολόγηση της εργασίας, η ενέργεια, η μη πρόσβαση, κυρίως, μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, το αυξημένο κόστος χρήματος και η φορολογία, αποτελούν δικαίως αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας.
7+1 θέματα άμεσης προτεραιότητας για τον τουρισμό
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα 7+1 θέματα που είναι άμεσης προτεραιότητας για τον τουρισμό.
Το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με τη πολύ-αναμενόμενη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, επισήμανε ότι χρήζει βελτιώσεων. Και ο λόγος είναι διττός, αφενός μεν, απαιτείται να διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις επιχειρηματική δραστηριότητα, αφετέρου δε, αποτελεί σε συγκεκριμένες περιοχές μείζον κοινωνικό ζήτημα εύρεσης στέγης.
Αναφορικά με το τέλος ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υπογράμμισε πως δεν μπορεί να βαραίνει έναν μόνο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια, που έχουν να κάνουν με την ανταποδοτικότητα του τέλους ανά προορισμό, καθώς και με τις διαφορετικές ανάγκες ανά περιοχή με γνώμονα πάντα την χωρική και χρονική επέκταση του τουρισμού.
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το θέμα της ανταγωνιστικότητας. Η μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και τις μεταφορές, που προβλέπεται στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποτελεί θετικό βήμα στην κατεύθυνση της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συνθέτει την ανταγωνιστικότητα, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός, τα προγράμματα χρηματοδότησης σε όλα τα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως της κατηγορίας αστέρων στην οποία κατηγοριοποιούνται.
Ένα πολύ δομικό ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, αφορά στη βελτίωση των δημοσίων υποδομών, προκειμένου να είναι ανάλογες των ιδιωτικών επενδύσεων και της εξέλιξης των τουριστικών μεγεθών. Οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των αυξανόμενων ροών, ειδικότερα, δε, εάν προσδοκούμε σε ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος με προτεραιότητα τους κατοίκους και κατ’ επέκταση τους επισκέπτες μας.
Σε ό,τι αφορά τις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και οι συνέπειες από ακραία καιρικά φαινόμενα φέτος ήταν εμφανέστερες από ποτέ. Αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, πρόσθεσε, είναι πως τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται πρέπει να είναι οριζόντια, καθώς οι φυσικές καταστροφές πλήττουν όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έναν προορισμό και όχι μόνο αυτές που έχουν υποστεί υλικές ζημιές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ και για το Χωροταξικό. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Επαναδιατυπώνω την πάγια θέση μας για την επίλυση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με ασφάλεια δικαίου».
Στο μέτωπο των εργασιών τόνισε ότι παρά τις αυξήσεις στα επίπεδα αμοιβών του τομέα, το ζήτημα της αδυναμίας εύρεσης προσωπικού εξακολουθεί να αποτελεί δομική πρόκληση. Η λύση του, συμπλήρωσε απαιτεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε, με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις και στις διεθνείς τάσεις. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανάμεσα σε άλλα, θα πρέπει να βελτιωθεί και ιδίως να γίνει πιο λειτουργική και η διαδικασία μετάκλησης εργαζομένων, η οποία δεν βοηθά ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εκπαιδευτικό υλικό για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης η διευθύντρια του ΞΕΕ, κα Αγνή Χριστίδου, έκανε αναφορά στο έργο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψων, ενώ στη συνέχεια, η κα Κατερίνα Αργυροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (EKΠΑ) παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό για τη δράση Learning Hospitality, που θα απευθύνεται στους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου.
Διαβάστε ακόμα: