Εγκρίθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι περιβαλλοντική όροι για την κατασκευή και λειτουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης «Οδυσσέας-Οι Έλληνες και η Θάλασσα» της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΥΚΛΩΨ»» στον Φλοίσβο Παλαιού Φαλήρου.
Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης θα υλοποιηθεί στις εκτάσεις που παραχωρούνται στο «Ταμείο Εθνικού Στόλου» (ΤΕΣ) υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εκτάσεις αυτές περιλαμβάνονται τα δημόσια κτήματα και η υφιστάμενη παραλιακή οδός, καθώς και οι ζώνες αιγιαλού και παραλίας κατά χρήση, για την υλοποίηση του Πάρκου. Το σύνολο της έκτασης, μαζί με τις παραχωρήσεις δυτικά του υφιστάμενου δρόμου, ανέρχεται περίπου στα 26.000 τ.μ. Η επιφάνεια των εκτάσεων που παραχωρούνται ανέρχεται σε 16.568,57 τ.μ. εκ των οποίων τα 544,60 τ.μ. παραμένουν εκτός περιφραγμένης και ελεγχόμενης πρόσβασης ζώνη, για την εξυπηρέτηση αναγκών στάθμευσης. Στην υπόλοιπη έκταση 16.023,97 τ.μ. θα αναπτυχθούν οι κύριες κτιριακές υποδομές που υποστηρίζουν τις εκθεσιακές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές λειτουργίες του Πάρκου. Επιπλέον στο Πάρκο παραχωρούνται κατά χρήση και 9.685,66 τ.μ. που βρίσκονται εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας και αφορούν μια έκταση που συμμετέχει ενεργά στο εκθεσιακό αφήγημα και στη λειτουργία του Πάρκου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, η φάση κατασκευής θα έχει συνολική διάρκεια περίπου 36 μήνες.
Στόχος είναι το Πάρκο να αποτελέσει ένα τοπόσημο που θα φιλοξενήσει και θα αναδείξει με τρόπο σύγχρονο και ελκυστικό τη ναυτική ιστορία της Ελλάδας, την άυλη και υλική κληρονομιά των Ελλήνων αλλά και ένα χώρο μάθησης, πολιτιστικής ανάπτυξης και προσφορά εναλλακτικών δραστηριοτήτων για την εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Ο προϋπολογισμός υλοποίησης του Πάρκου έχει αρχικά προσδιοριστεί στο ύψος των 35 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του Πάρκου αποτελούσε πάγια επιδίωξη της Πολιτείας εδώ και 3 δεκαετίες και ένα σημαντικό εμπόδιο στην ανέγερση του, μέχρι την επίλυση του νομοθετικά, αποτελούσε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διάφορων ζωνών του Φαληρικού Δέλτα.
Στο κτήριο του Οδυσσέα θα υπάρχουν μεταξύ άλλων ενυδρείο, κατάστημα-πωλητήριο, αμφιθέατρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, γραφεία, αίθριο, χώρος μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων. Στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχουν η κεντρική πλατεία επιφάνειας περίπου 1.400 τ.μ. με εγκατάσταση έκθεσης μοντέλων πλοίων καθώς και το υπαίθριο αμφιθέατρο με κερκίδες που μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 150 άτομα, χώρο εκδηλώσεων και δυνατότητα προσωρινής αγκυροβόλησης ιστορικών σκαφών που κρίνονται αξιόπλοα, τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν ταξίδια στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού. Επίσης, στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπονται καρνάγιο επιφάνειας περίπου 1.600 τ.μ. και περίπου 280 τ.μ. υπόσκαφες κατασκευές για εργαστήρια και αποθήκες, αναψυκτήριο – ουζερί στην περιοχή μεταξύ καρνάγιου και αμφιθεάτρου, και περιοχή υποβρυχίου στα νότια του κτηρίου του Οδυσσέα. Στο δυτικό μέτωπο, μπροστά από το κτίριο του Οδυσσέα, εντοπίζονται οι προβλήτες των ιστορικών σκαριών, όπου παρατίθενται τα ιστορικά σκάφη, τα οποία θα ενταχθούν στον υπαίθριο εκθεσιακό περίπατο, ως εκθέματα. Αυτά είναι το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, η τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ, το Hellas Liberty, με δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων ιστορικών σκαριών, όπως το καλωδιακό ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος», το ιστορικό ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης» και το αιγαιοπελαγίτικο σκαρί «Ευαγγελίστρια».
Διαβάστε ακόμα:
Γλυφάδα, η νότια καρδιά της Αττικής μέσα από 5 εμπειρίες
Ειδική πλατφόρμα για προσωρινή διαμονή πληγέντων από φυσικές καταστροφές σε ξενοδοχεία