Σε 240 εκατ. ευρώ ανέρχονται για το 2024 τα εκτιμώμενα πρόσθετα έσοδα στον Προϋπολογισμό από την επιβολή στα τουριστικά καταλύματα και στη βραχυχρόνια μίσθωση του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο αντικαθιστά τον υφιστάμενο φόρο διαμονής.
Από την άλλη, ο Προϋπολογισμός για το υπουργείο Τουρισμού σε ότι αφορά το 2024, είναι ο χαμηλότερος ανάμεσα στα 20 υπουργεία της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο συνολικός Προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται στα 167,79 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 38,79 εκατ. ευρώ αφορά στον Τακτικό Προϋπολογισμό και 129 εκατ. ευρώ αφορά στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων.
Όπως φαίνεται σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης της δράσης του Υπουργείου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με προσανατολισμό τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας, τον αγροτουρισμό κ.λπ. Το σύνολο των δαπανών του υπουργείου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2024 προβλέπεται να ανέλθει στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότηση επιμέρους δράσεων του υπουργείου θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσό ύψους 79 εκατ. ευρώ.
Οι πιστώσεις του τακτικού Προϋπολογισμού του υπουργείου θα καλύψουν κυρίως δαπάνες για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, ως σημαντικού και ελκυστικού τουριστικού προορισμού, την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση καθώς και τη διασφάλιση ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος. Επίσης, θα καλύψουν δαπάνες για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και στους καταρτιζόμενους των ΙΕΚ, που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Παράλληλα, θα καλυφθεί η εκπόνηση συμβουλευτικών μελετών από εξειδικευμένους φορείς και τη διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας στις ξένες αγορές, προκειμένου να διαμορφωθεί στρατηγική μάρκετινγκ για την ανάπτυξη του τουρισμού και η προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού και η επιχορήγηση και απόδοση εσόδων στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Να σημειωθεί, ότι το υπουργείο Τουρισμού εποπτεύει τον ΕΟΤ του οποίου βασική αποστολή αποτελούν η προώθηση και η προβολή του ελληνικού τουρισμού, εγχώρια και διεθνώς. Τα έσοδα του ΕΟΤ προέρχονται κυρίως από την απόδοση ποσοστού επί των μικτών κερδών του Δημοσίου από τα Καζίνο Κέρκυρας και Πάρνηθας καθώς και από την ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη τόσο των λειτουργικών όσο και των επενδυτικών του δαπανών. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το έτος 2023 εκτιμάται σε έλλειμμα ύψους 6 εκατ. ευρώ, ενώ για το έτος 2024 προβλέπεται να είναι θετικό, ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Η συμβολή του τουρισμού στην αύξηση των εσόδων από φόρους
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, παρά την επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας, η μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των τουριστικών εισπράξεων το 2023 κατά 0,6 δισ. ευρώ, έναντι του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού 2024, οδηγεί στη διατήρηση της εκτίμησης του προσχεδίου για αύξηση 2,7% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Εξάλλου, για το 2023 τεκμαίρεται ότι ένας από τους πέντε σημαντικούς παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από φόρους οφείλεται στη σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων, οι οποίες κατά το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τα επίπεδα της αντίστοιχης περιόδου του 2019 κατά περίπου 11% περίπου.
Εξάλλου, για το 2024 τονίζεται ότι ανοδικά στον ρυθμό ανάπτυξης θα μπορούσαν να επιδράσουν η ενδεχόμενη ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ευνοϊκότερη του αναμενομένου εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, οι επιπρόσθετες συνέργειες από την έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Διαβάστε ακόμα:
ΣΕΤΕ: Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση δεν πρέπει να βαραίνει έναν μόνο κλάδο
Έρευνα: Oι ταξιδιώτες εγκαταλείπουν τις ξαπλώστρες για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες
Πάνω από 17,9 δισ. οι δαπάνες των ξένων τουριστών στην Ελλάδα στο 9μηνο