Διαγωνισμό για την ανάπτυξη υλικού ψηφιακών ξεναγήσεων για 32 Μνημεία υψηλού πολιτιστικού, ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο Ιστορικό Κέντρο της πρωτεύουσας προκήρυξε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

7

Ειδικότερα, αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου είναι η ανάδειξη και προβολή του θρησκευτικού πολιτιστικού αποθέματος επιλεγμένων μνημείων με τη χρήση νέων καινοτόμων εφαρμογών και η παροχή βελτιωμένων και ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών στο φυσικό και διαδικτυακό επισκέπτη, που αναμένεται να καταστήσει τα σημεία εφαρμογής τους περισσότερο ελκυστικά για τους επισκέπτες και να συμβάλει στην τουριστική και γενικότερη ανάπτυξη στην περιοχή της Αθήνας και κατ’ επέκταση της χώρας. Η επιλογή αυτή βασίζεται στην πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλους χώρους σημαντικής τουριστικής αξίας, τόσο εντός της Ελλάδας όσο και διεθνώς, και η οποία έχει αναδείξει τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ως τα πλέον κατάλληλα εργαλεία για τη βέλτιστη ανάδειξη και προβολή του σημαντικού πολιτιστικού, ιστορικού και εκκλησιαστικού αποθέματος μιας χώρας.

Ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρίστας

Είναι διαπιστωμένο ότι ο σημερινός πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρίστας δεν προσεγγίζει πλέον παθητικά τα μνημεία και τα έργα τέχνης. Επιθυμεί πραγματικά να καταλάβει έναν τόπο και να νιώσει την ιστορία του μέσα από βιωματικές δράσεις, να αισθανθεί ότι ζει μέσα σε έναν άλλον πολιτισμό και επιζητά την εμπειρία μιας πολιτιστικής περιπέτειας. Σκοπός της δράσης είναι η βελτίωση της εμπειρίας ξενάγησης των επισκεπτών, 32 μνημείων, που παρουσιάζουν υψηλό πολιτιστικό, ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία τόσο της ελληνικής, όσο και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα προσφέρει υπηρεσίες ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας και τεκμηρίωσης γύρω από τα 32 Μνημεία και τα σημαντικότερα εκθέματα τους (π.χ. τέμπλο, αγιογραφίες). Επίσης, θα σχεδιαστούν και υλοποιηθούν 32 τρισδιάστατες απεικονίσεις υψηλής ποιότητας για κάθε ένα από τα Μνημεία. Τα τρισδιάστατα μοντέλα για κάθε Μνημείο θα καλύπτουν τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, ο ανάδοχος θα προσφέρει υπηρεσίες παραγωγής πολυμεσικού υλικού που θα πλαισιωθεί στις ξεναγήσεις. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες αυτές μεταξύ άλλων αφορούν μετάφραση των κειμένων που θα χρησιμοποιηθούν στις αφηγήσεις ως υπότιτλοι από την ελληνική γλώσσα σε 4 γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ρωσικά). Παράλληλα, για κάθε ένα από τα 32 μνημεία θα δημιουργηθούν 3λεπτα βίντεο που θα αξιοποιούν τα μοντέλα τρισδιάστατης αναπαράστασης για διαδικτυακούς επισκέπτες, με αναπαραγωγή τους από το web με αφήγηση και υποτιτλισμό σε 5 γλώσσες. Επίσης, για κάθε ένα από τα 32 μνημεία θα δημιουργηθούν μικρότερης διάρκειας βίντεο (30-40 δευτερολέπτων) για προβολή σε έξυπνη κινητή συσκευή (smartphones & tablets) φυσικού επισκέπτη. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την τοποθέτηση συγκεκριμένων σημείων εναύσματος (trigger) της ξενάγησης, σε κάθε ένα από τα 32 μνημεία. Όταν ο επισκέπτης στρέψει την κάμερα της κινητής συσκευής και εστιάσει σε ένα σημείο εναύσματος (π.χ. QRcode), τότε αυτόματα θα ενεργοποιείται το αντίστοιχο σενάριο ψηφιακής ξενάγησης για το συγκεκριμένο Μνημείο, στην οθόνη της έξυπνης συσκευής και θα προβάλλεται το αντίστοιχο περιεχόμενο στην συσκευή του χρήστη από την πλατφόρμα Religious Greece.

Τέλος, τα στελέχη του αναδόχου θα αναλάβουν τον σχεδιασμό νέων θεματικών διαδρομών και περιηγήσεων με βάση το σύνολο των θρησκευτικών προορισμών που βρίσκονται στην πλατφόρμα που περιλαμβάνουν και τα νέα 32 θρησκευτικά μνημεία καθώς και την επικαιροποίηση των υφιστάμενων διαδρομών με τους υφιστάμενους προορισμούς. Κριτήρια για τον σχεδιασμό των διαδρομών θα αποτελέσουν η δημιουργία διαφορετικής διάρκειας διαδρομών (συνδυάζοντας χρόνους μετάβασης και επίσκεψης), το διαθέσιμο υλικό που υπάρχει για κάθε προορισμό καθώς και κριτήρια ενδιαφέροντος του εκάστοτε επισκέπτη. Συνολικά προβλέπεται η επικαιροποίηση πληροφοριών για τουλάχιστον 100 υφιστάμενους προορισμούς και ο σχεδιασμός 10 νέων διαδρομών θρησκευτικών προορισμών.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό του 1,58 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Ως καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών αναφέρεται η 9η Μαρτίου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους.