Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Yπουργείου Τουρισμού για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

14

Σκοπός είναι η ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, ιδίως μέσω της λήψης υπόψη των αναγκών των κατά τόπους περιφερειών, της προώθησης του οινοτουρισμού και της επιστημονικής παρακολούθησης των εξελίξεων στον τουριστικό τομέα, και η αντιμετώπιση οργανωτικών και λειτουργικών θεμάτων του Υπουργείου Τουρισμού.

Το χαρακτηριστικό του βιώσιμου τουρισμού αφορά στην προσπάθεια εξισορρόπησης των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικο-πολιτιστικών παραμέτρων της τουριστικής ανάπτυξης, με καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας την ενημέρωση και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.

Στο πλαίσιο αυτό με το νομοσχέδιο προχωρά η σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, Συμβούλιου Οινοτουρισμού, Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας του δικτύου επικοινωνίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, η πρόβλεψη για τη μεταφορά αδιάθετων ποσών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022-2025», καθώς και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού.

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού συνιστάται στο Υπουργείο Τουρισμού. Επίσης, το Συμβούλιο Οινοτουρισμού εδρεύει στο Υπουργείο Τουρισμού, με αρμοδιότητα «την ενημέρωση του Υπουργού Τουρισμού για ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης του οινοτουρισμού, καθώς και τη μέριμνα για την προώθηση και προβολή των αξιοθέατών του, ήτοι των αμπελιών, επισκέψιμων οινοποιείων και μονάδων παραγωγής, την ανάπτυξη συνεργειών και τη διαμόρφωση σχετικών προτάσεων προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού». Περαιτέρω, συνιστάται στο Υπουργείο Τουρισμού Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο, με σκοπό τη μέτρηση, συλλογή στατιστικών στοιχείων, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου, την ανάπτυξη σχετικού ερευνητικού έργου και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του τουριστικού προϊόντος.

Επιπλέον, παρατείνονται εκ νέου οι προθεσμίες κατάταξης κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τροποποιείται το καθεστώς προστασίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου, με την κατάργηση, ιδίως, της Επιτροπής Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου Ζακύνθου, η οποία «ενόψει και των συνεχώς μεταβαλλόμενων τάσεων τουρισμού, δεν παρουσιάζει πλέον κάποια προστιθέμενη αξία για ενίσχυση του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Εξάλλου, θεσπίζονται διατάξεις για τη λύση και την εκκαθάριση της ανώνυμης εταιρείας «ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». Το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται με προς κατάργηση διατάξεις στις οποίες περιλαμβάνεται και άρθρο περί του «Πρεσβευτή του Ελληνικού Τουρισμού».

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(144235)
      ["id"]=>
      int(144235)
      ["title"]=>
      string(64) "Volos,Thessaly,,Greece,-,October,28,2019:,People,Walking,Towards"
      ["filename"]=>
      string(20) "espianada-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1463100)
      ["url"]=>
      string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/espianada-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(137) "https://www.travel.gr/experiences/stin-esplanada-toy-pagasitikoy/attachment/volos-thessaly-greece-october-28-2019-people-walking-towards/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "8"
      ["description"]=>
      string(29) "Bόλος/Photo: Shutterstock"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(60) "volos-thessaly-greece-october-28-2019-people-walking-towards"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(143984)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-11-15 15:23:29"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-10-26 08:37:12"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(2092)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/espianada-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/espianada-245x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(245)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/espianada-768x940.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(940)
        ["large"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/espianada-837x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(837)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/espianada-1255x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1255)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(72) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/11/espianada-1673x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1673)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Όλγα Κεφαλογιάννη: Σχέδιο τουριστικής προώθησης και στήριξης της Θεσσαλίας

Στην παρέμβαση της, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δρομολογείται η εκπόνηση ενός εξειδικευμένου σχεδίου δράσεων τόσο για την τουριστική προβολή στο εξωτερικό όσο και για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού για την περιοχή της Θεσσαλίας που επλήγη από τις πλημμύρες. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Έχει προταθεί στο σχέδιο μάρκετινγκ για τον ελληνικό τουρισμό 2023-2024 η κατά προτεραιότητα ενίσχυση της ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού στην περιοχή, η οποία μπορεί να υποστηρίξει πολλές και διαφορετικές μορφές τουρισμού. Ο ΕΟΤ έχει θέσει στη διάθεση των τοπικών φορέων όλο το δίκτυό του στο εξωτερικό, έτσι ώστε να μπορούν να διαμορφωθούν ταξίδια δημοσιογράφων και διαμορφωτών κοινής γνώμης. Αυτός είναι ένας τρόπος να δημιουργηθεί ξανά ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν». Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να στηριχθεί το πολύ σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων στον τουρισμό, που ενδιαφέρει και εργαζόμενους και επιχειρηματίες συνολικά.

Επιπλέον, το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους θα περιλαμβάνει δύο χειμερινές περιόδους, 2023-2024 και 2024-2025 ώστε να στηριχτούν οι ορεινές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα η περιοχή του Πηλίου που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από φυσικά φαινόμενα». Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή η υπουργός σε σχέση με το Σχέδιο Νόμου υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού». Επίσης, αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους του Υπουργείου Τουρισμού, όπως είναι η διάχυση των τουριστικών ροών στις 13 Περιφέρειες της χώρας με περαιτέρω χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου αλλά και ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς. Όπως τόνισε η ίδια, δημοσιεύτηκαν οι πρώτες προσκλήσεις για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ προωθούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που θα αφορούν στην αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων και των ορειβατικών καταφυγίων αλλά και στην απλοποίηση της αδειοδότησης των τουριστικών λιμένων και καταφυγίων.

Η κατανάλωση οίνου στα ξενοδοχεία αφορά σε ποσοστό 93% ελληνικές ετικέτες

Επί του Σχεδίου Νόμου κατατέθηκαν, τις προηγούμενες ημέρες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, μεταξύ άλλων, και οι απόψεις των τουριστικών φορέων. Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, ανέφερε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος δίνει μεγάλη σημασία στην προώθηση του οινοτουρισμού. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «η κατανάλωση οίνου στα ξενοδοχεία, αφορά κατά 93% σε ελληνικές ετικέτες και είναι το προϊόν που πρωταγωνιστεί σε σχέση με τα άλλα ελληνικά προϊόντα, σε αυτό το ποσοστό. Μάλιστα σχεδόν το 50% είναι τοπικό, εντός νομού, γενικά, διότι δεν έχουν όλες οι περιοχές την ίδια παραγωγική ικανότητα. Μόνο ένα μονοψήφιο ποσοστό αφορά σε ξένες ετικέτες. Πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό προϊόν, με τη μεγαλύτερη διείσδυση. ‘Έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασίες με τους εκπροσώπους του οίνου, για πρακτικούς λόγους σε πρώτη φάση από την Αθήνα, για σεμινάρια εκπαίδευσης ξενοδόχων και υπαλλήλων για τις ελληνικές ετικέτες, τα οποία παίρνουν πιστοποίηση. Έχει σημασία για τους εκπροσώπους της φιλοξενίας να γίνονται επίσημα τέτοιες δράσεις που επισφραγίζουν τις συνεργασίες».

Αλέξανδρος Βασιλικός: Πιο κοντά η αστεροποίηση των ξενοδοχείων σε ευρωπαϊκά πρότυπα

Επίσης, ο κ. Βασιλικός έδωσε έμφαση και στο θέμα της «αστεροποίησης» των ξενοδοχείων, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ξενοδοχείων με 4 και 5 αστέρια έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία της αστεροποίησης και υπολείπονται ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών, συνήθως για λόγους αντικειμενικούς. Επιπλέον, τόνισε ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ξενοδόχων και Εστιατόρων -στην οποία προεδρεύει ο κ. Βασιλικός -ώστε να έρθει ο κλάδος πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Υπάρχουν ήδη 21 χώρες, πρόσθεσε που είναι σε ένα ενιαίο σύστημα αστεροποίησης και αυτή είναι και η βούληση μέσα από τη συνεργασία και με το υπουργείο, να ευθυγραμμιστούν με αυτό τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Διαβάστε ακόμα:

Υπ. Τουρισμού: Δράσεις για αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων, ορειβατικών καταφυγίων, τουριστικών λιμένων

Κωστής Χατζηδάκης: Από την Πρωτοχρονιά σε ισχύ το νέο φορολογικό καθεστώς για μισθώσεις τύπου Airbnb

Πώς θα οργανώνονται τα ταξίδια εξοικείωσης από τον ΕΟΤ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού