Στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός προγράμματος, με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την αποφόρτιση της υψηλής σεζόν στη Ρόδο, στοχεύει ο Δήμος του νησιού σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.

16

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη επιμέρους χαρακτηριστικών της Ρόδου για την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως, ο οινοτουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός καθώς και η προσέλκυση νέων αγορών με στόχευση σε κοινά διαφορετικής γεωγραφίας ή κοινωνικοοικονομικής τάξης και σε κοινά με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου εκτός της υψηλής περιόδου με στόχο την παροχή επιπλέον επιλογών στους χειμερινούς επισκέπτες του νησιού για διασκέδαση, ψυχαγωγία, άθληση, εκπαίδευση και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών οι οποίες παρέχονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις προτιμήσεις των επισκεπτών ενός τουριστικού προορισμού. Απευθύνονται σε εξειδικευμένο κοινό, αναπτύσσονται στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης. Σύμφωνα με τον Δήμο, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού θα δώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στο νησί και θα συμβάλλει σημαντικά προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της περιόδου.

H Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου στοχεύει για το 2022 στη διαμόρφωση, ενίσχυση και προώθηση μίας σειράς μορφών τουρισμού προκειμένου να αναδειχθούν οι δυνατότητες του νησιού και να εμπλουτιστεί η βεντάλια διαθέσιμων τουριστικών εμπειριών του προορισμού που μεταξύ άλλων έχουν ως εξής:

Μαθητικός – Εκπαιδευτικός τουρισμός

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Διεύθυνσης τουρισμού του Δήμου Ρόδου για δημιουργία προοπτικών επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, σχεδιάζεται η αποστολή πρόσκλησης σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα και στοχευμένα σε κάποια σχολεία του εξωτερικού προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη μαθητική τους εκδρομή στο νησί μας. Για όσα σχολεία επιλέξουν τελικά τη Ρόδο, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα στη διάρκεια των οποίων θα παρουσιαστεί το νησί στους μαθητές. Η προσπάθεια αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι η συγκεκριμένη δράση απευθύνεται σε δυνητικούς μελλοντικούς καταναλωτές του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Η διεύρυνση του εσωτερικού τουρισμού θα συμβάλλει σημαντικά προς την κατεύθυνση της χρονικής επέκτασης της τουριστικής περιόδου.

Φυσιολατρικός – Περιηγητικός – Πεζοπορικός – Περιπατητικός τουρισμός

Η Διεύθυνση Τουρισμού παρακολουθεί την πορεία του έργου «Ανάπτυξη Ψηφιακού Ξεναγού Πλοήγησης στην ύπαιθρο της Ρόδου» που σκοπό έχει την καταγραφή περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στη Ρόδο. Επιπλέον, προχωρεί στην πληρέστερη καταγραφή του συνόλου των διαδρομών και στην υλοποίηση υποδομών σε αυτά. Με δεδομένο ότι οι επισκέπτες του νησιού που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή διαθέτουν περιβαλλοντική ευαισθησία και ενδιαφέρονται για τις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος των τουριστικών προορισμών που επισκέπτονται, η ζήτηση για τέτοιας μορφής ταξίδια αποτελούν μία άριστη ευκαιρία για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για προορισμούς που εμφανίζουν έντονο το πρόβλημα της εποχικότητας τους θερινούς μήνες.

Θρησκευτικός – Προσκυνηματικός τουρισμός

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη τάση να διοργανώνονται ταξίδια μεμονωμένων ατόμων ή οργανωμένων ομάδων σε τόπους, χώρους και μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Με δεδομένο ότι η Ρόδος έχει προικιστεί με μία ιδιαίτερα πλούσια θρησκευτική κληρονομιά και με ένα μεγάλο πλήθος θρησκευτικών πόρων, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου σχεδιάζει, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, την ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού στο νησί, με δράσεις προώθησης και προβολής αυτής της μορφής τουρισμού. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειονότητα των θρησκευτικών τουριστών είναι Έλληνες και ότι υφίσταται χρονική διασπορά των θρησκευτικών εκδηλώσεων και εορτών, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Πολιτισμικός – Πολιτιστικός τουρισμός

Ο πολιτιστικός τουρισμός στη Ρόδο έχει απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης καθώς το νησί διαθέτει πλήθος πολιτιστικών αξιοθέατων, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ενδιαφέρουσες πολιτιστικές διαδρομές και σημαντικές πολιτιστικές διοργανώσεις. Για τον λόγο αυτό, η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου έχει εμπλουτίσει την ιστοσελίδα http://tourism.rhodes.gr/ με τον Πολιτιστικό και Ιστορικό Ξεναγό, και σχεδιάζει την αναβάθμιση και την πληρέστερη ενημέρωσή της για τους επισκέπτες και τους εν δυνάμει επισκέπτες του νησιού για τα μουσεία, τα αξιοθέατα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα διοργανώνονται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Επίσης, θα υλοποιήσει πρόγραμμα ανάπτυξης των μικρών μουσείων που βρίσκονται σε όλες τις Δημοτικές ενότητες Ρόδου.

Προπονητικός τουρισμός

Ο προπονητικός τουρισμός αφορά την επίσκεψη επαγγελματικών ή ερασιτεχνικών ομάδων σε έναν τόπο με βασικό κίνητρο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα προετοιμασίας και αποθεραπείας. Η Ρόδος διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν την προετοιμασία τέτοιων ομάδων. Η Διεύθυνση Τουρισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητισμού έχουν στηρίξει δράσεις προπονητικού τουρισμού βόλεϊ το 2021 και σχεδιάζεται για το 2022 η στήριξη και άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών.

Ψηφιακοί Νομάδες

Οι ψηφιακοί νομάδες δεν είναι ένα αμιγώς τουριστικό κοινό, ανήκουν όμως στις ομάδες επισκεπτών που δίνουν βαρύτητα στον τρόπο ζωής («lifestyle») του προορισμού. Συνεπώς, μεταξύ άλλων, ο λόγος που επιλέγει ο ψηφιακός νομάς έναν προορισμό είναι για να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής του, να κάνει δραστηριότητες, να ανακαλύψει τον προορισμό και την κουλτούρα των κατοίκων του και να κάνει νέες γνωριμίες. Έτσι, ένα μεγάλο εύρος των αναγκών του ψηφιακού νομά έχουν άμεση σχέση με το τουριστικό προϊόν, ενώ η προσέλκυση τους συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στην διεύρυνση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων τους χειμερινούς μήνες.

Με βάση υφιστάμενη μελέτη για την προσαρμογή της Ρόδου ως προορισμού στις ανάγκες των ψηφιακών νομάδων, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι στις απολύτως απαραίτητες υποδομές που πρέπει να έχει η Ρόδος είναι η δημιουργία ενός τουλάχιστον «co-working space» (οργανωμένος κοινόχρηστος χώρος εργασίας), ο οποίος όπως έχει αποδειχθεί αποτελεί για έναν προορισμό το «κέντρο των ψηφιακών νομάδων» καθώς και εκκολαπτήριο νομαδικών κοινοτήτων εντός του προορισμού. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη ψηφιακού πληροφοριακού υλικού (με τη χρήση ιστοσελίδας ή εφαρμογής) στην οποία θα ανατρέχουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να ενημερωθούν για το πώς η Ρόδος είναι σε θέση να αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες καλύπτοντας τις ανάγκες τους.

Διαβάστε ακόμα:

«Ένα νησί πλανήτης, πότε βόρειος και πότε νότιος» -Η Ρόδος του Μάκου Τσιμέττα

Ρόδος: Ενα χαρισματικό νησί με αυθεντική ιστορία κοσμοπολιτισμού

5 τοπικά προϊόντα που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε στη Ρόδο