Προχωρούν οι διαδικασίες στον Δήμο Pόδου για τη διαμόρφωση μονοπατιών για ΑμεΑ στην Κοιλάδα Πεταλούδων και στο Πάρκο Ροδίνι με την έγκριση της μελέτης έργου διαμόρφωσης μονοπατιών για ΑμεΑ συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.
Η «Κοιλάδα των Πεταλούδων» και το «Πάρκο Ροδίνι» είναι δύο τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σημαντικοί έλξης επισκεπτών, με μεγάλο πλήθος επισκεπτών ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο. Οι δύο περιοχές με την μεγάλη επισκεψιμότητά τους στηρίζουν την προβολή και την ανάδειξη του προορισμού, ως τόπου ιδιαίτερου οικολογικού, αισθητικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος όπου ο επισκέπτης αποκτά μια βιωματική εμπειρία.
Και οι δύο τόποι έχουν το πλεονέκτημα ότι βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από το κέντρο της πόλης της Ρόδου, με εύκολη πρόσβαση μέσω κύριων Επαρχιακών οδών. Η Κοιλάδα των Πεταλούδων που ανήκει επιπλέον στο δίκτυο Natura 2000, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 26 χλμ από το κέντρο της πόλης και το Πάρκο Ροδίνι σε απόσταση περίπου 3 χλμ, στο ρεύμα εξόδου από την πόλη της Ρόδου.
Κοιλάδα Πεταλούδων
Την Κοιλάδα των Πεταλούδων, έκτασης 600 στρεμμάτων, διατρέχει μονοπάτι που ξεκινάει από την κύρια είσοδο και καταλήγει νότια, στην Μονή Καλόπετρας. Έχει μήκος περίπου 1.000 μέτρα και υψομετρική διαφορά περίπου 165 μέτρων. Επίσης, υπάρχει και το βόρειο τμήμα της Κοιλάδας, το οποίο ξεκινάει από το μουσείο και καταλήγει στην κεντρική είσοδο. Το τμήμα αυτό στο οποίο επίσης υπάρχει βατό μονοπάτι έχει μήκος περίπου 500 μέτρα. Σε όλο το μήκος της Κοιλάδας, ρέει το ρέμα του Πελεκάνου.
Στην περιοχή της κοιλάδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διαβιώνει η πεταλούδα «panaxia quadripunctaria», ένα σπάνιο είδος πεταλούδας που εμφανίζεται στα μέσα του Ιουνίου και μεταναστεύει στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Οι πεταλούδες μαζεύονται κατά δεκάδες ή εκατοντάδες στους κορμούς των δένδρων και στα βράχια κοντά στο νερό κατά την διάρκεια της ημέρας και ψηλότερα στις φυλλωσιές κατά την διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας την Κοιλάδα πόλο έλξης και μοναδικό βιότοπο. Εκτός όμως από το φυσικό καταφύγιο για την παραμονή και την αναπαραγωγή για εκατομμύρια πεταλούδων, η κοιλάδα ξεχωρίζει κι επειδή είναι το μοναδικό δάσος της Ευρώπης. που φύεται το δέντρο λικιδάμβαρη. Τα επίπεδα υγρασίας, σε συνδυασμό με τις αρωματικές απεκκρίσεις των δέντρων λικαδάμβαρης, δημιουργούν ένα ιδανικό μικροκλίμα που προσελκύει τις πεταλούδες κατά το τελευταίο στάδιο του κύκλου ζωής τους που μεταναστεύουν εκεί για σκοπούς αναπαραγωγής.
Πάρκο Ροδίνι
Το μήκος των μονοπατιών στο Πάρκο Ροδίνι είναι κατά προσέγγιση 1.000 μέτρα. Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα πάρκα στον κόσμο που διακρίνεται για την πυκνή και ποικιλόμορφη βλάστησή του από πλατάνια και ροδοδάφνες, αλλά και τριανταφυλλιές, τα τρεχούμενα νερά, τα μονοπάτια, τα γεφυράκια, τις λιμνούλες καθώς και τα παγόνια που κινούνται ελεύθερα στο χώρο και προσελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν ο τόπος όπου κατά την αρχαιότητα είχε την Σχολή Ρητορικής του ο Αισχίνης στην οποία μαθήτευσαν σπουδαίοι ρήτορες όπως ο Κικέρωνας και ο Ιούλιος Καίσαρας. Στο πάρκο βρισκόταν και η έπαυλη των Μεγάλων Μαγίστρων των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου την εποχή της Ιπποτοκρατίας, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως πάρκο τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Το πάρκο του Ροδινιού αποτελούσε στην αρχαιότητα τμήμα της ροδιακής νεκρόπολης, αλλά ταυτόχρονα λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ήταν από την αρχαιότητα χώρος περιπάτου και αναψυχής, λειτουργία η οποία έχει επιβιώσει έως και σήμερα. Το πάρκο διαμορφώθηκε από τους Ιταλούς σε ρεματιά. Κατά μήκος του ρέματος, βρίσκονται αρχαία ταφικά μνημεία και σπηλιές που λειτουργούσαν ως χώροι λατρείας ή νυμφαία (2ος και 3ος αι. π.Χ.) ,ενώ δίπλα στην είσοδο βρίσκεται το ρωμαϊκό υδραγωγείο. Από τα ταφικά μνημεία ξεχωρίζει ο τάφος των Πτολεμαίων και ο κορινθιακός τάφος.
Το 1929, οι Ιταλοί διαμόρφωσαν την κοιλάδα σε πάρκο με την κατασκευή φραγμάτων, τεχνητών λιμνών, καναλιών και γεφυρών, σχεδίασαν μονοπάτια δίπλα στο ρέμα και τοποθέτησαν σιντριβάνια, κιόσκια και παγκάκια. Επίσης διαμόρφωσαν το υπάρχον καφενείο και έφτιαξαν καφενείο-εστιατόριο, το οποίο το 1939 επεκτάθηκε και έγινε κέντρο διασκέδασης. Οι εργασίες διαμόρφωσης του πάρκου ολοκληρώθηκαν το 1930. Εισήγαγαν στο πάρκο ψάρια, χελώνες, πάπιες και παγώνια και κατασκεύασαν μικρό ζωολογικό κήπο.
Οι παρεμβάσεις
Τόσο στην Κοιλάδα των Πεταλούδων όσο και στο πάρκο Ροδίνι, η περιήγηση των επισκεπτών πραγματοποιείται μέσω στενών μονοπατιών, που αποτελούν μέρος του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου των πάρκων και στα οποία επικεντρώνεται το έργο.
Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις στα υφιστάμενα μονοπάτια των πάρκων, προκειμένου να αποτελέσουν μονοπάτια προσβάσιμα σε ΑμεΑ και άτομα κάθε ηλικίας και ικανοτήτων. Το έργο θα συμβάλει στην προσέλκυση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών, σε μεγαλύτερη προβολή και στην ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν οι εν λόγω τόποι.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην διαμόρφωση των μονοπατιών με το απαιτούμενο πλάτος όπου αυτό είναι εφικτό ή τη δημιουργία νέων μονοπατιών, προσβάσιμα σε ΑμεΑ και άτομα κάθε ηλικίας και ικανοτήτων. Οι παρεμβάσεις θα είναι ήπιες χωρίς να αλλοιώνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των πάρκων και των μονοπατιών και θα υλοποιηθούν με χρήση φυσικών υλικών που εναρμονίζονται στο διαμορφωμένο τοπίο. Οι περισσότερες εργασίες θα εκτελεστούν με χρήση των χεριών, χωρίς τη χρήση μηχανικών μέσων, ενώ θα γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην διαταραχθεί η ηρεμία και η φυσικότητα των τοπίων του χώρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Forum για την Αναπηρία, υπάρχουν περίπου 50 εκατ. άνθρωποι με κάποιας μορφής αναπηρία στην Ευρώπη. Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ο ταχέως αναπτυσσόμενος πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 και το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία σπάνια ταξιδεύουν μόνα τους, τότε αυτή η αγορά σχεδόν τριπλασιάζεται. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Surrey, 127 εκατ. άνθρωποι, που αντιστοιχούν περίπου στο 27% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, θα επωφελούνταν από τις υπηρεσίες του προσβάσιμου τουρισμού.
Διαβάστε ακόμα:
Oι τουρίστες είναι πρόθυμοι να αναπληρώσουν τις χαμένες ταξιδιωτικές ευκαιρίες το 2023
Τι επιφυλάσσει το μέλλον στον παγκόσμιο τουρισμό -Τα πρώτα αποτελέσματα για το 2023