Σε ομαλοποίηση φαίνεται ότι οδηγείται η ροή των κρατήσεων στα τουριστικά καταλύματα της Σαντορίνης, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών από τους επιχειρηματίες το προηγούμενο διάστημα αλλά και των συντονισμένων δράσεων που υλοποιούνται για την αποκατάσταση της φήμης του νησιού μετά τη σεισμική δραστηριότητα.

11

Πάντως για την περίοδο του Πάσχα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου η κίνηση αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 30% σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, ο Δήμος Θήρας πραγματοποίησε σήμερα μία εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2025 ως έτος ανάδειξης και υποστήριξης της αυθεντικότητας για τη Σαντορίνη. Η σχετική πρωτοβουλία στοχεύει στην προώθηση και διατήρηση της μοναδικής πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του νησιού.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Σαντορίνη είναι ένα διαμάντι γεωλογίας, τοπολογίας και πολιτισμού. Μικρή αλλά πολύτιμη. Αυτό που θα έπρεπε να είναι και σήμερα δεν είναι και μας προβληματίζει, αυτό που ζητάει η φύση της και από το οποίο θα απέρρεαν οφέλη για τον τόπο και τον καθένα κάτοικο, μπορεί να γίνει με μια ολιστική προσέγγιση και κατανόηση του παρελθόντος.

Η σύγχρονη Σαντορίνη και Θηρασιά, οφείλουν να αναζητήσουν το σύγχρονο πρόσωπό τους, έτσι που το παλιό και το καινούργιο να στέκουν ταιριαστά δίπλα δίπλα γιατί το καινούργιο και το παλιό, θα έχουν τις ίδιες ρίζες και αξίες. Η Σαντορίνη, αξιοποιώντας την ευκαιρία που της έδωσε ο τουρισμός για βελτίωση της οικονομίας, ακολούθησε, κατά κύριο λόγο, το κυνήγι των αριθμών της τουριστικής βιομηχανίας στα πλαίσια του πολιτισμού της κατανάλωσης, αν και υπήρχαν σώφρονες φωνές που ανησυχούσαν για τον τρόπο που αυτή η ανάπτυξη προχωρούσε.  Χαρακτηριστικά του παραπάνω μοντέλου ανάπτυξης, του μεν κυνηγιού των αριθμών είναι η διαρκής επέκταση της αγοράς αδιαφορώντας για τις αντοχές ή την ταυτότητα ενός τόπου, του δε καταναλωτισμού, η διαρκής επιδίωξη εφεύρεσης συνεχώς του καινούργιου με σκοπό το κέρδος. Στα πλαίσια και των δύο η παράδοση αντιμετωπίζεται ως καταναλωτικό αγαθό προς πρόσκαιρη ικανοποίηση ή κοιτάσματα προς αξιοποίηση και όχι ως δίδαγμα και αφορμή για τη δημιουργία σύγχρονων έργων βασισμένων σε αυτήν. Η οικονομική δραστηριότητα γύρω από τον τουρισμό φαίνεται όλο και περισσότερο ότι κατασπαταλά την ιδιαιτερότητα του τόπου, που σε περίπτωση απώλειάς της καραδοκεί ο μαρασμός της οικονομίας με όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα. Όσο και δύσκολο να είναι σήμερα το ζήτημα της αυτογνωσίας, που απαιτεί καλλιέργεια και καθαρή ματιά, αυτή που ανατρέχει στις ρίζες τις αληθινές και όχι σε θεωρήσεις και καινοφάνειες ξένες προς το βίωμα και την ταυτότητά μας, άλλο τόσο είναι απαραίτητο για μια πραγματική πρόοδο του τόπου και της κοινωνίας μας, που θα έχει διάρκεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος οδηγήθηκε στην πρωτοβουλία της αναζήτησης, τι είναι αυθεντικό στη Σαντορίνη σήμερα στα οικιστικά σύνολα, στα έθιμα, στη μουσική, στα πανηγύρια, στα προϊόντα, στην τοπική κουζίνα. Η αναζήτηση της αυθεντικότητας, που ανατρέχει στις πηγές και βασίζεται στην παράδοση προβάλλει απαραίτητη ώστε ο τόπος να είναι ελκυστικός για κατοίκους και για ταξιδιώτες με απαιτήσεις γνωριμίας και βιωματικής εμπειρίας με τον προορισμό και τους ανθρώπους του.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, αυτός ο αριθμός ταξιδιωτών, που αναζητούν εμπειρίες πέρα από τον στερεότυπο τρόπο διακοπών, μη αρκούμενοι σε ένα περιβάλλον και παροχές που δεν κάνουν ένα τόπο ξεχωριστό, πολλαπλασιάζεται και να διαμορφώνει την τουριστική αγορά. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο ταξιδιώτης με αυτά τα ποιοτικά κριτήρια είναι κατ’ εξοχήν εκείνος που θα αφιερώσει περισσότερες μέρες για παραμονή, θα επιδιώξει εμπειρίες που θα το φέρουν πιο κοντά στον τόπο και τους κατοίκους του, θα αναζητήσει ποιοτικά και αντιπροσωπευτικά προϊόντα του τόπου και θα τον σεβαστεί. Επίσης, θα ενισχύσει την φήμη του που είναι και η καλύτερη διαφήμιση.

Η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις που έχουν αναληφθεί για τη λειτουργία της τουριστικής αγοράς αλλά και στη καμπάνια που θα υλοποιηθεί για την περαιτέρω προώθηση του νησιού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης, Διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προσπάθεια που γίνεται να επαναλειτουργήσουν το επόμενο διάστημα οι Αρχαιολογικοί χώροι του νησιού και ειδικά του Ακρωτηρίου αλλά και στο επικείμενο άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου. Επίσης, ο κ. Χριστόφορος Ασιμής, Ζωγράφος – Αγιογράφος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Αυθεντικότητα: το συγκριτικό πλεονέκτημα της Σαντορίνης» και ο κ. Γιώργης Βουγιουκαλάκης, Ηφαιστειολόγος ομιλία με θέμα: “Ηφαιστειακό τοπίο και Σαντορίνη: Η αυθεντική μοναδικότητα στο κάλος, στο χώρο και στο χρόνο”. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της νέας καμπάνιας τουριστικής προβολής της Σαντορίνης από την κα Γεωργία Νομικού, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας. Η παρουσίαση περιελάμβανε ολιγόλεπτα βίντεο που αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και την ομορφιά του νησιού.

Διαβαστε ακόμα:

Η Ελλάδα ως κοιτίδα της γνώσης, της φιλοσοφίας και των συμποσίων

Ο Όμιλος Domes διακρίνεται με δύο Michelin Keys

Αφίξεις 821,6 χιλ. ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα τον Ιανουάριο