Αισιόδοξα μηνύματα αλλά και προβληματισμοί για την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών.

17

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Παράσχη σε συνδυασμό με το «Στρατηγικό Σχέδιο Ελληνικός Τουρισμός 2030» οι 5 κεντρικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί αφορούν τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, το ζήτημα των υποδομών, τη διαχείριση των προορισμών, την αγορά εργασίας και τη βιωσιμότητα. Ο ΣΕΤΕ μέσα από τη θεσμική του αποστολή θα εστιάσει σε ζητήματα που οδηγούν στη διασφάλιση της συνεχούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, της διατήρησης του πρωταγωνιστικού του ρόλου και της μεγιστοποίησης της συνεισφοράς του στην εθνική οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και τις τοπικές οικονομίες.

Για τη φετινή χρονιά ο κ. Παράσχης εκτίμησε ότι θα κλείσει με μονοψήφια αύξηση σε αφίξεις και διψήφια αύξηση σε έσοδα και κατά Κεφαλή Δαπάνη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος αναφοράς του 2019. Στο πλαίσιο, αυτό υπογράμμισε ότι ο ελληνικός τουρισμός και το brand Ελλάδα, επέδειξαν όχι απλά ιδιαίτερη ανθεκτικότητα αλλά εξαιρετική αναπτυξιακή δυναμική σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής μετά την πανδημία.

Δεν επαρκούν οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημείωσε ότι οι υφιστάμενες δημόσιες υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις της αύξησης των ροών προς το 2030. Έχει ήδη γίνει μια σημαντική προεργασία από τον ΣΕΤΕ και το ΙΝΣΕΤΕ σε επίπεδο χαρτογράφησης και καταγραφής προτάσεων που εξειδικεύονται για κάθε περιφέρεια της χώρας εκ των οποίων το 50% αναφέρεται σε δημόσιες υποδομές που αφορούν άμεσα τον τουρισμό, ενώ άλλο ένα 20% αναφέρεται σε υποδομές ευρύτερης ωφέλειας. Το τελευταίο διάστημα ο ΣΕΤΕ βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον Υπουργό Επικρατείας, για την προτεραιοποίηση, την εφικτότητα και τον χρονισμό τους. Επίσης, ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι «η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία την οποία οφείλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση για να αποφύγουμε μια ασύμμετρη και κατ’ επέκταση μη βιώσιμη ανάπτυξη μεταξύ των τουριστικών ροών, των σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων και των απαραίτητων υποδομών».

Παράλληλα, επανέλαβε τις ενστάσεις του κλάδου για την επιβολή του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση. Στα θέματα ανταγωνιστικότητας τόνισε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων, καθώς και ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές παρότι υψηλότερος των ανταγωνιστών αποτελούν θετικές εξελίξεις. Εξάλλου, τόνισε ότι ο ΣΕΤΕ έχει εγκρίνει τη δημιουργία ενός προγράμματος μετάβασης των τουριστικών επιχειρήσεων σε βιώσιμη λειτουργία.

Λειτουργικές προδιαγραφές στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, το οποίο θα θέσει σταθερές και ξεκάθαρες βάσεις για την χρήση της γης στην τουριστική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε ακόμα στη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Η υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα ρύθμιση που προετοιμάζεται για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις η οποία θα εστιάσει στη θέσπιση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών στα ακίνητα. Επιπλέον, έκανε ειδική αναφορά στη σύσταση Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και σκοπό τη συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού.

Κινδυνεύει το 15% της ακτογραμμής της Ελλάδας

Ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με τον «Τουρισμό και την Κοινωνία σε περίοδο Κλιματικής Κρίσης». Όπως υπογράμμισε το 2023 είναι το έτος κορωνίδα στα ακραία φαινόμενα και στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι το κόστος κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, εάν δεν υπάρξουν σχέδια προσαρμογής στα νέα κλιματικά δεδομένα, θα ανέλθει στα 700 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό σημείωσε ότι στην Ελλάδα κινδυνεύει το 15% της ακτογραμμής της.

Τουριστικά έσοδα πάνω από 20 δισ. ευρώ

Ο Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με τουριστικά έσοδα πάνω από 20 δισ. ευρώ. Επίσης, εξέφρασε την ανάγκη για μία πιο διευρυμένη περίοδο στον τουρισμό. Παράλληλα, τόνισε ότι ο τουρισμός βρίσκεται από τώρα κοντά στον στόχο που έχει τεθεί από την κυβέρνηση για εθνικό κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το 2027.

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σκρέκας επισήμανε ότι ουσιαστικά καμιά επιχείρηση δεν αποκλείεται από τα κονδύλια που αφορούν την ενεργειακή τους μετάβαση, και εστιάζοντας στα ξενοδοχεία 1, 2, 3 αστεριών που αποκλείονται από τον αναπτυξιακό σημείωσε ότι υπάρχουν άλλα προγράμματα που θα τα βοηθήσουν να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης συμπλήρωσε είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ οι πολιτικές που τρέχουν θα κάνουν και πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις, προσέθεσε ο υπουργός. Για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο τόνισε ότι θα δίνονται περισσότερα μόρια στα επενδυτικά σχέδια που θα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Δύο νέα προγράμματα ενισχύσεων

Από την πλευρά της η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, επικεντρώθηκε στα κίνητρα που δίνονται ήδη αλλά και θα δοθούν στο μέλλον, αναφορικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι περίπου σε ένα μήνα θα ανοίξει ένα πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ που θα αφορά τουριστικά καταλύματα με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας 40% και μείωση αποτυπώματος άνθρακα κατά 30-35%. Το ποσό της επιδότησης θα αφορά το 50% της επένδυσης. Επίσης, γίνεται προσπάθεια σε ένα μήνα να τρέξει ακόμη ένα πρόγραμμα ύψους 160 εκατ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις και θα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταρίας. Για την προσπάθεια που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση της αειφορίας σημείωσε ότι όσες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είχαμε μέχρι το 2019 προστέθηκαν άλλες τόσες μόνο στο διάστημα 2019-2023.

Ο κ. Αλέξανδρος Θάνος, Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ, εστίασε στον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση προορισμών, σε συζήτηση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Α’ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και τη Μαρία Καμμά, Δήμαρχο Τήλου.

Η θεματική ενότητα «Τουρισμός και Διαχείριση Προορισμών» φιλοξένησε τους Eran Ketter, Ειδικό σε θέματα Τουρισμού και Σύμβουλο, Mindhaus, και Stephan J. Clambaneva, Ιδρυτή και CIO της iD8tr. Επίσης, για τις τρέχουσες προκλήσεις του Ελληνικού Τουρισμού και επίμαχα θέματα επικαιρότητας συζήτησαν η Ιωάννα Δρέττα, Πρόεδρος της Marketing Greece και ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος αρθρογράφος.

Στην «πράσινη μετάβαση και το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας» εστίασε η τέταρτη θεματική ενότητα. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής του Προγράμματος GEPP του Κέντρου του ΟΗΕ για τις Βιώσιμες Πόλεις, Alexandre B. Hedjazi, επικεντρώθηκε στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας, ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση «Η Επόμενη Μέρα: βιωσιμότητα – ανθεκτικότητα – ανταγωνιστικότητα» των Γιάννη Παράσχη, Προέδρου ΔΣ του ΣΕΤΕ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Προέδρου ΔΣ του ΣΕΒ, και Αλέξη Παπαχελά, Δημοσιογράφου και Διευθυντή της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Το συνέδριο συντόνισε η Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΤΕ.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιες είναι οι νέες επενδύσεις των εταιρειών του ομίλου της Goldair εντός και εκτός Ελλάδας

Διαγωνισμός για εκμίσθωση 40+10 χρόνια του Ξενία Κοζάνης

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ από τους αεροπροσκόπους Πεύκης