Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Τουρισμού που περιγράφει μεταξύ άλλων το πλαίσιο λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας των ακινήτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.
Στο σχετικό Σχέδιο Νόμου το οποίο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα στους τουριστικούς συντάκτες για την παρουσίαση της πορείας των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη των υποδομών και του ψηφιακού μετασχηματισμού, στο πλαίσιο της στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Τουρισμού.
Να σημειωθεί ότι το Σχέδιο Νόμου για τις λειτουργικές προδιαγραφές προδιαγραφές των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης είχε παρουσιάσει και στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Τουρισμού πριν από περίπου 20 ημέρες. Η τουριστική αγορά αναμένει τη δημοσιοποίηση του συνόλου του Σχεδίου Νόμου αν και ενδεικτικές ρυθμίσεις είχαν δει το φως της δημοσιότητας μετά την παρουσίαση του στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτές τα ακίνητα πρέπει να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστική ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν, να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής. Επίσης, πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτη βοηθειών καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. Επιπλέον πρέπει να αποτελούν χώρους με κύρια χρήση κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
Ένα ακόμη θέμα που είχε τεθεί αφορά στην πιστοποίηση ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών αλλά είναι αβέβαιο αν θα συμπεριληφθεί στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου. Με τη ψήφιση του Σχεδίου Νόμου θα δοθεί η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων και στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού. Στις σχετικές ρυθμίσεις αναμένεται να αναφερθεί η υπουργός και κατά τη διάρκεια της 12ης Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην περιοχή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών.
Επιπλέον, θα θεσμοθετηθεί σύστημα κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας. Να σημειωθεί ότι το σύστημα κατάταξης των ελληνικών ξενοδοχείων με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας καθώς και η αξιολόγηση και η πιστοποίησή τους ανάλογα με το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα, εξετάστηκε σε συνάντηση που είχαν η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγας Κεφαλογιάννη με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρο Βασιλικό, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργο Στασινό και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ κ. Ανδρέα Φιορεντίνο. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων, που αποτελεί ταυτόχρονα μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων και προβλημάτων που προκαλούνται από την κλιματική κρίση.
Όπως είπε η κ. Κεφαλογιάννη, το σύστημα κατάταξης αποτελεί ουσιαστικά ένα οδικό χάρτη για την αειφορία , τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα, που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού για την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Η υπουργός Τουρισμού ενημέρωσε τους προέδρους των Επιμελητηρίων, που επεξεργάζονται τα κριτήρια και τις μελέτες, ότι η καταρχήν θεσμοθέτηση του συστήματος περιλαμβάνεται ήδη στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία του Τουρισμού
Στη συνέντευξη τύπου η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν έργα που υποστηρίζουν μία σειρά ειδικών μορφών τουρισμού. Σύμφωνα με την υπουργό για την αναβάθμιση των υπηρεσιών, έχει δρομολογηθεί μία σειρά έργων που αξιοποιούν εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό θα δημοσιευτεί Διακήρυξη με αντικείμενο την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού με ψηφιακά εργαλεία. Ειδικότερα, η Διακήρυξη αφορά σε ψηφιακές πλατφόρμες προώθησης του ορεινού τουρισμού, του αγροτουρισμού, του θαλασσίου και του καταδυτικού τουρισμού, και του τουρισμού ευεξίας.
Ενδεικτικά, η ψηφιακή πλατφόρμα για τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, θα περιλαμβάνει διαδραστικό χάρτη για την αποτύπωση αγροτουριστικών και γαστρονομικών πόρων σε όλη τη χώρα.
Η πλατφόρμα για τον ορεινό τουρισμό θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάδειξη των ορεινών περιοχών της Ελλάδας. Εκτός από προορισμούς, θα παρουσιάζονται δραστηριότητες σε ορεινές περιοχές αλλά και πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα της κάθε περιοχής.
Η πλατφόρμα για τον θαλάσσιο τουρισμό θα περιλαμβάνει εφαρμογή για την απεικόνιση του δικτύου τουριστικών λιμενικών υποδομών. Θα παρουσιάζεται παράλληλα το σύνολο των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού της χώρας.
Η πλατφόρμα για τον καταδυτικό και υποβρύχιο τουρισμό, θα περιλαμβάνει λειτουργίες όπως διαδραστικό χάρτη καταδυτικών και υποβρύχιων προορισμών και ψηφιακό οδηγό καταδυτικών κέντρων. Θα διαθέτει επίσης ψηφιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος θα παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά των χρηστών της πλατφόρμας.
Στη Διακήρυξη περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία εφαρμογής υποστήριξης για ταξιδιώτες ευεξίας.Η εφαρμογή θα πληροφορεί τους ταξιδιώτες σε θέματα Ευεξίας, και θα αναδεικνύει τις περιοχές και τα σχετικά σημεία ενδιαφέροντος. Θα χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, με λογισμικό αναγνώρισης φωνής, για τη γρήγορη και εύκολη καθοδήγηση του χρήστη. Θα περιλαμβάνει επίσης απεικόνιση του χάρτη Ευεξίας της χώρα μας και θα παρέχει οδηγούς με βήματα που πρέπει να κάνει ο χρήστης σε περιπτώσεις που το ταξίδι του επηρεάζεται από απρόβλεπτους παράγοντες (όπως ζητήματα υγείας).
Παράλληλα, η Διακήρυξη θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία πλατφόρμας με στόχο την ανάπτυξη ενός μηχανισμού προσέλκυσης και εξυπηρέτησης ψηφιακών νομάδων. Μέσω της πλατφόρμας θα παρέχεται η απαιτούμενη πληροφόρηση, από την εγκατάστασή τους, και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους στην Ελλάδα.
Επιπλέον, ήδη αξιολογούνται οι προσφορές που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της Δράσης για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Η δράση αυτή έχει ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος πληροφόρησης για τους ταξιδιώτες και θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Visitgreece. To σύστημα θα χρησιμοποιεί τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης 2ης γενιάς, και θα παρέχει ταξιδιωτικές πληροφορίες με γρήγορο και απλό τρόπο. Επίσης, θα περιλαμβάνει μια σειρά χρήσιμων λειτουργιών όπως υπηρεσίες τουριστικής περιήγησης και μετάφρασης, αναζήτηση αξιοθέατων, και παροχή πληροφοριών σχετικά με ναύλους και εισιτήρια.
Ταυτόχρονα, για την υποστήριξη των ταξιδιωτών, το σύστημα θα λειτουργεί αυτοματοποιημένο Γραφείο Πληροφόρησης με χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν και οι υπηρεσίες του ΕΟΤ να ενημερώνονται άμεσα, και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους προς τους ταξιδιώτες.
Μία ακόμα εφαρμογή αφορά στον εμπλουτισμό των ιστοριών των χρηστών/ταξιδιωτών με τη χρήση τεχνολογίας Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI). Ακόμα, το σύστημα θα παρέχει πρόσβαση σε χάρτες, δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων/ παραπόνων, και δυνατότητα αναζήτησης σχετικά με θέματα που αφορούν στον πολιτισμό. Θα παρουσιάζει επίσης σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Προβλέπεται, ταυτόχρονα, έργο για τη χαρτογράφηση των τουριστικών πόρων της χώρας και τη δημιουργία Ψηφιακού τουριστικού χάρτη.
Επιπλέον, θα δημιουργηθεί ολοκληρωμένο Ψηφιακό Αρχείο τουριστικών πόρων, και Ψηφιακό Αποθετήριο το οποίο θα φιλοξενεί το σύνολο του ιστορικού αρχείου του ΕΟΤ. Επίσης, έχει δρομολογηθεί Δράση που αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού.
Στόχος είναι με το έργο αυτό να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις τουριστικές επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων, και η παροχή προηγμένων διαδικτυακών υπηρεσιών. Θα δημιουργηθεί μία διαδικτυακή πύλη όπου θα παρέχεται πληροφόρηση για την τουριστική νομοθεσία. Θα περιλαμβάνει ακόμη λειτουργίες που διευκολύνουν τις διαδικασίες υποβολής δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη σύσταση και λειτουργία επιχείρησης ενώ θα γίνει πιο αποδοτική και η επικοινωνία των επιχειρήσεων με τη Διοίκηση.
Ένα ακόμη ψηφιακό υποσύστημα αφορά στην εξυπηρέτηση της διενέργειας επιτόπιων ελέγχων από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Τουρισμού. Εξάλλου, θα αναπτυχθεί ψηφιακό Υποσύστημα που θα εξυπηρετεί τη ροή εργασιών και τη διαχείριση εγγράφων μεταξύ των μονάδων του Υπουργείου.
Περαιτέρω, έχουν προγραμματιστεί ή υλοποιούνται έργα, που στοχεύουν στη συστηματοποιημένη ροή πληροφοριών για την τουριστική δραστηριότητα.
Έτσι προχωρά η Διακήρυξη με αντικείμενο τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο. Το Παρατηρητήριο, συστήθηκε με Νόμο πριν από ένα χρόνο, σε εφαρμογή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Τον περασμένο μήνα έγινε και συνάντηση υπουργών των χωρών της Μεσογείου που θα συμμετέχουν με σκοπό την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου. Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι η ανάπτυξη ερευνητικού έργου για τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεων αυτής της δραστηριότητας. Επίσης, είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συγκέντρωση δεδομένων, που θα οδηγήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων, και τον σχεδιασμό τομεακών και θεματικών πολιτικών. Ενδεικτικά η Σχετική Σύμβαση περιλαμβάνει την εκπόνηση ενός προτύπου για τη μέτρηση του αποτυπώματος του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου καθώς και την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας και του ιστότοπου του Παρατηρητηρίου.
Επιπλέον, έχει ήδη ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος για το έργο που αφορά στη δημιουργία της πλατφόρμας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Επίσης, σύντομα ολοκληρώνεται και η διαγωνιστική διαδικασία της Διακήρυξης για τη Διαχείριση Προορισμών. Με το έργο αυτό θα δοθούν κίνητρα για τη σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών ανά την επικράτεια.
Επιπλέον, προστίθεται και η Πρόσκληση για την «Πιλοτική ανάπτυξη πρότυπων τουριστικών προορισμών». H Πρόσκληση θα αφορά σε 4 επιλεγμένους προορισμούς, αντιπροσωπευτικούς αυτών που συναντά κανείς στην Ελλάδα όπως νησιωτικούς, ορεινούς/ημιορεινούς, παράκτιους και προορισμούς Πόλεων. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η εισαγωγή ενός πρότυπου μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, που θα προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητές των προορισμών. Σκοπός του μοντέλου αυτού είναι να αποτελέσει πιλότο και για άλλους αντίστοιχους ελληνικούς προορισμούς.
Ακόμη, προβλέπεται Σύμβαση που αφορά στην εκπόνηση «Βίβλου Τουριστικού Μετασχηματισμού και Ανάπτυξης» για την περίοδο 2030-2035. Προωθείται επίσης Σύμβαση για την «Τουριστική προώθηση και προβολή της Ελλάδας – Rebranding». Στόχος του έργου αυτού είναι η ολοκληρωμένη προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Θα περιλαμβάνει ενέργειες για την ενίσχυση της φήμης της Ελλάδας ως προορισμού αντιθέσεων και εναλλαγών, που μπορεί να προσφέρει μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Επίσης, θα γίνουν ενέργειες για την άμβλυνση της εποχικότητας μέσω της προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού, ανάλογα με τις δυνατότητες ανάπτυξης και τα χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας.
Υποβλήθηκαν 251 επενδυτικά σχέδια για ενισχύσεις
Εξάλλου, ιδιαίτερα ικανοποιητική χαρακτήρισε η υπουργός Τουρισμού την ανταπόκριση στις προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης ως προς τα έργα υποδομών τα οποία περιλαμβάνονται στη Δράση του Προγράμματος για τη Τουριστική Ανάπτυξη και ειδικότερα την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και δραστηριοτήτων όπως ο ορεινός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο θαλάσσιος και ο καταδυτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός.
Για τις 6 δημοσιευμένες προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης προϋπολογισμού 237 εκατ. έχουν υποβληθεί συνολικά 251 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 376 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, για την Πρόσκληση που αφορά στην αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων, υποβλήθηκαν 16 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περί τα 149 εκατ. ευρώ Οι αιτήσεις αυτές υπερκαλύπτουν τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν εκδοθεί 4 αποφάσεις έγκρισης αιτημάτων ενίσχυσης, και ο προϋπολογισμός για το συγκεκριμένο έργο υπερκαλύφθηκε. Οι ενισχύσεις αυτές, αφορούν στα χιονοδρομικά κέντρα «Ανήλιο Μετσόβου», «3-5 Πηγάδια» στη Νάουσα, «Παρνασσού» και «Σελίου» στη Βέροια. Ήδη μάλιστα έχει ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης προκαταβολών. Για την εξυπηρέτηση της αυξημένης ζήτησης, το υπουργείο προχωρά σε αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια ένταξης και του Χιονοδρομικού Κέντρου Καρπενησίου.
Σχετικά, τώρα, με την Πρόσκληση που αφορά σε αναβάθμιση τουριστικών λιμένων υποβλήθηκαν 41 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περί τα 182 εκατ. ευρώ, μία ζήτηση που επίσης υπερβαίνει το διαθέσιμο προϋπολογισμό. Έχουν εγκριθεί 11 αιτήσεις ενίσχυσης για τις μαρίνες Λαυρίου, Αγίου Κοσμά, Ρόδου, Λευκάδας, Ζέας, Φλοίσβου, Γουβιών Κέρκυρας, Σκοπέλου, για 2 μαρίνες στην Πρέβεζα, καθώς και για τουριστικό λιμένα σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Χερσόνησο.Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν άμεσα και οι υπόλοιπες εγκρίσεις. Στο πλαίσιο του έργου, αναμένεται, έως το τέλος του έτους, να δημοσιευτεί και η διακήρυξη για Μελέτες Ωρίμανσης τουριστικών λιμένων.
Επίσης, σχετικά με την Πρόσκληση για το έργο που αφορά σε ενίσχυση της προσβασιμότητας σε παραλίες της χώρας μας υποβλήθηκαν 160 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους περίπου 31 εκατ. ευρώ έναντι προϋπολογισμού 17 εκατ. Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πρώτες εγκριτικές αποφάσεις αναμένονται στα τέλη του μήνα.
Σε ότι αφορά τώρα την Πρόσκληση για αναβάθμιση ορειβατικών καταφυγίων, έχουν υποβληθεί 7 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ με τη διαδικασία αξιολόγησης να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επιπλέον, άμεσα αναμένεται και η δημοσίευση διακήρυξης που θα αφορά σε ενέργειες προώθησης και προβολής του ορεινού τουρισμού.
Σχετικά με την πρόσκληση που αφορά στην αναβάθμιση των υφισταμένων ή δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, η οποία έκλεισε 15 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκαν 11 επενδυτικά σχέδια ύψους 9,3 εκατ. ευρώ τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου. Επιπλέον, σε ότι αφορά το Έργο για τον Ιαματικό Τουρισμό, προγραμματίζεται να δημοσιευθεί, εντός του Νοεμβρίου, μία ακόμα Διακήρυξη. Θα αφορά, πρώτον σε «Μελέτη ανάπτυξης τουρισμού τρίτης ηλικίας και του τουρισμού υγείας», και δεύτερον σε «Μελέτη Στρατηγικής Ιαματικών Φυσικών Πόρων».
Επίσης, ενεργή είναι η πρόσκληση για τις ενισχύσεις καταδυτικού τουρισμού. Με διαθέσιμο προϋπολογισμό 6,2 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια για την παροχή υπηρεσιών κατάδυσης αναψυχής. Πρόκειται για ένα ακόμα έργο το οποίο στοχεύει στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με μέριμνα, παράλληλα, για τη προστασία των υποθαλάσσιων περιοχών. Έως σήμερα έχουν υποβληθεί 16 αιτήσεις ενίσχυσης, ενώ η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 20 Δεκεμβρίου.
Σχετικά τώρα με το έργο που αφορά στην προώθηση του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας κύριο αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός Δικτύου Διασύνδεσης Αγροδιατροφής, Γαστρονομίας και Τουρισμού. Πρόκειται για ένα σύστημα που θα λειτουργεί ως θεματικός εθνικός Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού (DMO), για τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό. To έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καταγραφή προϊόντων και υπηρεσιών, αγροτουριστικών μονάδων και συναφών επιχειρήσεων. Οι συμμετέχοντες στο Δίκτυο θα προβάλλονται στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα δημιουργηθεί για την παρουσίαση αγροτουριστικών και γαστρονομικών πόρων σε όλη τη χώρα. Ήδη υλοποιείται η πρώτη Σύμβαση του έργου, που περιλαμβάνει μελέτη αγοράς και στρατηγικής για τον γαστρονομικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό, καθώς και σχέδιο δράσης για την εφαρμογή της. Ήδη, στο πλαίσιο της Σύμβασης, πραγματοποιούνται workshops με συμμετοχή φορέων, του ιδιωτικού τομέα καθώς και εμπειρογνωμόνων, για το θεσμικό πλαίσιο του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού. Στο Δίκτυο αυτό, θα μπορούν να ενταχθούν, όλες οι κατά τόπους πρωτοβουλίες για την προβολή του αγροτουρισμού και της γαστρονομίας. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα δημοσιευτεί και η σχετική διακήρυξη που θα αφορά σε ενέργειες branding. Επιπλέον θα γίνουν ενέργειες για την ενημέρωση και την προσέλκυση ενδιαφερόμενων μερών για ένταξή τους στο Δίκτυο. Θα αφορούν την προβολή του προγράμματος προώθησης της γαστρονομίας και του αγροτουρισμού, με σχετική καμπάνια στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Ως προς τη Δράση που αφορά στην «Τουριστική Εκπαίδευση» σκοπός της είναι η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η επανειδίκευση (upskilling και reskilling) απασχολούμενων, εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και μακροχρόνια ανέργων. Τα προγράμματα κατάρτισης που θα πραγματοποιηθούν καλύπτουν διάφορες ειδικότητες και αφορούν υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου.
40.000 αιτήσεις σε πρόγραμμα κατάρτισης για 20.000 ωφελούμενους
Ειδικότερα, το έργο αφορά στην επιμόρφωση έως 20.000 ωφελούμενων. Παρέχεται επίσης επίδομα κατάρτισης έως 1.250 ευρώ ανά ωφελούμενο, κατόπιν συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης. Στις 30 Οκτωβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων δικαιούχων του προγράμματος. Η ανταπόκριση στην πρόσκληση ήταν μεγάλη και άμεση, και ο αριθμός των θέσεων υπερκαλύφθηκε σε μόλις δύο ημέρες, καθώς κατατέθηκαν περίπου 40.000 αιτήσεις. Συνεπώς η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων έχει ήδη κλείσει. Άμεσα θα ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις των αιτήσεων αυτών.
Διαβάστε ακόμα:
Νέα ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό σε εισπράξεις και αφίξεις
Aυξήσεις στο Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων για ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα
Ο Ευγένιος Βασιλικός νέος Πρόεδρος στην Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού