H παραλία είναι το hot spot των θερινών μικρόκοσμων, είτε αυτοί βρίσκονται σε μεγάλα resorts με ατέλειωτες αμμουδιές, είτε σε μικρά νησάκια της άγονης γραμμής, ακόμη και εκεί, μία σπιθαμή άμμου μπορεί να γίνει αιτία υποβάθμισης της τουριστικής εμπειρίας ή και να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων, ταξιδιωτών, φορέων και επιχειρηματιών.
Μικρές «συρράξεις» λαμβάνουν χώρα στις παραλίες της Ισπανίας κάθε καλοκαίρι, κυρίως μεταξύ Βρετανών και Γερμανών τουριστών, για μία θέση στον ήλιο. Στα μεν resorts, οι τουρίστες ξυπνούν χαράματα για να τοποθετήσουν τις πετσέτες τους στις ξαπλώστρες, στις δε παραλίες, γίνεται ακριβώς το ίδιο, με αποτέλεσμα το ξημέρωμα να βρίσκει την αμμουδιά σκεπασμένη από ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό άδειων πετσετών.
Προσπαθώντας να βάλουν ένα τέλος σε αυτές τις επαναλαμβανόμενες μάχες, κάποια resorts αποφάσισαν να επιβάλλουν πρόστιμα στους τουρίστες που δεσμεύουν την παραλία με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, στις παραλίες κατά μήκος του San Pedro del Pinatar στην Κόστα Μπλάνκα, θα υπάρχουν φύλακες που θα περιπολούν μία έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων και, όπου διαπιστώνουν «παράνομη» δέσμευση χώρου, θα επιβάλλουν πρόστιμα που ανέρχονται σε έως και 661 λίρες Αγγλίας.
Στους νέους κανονισμούς, αναφέρονται μεταξύ άλλων η απαγόρευση κράτησης θέσης στην παραλία με χρήση ομπρέλας, η μεταφορά τυχόν κατοικίδιων, η ρίψη σκουπιδιών και η ποδηλασία στην παραλία. Οι πιο «σοβαρές παραβάσεις», όπως το άναμμα φωτιάς, η χρήση μπάρμπεκιου, το ψάρεμα εκτός εποχής σε απαγορευμένες περιοχές, η πλεύση σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτή και η πρόκληση ζημιών στη θαλάσσια χλωρίδα και την άγρια ζωή, θα επιφέρουν υψηλότερες κυρώσεις που κυμαίνονται από 1.322 έως 2.644 λίρες Αγγλίας.
Οι παραλίες της Μάλαγα έχουν επίσης σκληρούς νέους κανονισμούς, οι οποίοι απαγορεύουν τη δυνατή μουσική, το πάρκινγκ και το κάμπινγκ στις παραλίες της.
Απαγορεύεται επίσης η κολύμβηση σε περιοχές που προορίζονται για σκάφη, καθώς και η ιστιοπλοΐα κοντά σε χώρους για κολυμβητές.
Στην Ελλάδα
Τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα στα θέρετρα και στις παραλίες της Ισπανίας, αν και σε μικρότερη κλίμακα, εντοπίζονται και σε περιοχές της Ελλάδας με έντονη τουριστική κίνηση. Έχοντας καταβάλει ένα σεβαστό ποσό για το πακέτο των διακοπών τους, οι ξένοι, κυρίως, τουρίστες, δεν διαπραγματεύονται τη θέση τους γύρω από την πισίνα ή στις ξαπλώστρες της παραλίας που εξυπηρετούν τα ξενοδοχεία, εξάλλου αυτός είναι ο σκοπός του ταξιδιού τους, ο ήλιος και το νερό.
Εκτός όμως από τον πόλεμο της πετσέτας των ξένων τουριστών, αυτό το καλοκαίρι αναδύεται και μία νέα μάχη, που πάλι αφορά σε μία θέση στον ήλιο: το κίνημα της πετσέτας. Η μεγάλη διαφορά με τον πόλεμο της πετσέτας, είναι ότι το κίνημα της πετσέτας ζητά το αυτονόητο -την τήρηση των νόμων από τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές ακτές, οι οποίοι και αναγράφονται ξεκάθαρα στους όρους και στις προϋποθέσεις της εποχικής μίσθωσης των εν λόγω εκτάσεων, αλλά και την επιβολή των νόμων από τους αρμόδιους φορείς, όπου αυτοί δεν τηρούνται. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύονται και οι σοβαροί επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια στον τουρισμό σέβονται τους κανόνες και τους ανθρώπους που φιλοξενούν.
Διαβάστε ακόμα:
Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Μυτιλήνη: Μετατροπή 5 κτηρίων σε ξενοδοχεία
Ναύπλιο: Επαναλειτουργεί το Μπούρτζι ως επισκέψιμο μνημείο από το Σάββατο 5 Αυγούστου
Διακοπές στη Ρόδο: 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν μέσω Κοινωνικού Τουρισμού