Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας προχώρησε στην υποβολή ενός πίνακα ιεράρχησης των προτεινόμενων έργων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της ΔιαΝΕΟσις: Ηλεία 2030-Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.

17

Να σημειωθεί ότι η βελτίωση των υποδομών στους προορισμούς της χώρας έχει αναδειχθεί ως ένα από πλέον μείζονα θέματα για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού. 

Τα έργα που προτείνονται είναι τα εξής:

Ενίσχυση Αστικών υποδομών και βελτίωση ποιότητας αστικού περιβάλλοντος της Τοπικής Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας, την επέκταση του Σχεδίου Πόλης στην περιοχή Λόφου Δρούβα, την αστική ανάπλαση και την αισθητική αναβάθμιση του οικιστικού πλέγματος και του συνολικού Ολυμπιακού τοπίου της περιοχή μέσω διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», έργο του Άρη Κωνσταντινίδη, χαρακτηριστικό του ελληνικού αρχιτεκτονικού μοντερνισμού, ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ Α.Ε., του οποίου τη χρήση έχει με σύμβαση παραχώρησης για 30+10 χρόνια ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Δημιουργία χώρων παροχής υπηρεσιών Παιδείας στο παλιό ξενοδοχείο «ΑΠΟΛΛΩΝ» ιδιοκτησία του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, του οποίου η χρήση με σύμβαση παραχώρησης έχει περιέλθει στο Δήμο για 40+10 χρόνια. Από τον Φεβρουάριο του 2024 θα λειτουργεί στην Αρχαία Ολυμπία από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Λευκωσίας μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, το δε Ινστιτούτο επιμόρφωσης αθλητικών Στελεχών έχει έδρα την Αρχαία Ολυμπία και η λειτουργία του τελεί υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στην ιδιόκτητη έκταση 120 στρεμμάτων του Δήμου στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου, σε συνδυασμό με τους χώρους του αθλητικού και εκθεσιακού κέντρου της Τοπικής Κοινότητας Στρεφίου. Υπάρχει σχετική προμελέτη για το Αθλητικό Κέντρο Πλατάνου, η οποία χρήζει επικαιροποίησης και μελετητικής ωρίμανσης.

Δημιουργία Λεωφόρου Ολυμπιονικών στο πλαίσιο ενός Παγκόσμιου Πάρκου Ολυμπιονικών.

Ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού και μνημειακού κεφαλαίου και περιβαλλοντικού κεφαλαίου της Αρχαίας Ολυμπίας με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένης τουριστικής ταυτότητας.

Μελέτη της επάρκειας και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και κατασκευή δικτύου άρδευσης του οροπεδίου της Φολόης, συνολικής έκτασης 50 χιλιάδων στρεμμάτων, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας του πρωτογενούς κεφαλαίου της περιοχής και της ανάσχεσης της δημογραφικής συρρίκνωσης.

– Ανάδειξη και αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πόρων των Δημοτικών Ενοτήτων Φολόης, Λασιώνα και Λαμπείας (Δρυοδάσος Φολόης, καταρράκτες Νεμούτας, ελατοδάσος Λαμπείας και Λασιώνα).

Εξηλεκτρισμός και Ενεργειακή Αναβάθμιση των κτηνοτροφικών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση του Δήμου, που έχει πληγεί με τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και του 2021 και συνεχείς πλημμύρες.

– Ειδικά για το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας προτείνεται η χρήση του εργαλείου «Περιοχή Ειδικών Χωροταξικών Παρεμβάσεων». Το θεσμικό αυτό πλαίσιο επιτρέπει τον συνδυασμό πολεοδομικών κανόνων με ειδικά αναπτυξιακά κίνητρα πέραν αυτών που προβλέπονται από τον αναπτυξιακό νόμο. Οι σημερινές ανάγκες αλλά και οι δυνατότητες της ευρύτερης ζώνης της Αρχαίας Ολυμπίας (Brand Name) αντιστοιχούν ακριβώς στις δυνατότητες ενός τέτοιου σχεδίου για την ενθάρρυνση και προσέλκυση επενδύσεων.

-Μελέτες αποχέτευσης για τις Τοπικές Κοινότητες Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Πουρνάρι, Ηράκλεια, Στρέφι και Σμίλα και αντικατάσταση και επέκταση των υπαρχουσών αμιαντοσιδηροσωλήνων σε δίκτυα ύδρευσης του Δήμου.

Διαβάστε ακόμα:

Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται στην Αρχαία Ολυμπία

Αρχαία Ολυμπία, Ήλιδα και Επικούρειος -Τρεις πανέμορφοι προορισμοί σε ένα διήμερο