Ισχυρή ανθεκτικότητα εμφανίζει ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει με μεγάλη πυκνότητα τα τελευταία χρόνια, είτε αυτές προκύπτουν στο εσωτερικό της χώρας είτε οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες.
Από την εποχή των μνημονίων, με τις αρνητικές συνέπειες στη φήμη της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές έως την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία λόγω των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, στο τέλος, ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια και να βγει κερδισμένος. Αυτή τη φορά, καλείται να υπερβεί άλλη μία εξωγενή κρίση από την πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, η οποία επηρεάζει ευθέως τις κρατήσεις από την ισραηλινή αγορά ενώ δημιουργεί ερωτηματικά για την εξέλιξη των κρατήσεων και από άλλες μακρινές αγορές. Από τη χρονική διάρκεια της κρίσης και την αποφυγή ή μη μίας γενικότερης σύρραξης στην περιοχή, θα εξαρτηθούν πολλά σε σχέση με τη σεζόν του 2024.
Γενικότερα, υπάρχουν, ήδη, γεγονότα που δημιουργούν συνθήκες ανάσχεσης του διεθνούς ταξιδιωτικού ρεύματος. Ως παράδειγμα θα μπορούσε να αναφερθεί το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στην Ευρώπη για πιθανές νέες τρομοκρατικές ενέργειες μετά την επίθεση στις Βρυξέλλες. Ενδεικτική είναι και η ανησυχία των Αμερικάνων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική σύσταση που αναφέρει τα εξής: “Λόγω της αυξημένης έντασης σε διάφορα σημεία σε όλο τον κόσμο και της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον πολιτών και συμφερόντων των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί”. Από την άλλη πλευρά, αναμένεται για το επόμενο διάστημα να γίνει και ανακατανομή των ταξιδιωτικών μεριδίων. Κερδισμένοι προορισμοί θα είναι αυτοί που θα αποτελέσουν “ασφαλή” καταφύγια στη συνείδηση των εν δυνάμει διεθνών ταξιδιωτών. Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν εκλείψει η κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που, ήδη, συρρικνώνουν τα εισοδήματα των εν δυνάμει διεθνών ταξιδιωτών. Ενδεικτικά, είναι τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Όπως αναφέρεται σχετικά, ο ρυθμός παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 3,5% το 2022 σε 3% το 2023 και 2,9% το 2024, κάτω από τον ιστορικό (2000–2019) μέσο όρο του 3,8%. Ειδικά για τις αναπτυγμένες οικονομίες, ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί σε 1,5% το 2023 (έναντι 2,6% το 2022) και 1,4% το 2024, εν μέσω ισχυρότερης από την αναμενόμενη δυναμικής της αμερικανικής οικονομίας, σε αντίθεση με την αναιμική ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, για το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης προβλέπεται ανάπτυξη μόλις 0,7% το 2023 και 1,2% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός, αντιστοίχως, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 5,6% και 3,3%. Ειδικά για τη Γερμανία, για το τρέχον έτος αναμένεται ύφεση 0,5% και ανάπτυξη 0,9% το 2024.
Ιστορική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό το 2023 με νέο ρεκόρ εσόδων
Στην παρούσα φάση, πάντως η ελληνική οικονομία απολαμβάνει τους καρπούς της φετινής πετυχημένης τουριστικής χρονιάς, καθώς τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τις εισπράξεις ρεκόρ του 2019.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανάλυση στοιχείων που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για την περίοδο Ιανουαρίου -Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 15,3% ξεπερνώντας τα 14,66 δισ. ευρώ από 12,72 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022 και 6,64 δισ. ευρώ το οκτάμηνο του 2021. Επίσης, οι αφίξεις ξένων τουριστών έως και τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 18,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Σε ότι αφορά τον Αύγουστο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 5,2% φθάνοντας σε 4,35 δισ. ευρώ από 4,13 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2022 και 3,16 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2021. Επίσης, οι διεθνείς αφίξεις τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 10,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022.
Αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών των Ελλήνων στο εξωτερικό
Αυξητικά κινήθηκαν στο οκτάμηνο και τον Αύγουστο και οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι Έλληνες στα ταξίδια τους εκτός της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου ξόδεψαν 1,62 δισ. ευρώ από 1,25 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2022 και 592,1 εκατ. ευρώ το οκτάμηνο του 2021. Εξάλλου, οι ταξιδιωτικές δαπάνες τους τον Αύγουστο έφθασαν σε 243,9 εκατ. ευρώ από 186,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και 137,6 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2021.
Διαβάστε ακόμα:
Time Out: Μια συνοικία της Αθήνας στη λίστα με τις πιο cool του κόσμου για το 2023
H ανατρεπτική τεχνολογία και άλλες 4 τάσεις που κυριαρχούν στον κλάδο των συνεδρίων και εκδηλώσεων
Ψηφιακή βίζα για την ενίσχυση της ασφάλειας του χώρου Σένγκεν