Το «πράσινο φως» για έναν νέο νόμο που αφορά σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και ψηφιακούς νομάδες έδωσε το ισπανικό κοινοβούλιο, μετά από διαβουλεύσεις που διήρκησαν περίπου 16 μήνες.

15

Ειδικότερα, ο νέος νόμος ο οποίος διαμορφώθηκε βάσει των νέων συνθηκών ζωής και εργασίας, ανοίγει τον δρόμο σε μια νέα γενιά επισκεπτών, που θα έχει ως βάση την Ισπανία, ενώ κινείται σε διάφορες περιοχές της γης.

Πράγματι, ο νέος νόμος ο οποίος προγραμματίζεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023, αναμένεται να αποφέρει φορολογικά οφέλη και άλλα προνόμια σε ψηφιακούς νομάδες, επιχειρηματίες και απομακρυσμένους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο του νέου νόμου, ο ορισμός του ψηφιακού νομάδα έχει ως εξής:

Άτομα των οποίων οι θέσεις εργασίας τους επιτρέπουν να εργάζονται εξ αποστάσεως και να αλλάζουν τακτικά κατοικία. Σε γενικές γραμμές, ο νόμος αφορά σε πολίτες της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών, εφόσον δεν έχουν διαμείνει στην Ισπανία τα προηγούμενα 5 χρόνια. Τα κυριότερα σημεία του, αφορούν σε φοροελαφρύνσεις, νέα βίζα και παράταση παραμονής ξένων φοιτητών.

Όσον αφορά στις φορολογικές ελαφρύνσεις, αυτές περιλαμβάνουν φορολογικό συντελεστή μειωμένο στο 15% για επενδυτές, νεοσύστατες επιχειρήσεις και απομακρυσμένους εργαζόμενους που αποκτούν εισόδημα στην Ισπανία, εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες διαμονής και δεν διαμένουν στη χώρα για περισσότερες από 183 ημέρες το χρόνο.

Ο εν λόγω φορολογικός συντελεστής αποτελεί μια περαιτέρω μείωση του φόρου εισοδήματος μη κατοίκων ο οποίος ανέρχεται περίπου στο 25% και θα ισχύει ειδικά για τους ψηφιακούς νομάδες. Επίσης, οι ψηφιακοί νομάδες θα απολαμβάνουν τον φορολογικό συντελεστή 15%, ενώ παράλληλα θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ειδικά για τις startup εταιρείες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τεκμηρίωση της ανάγκης για καινοτομία, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 15% για έως και 4 χρόνια.

Περαιτέρω, ο νέος νόμος δημιουργεί μια ψηφιακή νομαδική βίζα που προσφέρει άδεια διαμονής ενός έτους στην Ισπανία, διάρκεια που μπορεί να επεκταθεί σε άδεια διαμονής 2 ετών και στη συνέχεια να ανανεωθεί φθάνοντας τα 5 χρόνια.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισπανίας, δεν είναι λίγες οι χώρες που προτίθενται να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς οι ψηφιακοί νομάδες προσφέρουν έσοδα σε καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα της γειτονιάς, ενώ καλύπτουν τα κενά διαμερίσματα, κυρίως σε πόλεις όπως στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη που κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ευκολότερη η ενοικίαση από ότι είναι στη Βαλένθια ή τη Μαγιόρκα.

Φαίνεται πως οι προορισμοί είναι πλέον συνειδητοποιημένοι και γνώστες του τι σημαίνει ψηφιακός νομάς, καθώς δεν παραβλέπουν πλέον το γεγονός ότι οι περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες είναι ήδη εργαζόμενοι και κατ’ επέκταση δεν θα αφαιρέσουν θέσεις εργασίας από τον ντόπιο πληθυσμό, μία πεποίθηση που κυριαρχούσε στο παρελθόν, πριν την επέλαση της πανδημίας. 

Διαβάστε ακόμα:

Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Τουρκία: Εντυπωσιακές οι τουριστικές επιδόσεις και το φθινόπωρο

Pueblos blancos: Τα κάτασπρα «Κυκλαδοχώρια» της Ισπανίας

Ισπανία: Ανοικτός τουρισμός πάση θυσία