Σημαντικά περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης υπάρχουν για τα Ψαρά με συγκεκριμένη στοχοθέτηση όπως έχει προσδιοριστεί από τον Δήμο.
Σύμφωνα με την γεωγραφική θέση των Ψαρών αλλά και τις δυνατότητες ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, οι κύριες τουριστικές αγορές για τα Ψαρά είναι η Χίος, η Μυτιλήνη και η Αθήνα. Το τουριστικό μερίδιο που αναλογεί σε επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Νορβηγία, η Δανία κ.α. είναι πολύ μικρό.
Όσον αφορά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους, συνήθως ανήκουν ηλικιακά στην κατηγορία άνω των 30 ετών. Πρόκειται για ζευγάρια ή οικογένειες με παιδιά, που αναζητούν ήρεμες διακοπές, χωρίς άγχος και πίεση, απολαμβάνοντας τη θάλασσα, την ορεινή πεζοπορία ή την ποδηλασία, την επίσκεψη σε ιστορικά μνημεία και σε εξωκλήσια, καθώς και την συμμετοχή σε εναλλακτικές δραστηριότητες του νησιού, όπως είναι παραδείγματος χάριν ο αλιευτικός τουρισμός. Πολλές φορές το νησί προσελκύει και παρέες φίλων που ενδιαφέρονται κυρίως για το ψάρεμα. Δεν υπολογίζονται φυσικά οι Ψαριανοί που κατοικούν εκτός Ψαρών και επιστρέφουν συνήθως το καλοκαίρι για διακοπές.
Η τουριστική προβολή των Ψαρών και η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης
Στόχος του προγράμματος προβολής του Δήμου είναι ο σχεδιασμός της αποδοτικότερης προβολής των Ψαρών και των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί για το 2023, η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης καθώς και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων εργαλείων και τεχνικών για την προβολή του τουριστικού προϊόντος του νησιού, ενώ αξιοποιείται ως κυρίαρχο στοιχείο η προβολή της Πολιτισμικής και Ιστορικής ταυτότητας του νησιού, σε συνδυασμό με μορφές εναλλακτικού τουρισμού και τουρισμού εμπειρίας που υποστηρίζονται και συνθέτουν το τουριστικό προϊόν για τα Ψαρά.
Τα δύο στοιχεία που απαρτίζουν την ιδιαίτερη τουριστική ταυτότητα του νησιού
Η φιλοσοφία για τη δημιουργία της «ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας» της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, βασίζεται σε 2 κυρίαρχα στοιχεία.
Το πρώτο στοιχείο είναι η πλούσια πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της Ηρωικής Νήσου Ψαρών, η οποία πηγάζει πρωτίστως από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τη σημαντικότατη συμβολή του νησιού στην επιτυχή έκβασή του, με κορυφαίο γεγονός τη θυσία των Ψαριανών, αγωνιστών στη Μαύρη Ράχη και την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης (Ολοκαύτωμα Ψαρών), σε συνδυασμό με τις εκκλησίες εντός οικισμού (με σημαντικότερη την εκκλησία του Αγίου Νικολάου), το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και τα πάρα πολλά εξωκλήσια. Όλα αυτά καθιστούν τα Ψαρά έναν πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό τουριστικό προορισμό που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.
Το δεύτερο στοιχείο αφορά στην αρμονική συνύπαρξη της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς των Ψαρών με τις όμορφες ακρογιαλιές με την πεντακάθαρη θάλασσα, στη δυνατότητα των επισκεπτών για ορεινό περιπατητικό τουρισμό, για αλιευτικό τουρισμό, για αγροτουρισμό (μελισσοκομία), για περιήγηση με σκάφη αναψυχής, για ιστιοπλοϊκό τουρισμό αναδεικνύοντας το νησί των Ψαρών σε τουριστικό προορισμό δραστηριοτήτων και εμπειριών. Ουσιαστικά τα Ψαρά παρέχουν σε ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα, μοναδικές εμπειρίες για κάθε επισκέπτη.
Διαβάστε ακόμα:
Ψαρά: Aφοπλιστική λιτότητα κι αδάμαστη ομορφιά
Άγιος Ευστράτιος: To ήσυχο νησί του βορείου Αιγαίου με τις υπέροχες αμμουδιές και τα δάση βελανιδιάς
Ανάβατος: Ο «Μυστράς» του βόρειου Αιγαίου