Με εντυπωσιακούς ρυθμούς συνεχίζεται η αύξηση των αφίξεων και των ταξιδιωτικών εισπράξεων, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που ανακοίνωσε, σήμερα, η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 20,2% ξεπερνώντας τα 10,3 δισ. ευρώ από 8,58 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022 και 3,48 δισ. ευρώ το επτάμηνο του 2021. Επίσης, οι αφίξεις ξένων τουριστών έως και τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 21,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 15,1% φθάνοντας σε 4,15 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και 2,29 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021. Επίσης, οι διεθνείς αφίξεις τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 15,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χωρίς ακόμη να υπάρχουν αναλυτικά συγκεντρωτικά στοιχεία, η τουριστική κίνηση κινήθηκε ανοδικά και τον Αύγουστο ενώ θετικές είναι οι προβλέψεις και για το φθινόπωρο τόσο για τα παραθεριστικά θέρετρα όσο και για την Αθήνα.
Σημαντική αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών των Ελλήνων στο εξωτερικό
Ανοδικά κινήθηκαν στο επτάμηνο και τον Ιούλιο και οι τουριστικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι Έλληνες στα ταξίδια τους εκτός της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου ξόδεψαν 1,38 δισ. ευρώ από 1,06 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2022 και 454,6 εκατ. το επτάμηνο του 2021. Επίσης, οι ταξιδιωτικές δαπάνες τους τον Ιούλιο έφθασαν σε 261,4 εκατ. ευρώ από 192,1 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και 129,1 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2021.
Σε ανοδική τροχιά ο τζίρος των καταλυμάτων και των εστιατορίων
Στο μεταξύ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε, σήμερα, τη χαρτογράφηση της εξέλιξης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης.
Αναλυτικά, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο ανήλθε σε 1,64 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, οπότε είχε ανέλθει σε 1,55 δισ. ευρώ. Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των Υπηρεσιών Εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο ανήλθε σε 310,75 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, οπότε είχε ανέλθει σε 301,44 εκατ. ευρώ.
Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις στους κλάδους των Καταλυμάτων και των Υπηρεσιών Εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2023 ανήλθε σε 1,96 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,8% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022, οπότε είχε ανέλθει σε 1,85 δισ. ευρώ. Για τις Περιφερειακές Ενότητες με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2022 μεγαλύτερη από 1% η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (21,8%) και η μικρότερη αύξηση (0,2%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κω.
Η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού
Πάντως, ένα θέμα που συνεχίζει να προβληματίζει τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τομέα από το 2024 αφορά στην επικείμενη αύξηση στον φόρο διαμονής. Ενδεικτική είναι η επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης στους συναρμόδιους υπουργούς στην οποία επισημαίνεται ότι η εξαγγελθείσα αύξηση στο φόρο διαμονής με τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα καταλύματα, σε ποσοστά μάλιστα της τάξεως 150 – 200%, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, προκαλεί προβληματισμό, καθώς λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την ανταγωνιστικότητα του ευρύτερου ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Όπως τονίζεται σχετικά: «Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ανάγκη για την αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα. Η χρηματοδότηση του Ταμείου Φυσικών Καταστροφών δεν μπορεί όμως να είναι ευθύνη μόνο ενός κλάδου της ελληνικής οικονομίας». Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος διαμονής αποτελεί ένα εισπρακτικό μέτρο που επιβίωσε της εποχής των μνημονίων και για το οποίο ο ΣΕΤΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα το αίτημα για κατάργησή του, ή και την αναπροσαρμογή του με τρόπο ανταποδοτικό.
Τα «πράσινα» ξενοδοχεία της Αθήνας
Πάντως, οι ξενοδόχοι και δη της Αθήνας συνεχίζουν τις προσπάθειες για να καταστήσουν πιο πράσινες τις μονάδες τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των ξενοδόχων της πρωτεύουσας στην προσπάθεια του δήμου της Αθήνας για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων στην πόλη. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, με θέμα «Αθήνα και Βιωσιμότητα: H επόμενη ημέρα» έγινε εκτενής αναφορά στο σχετικό πρόγραμμα για τη διαχείριση βιοαποβλήτων από τις ξενοδοχειακές μονάδες της πρωτεύουσας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 54 ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως πολυτελείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 1.000 τόνοι από τους συνολικά 4.000 τόνους βιοαποβλήτων που συγκεντρώνει ο δήμος από επιχειρήσεις να αντιστοιχεί στον ξενοδοχειακό κλάδο. Οι μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν ειδικό σήμα επιβράβευσης από τον δήμο.
Στην εκδήλωση ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εξήρε τη συνεργασία με τους ξενοδόχους της πόλης οι οποίοι συμβάλλουν ενεργά στη σχετική προσπάθεια. Γενικότερα για το θέμα της ανακύκλωσης τόνισε ότι από 2,9% το 2020, το ποσοστό ανακύκλωσης στην Αθήνα μπορεί να φθάσει στο 10% το 2023 ενώ στόχος για το 2028 είναι να ανέβει στο 40%. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής- Αργοσαρωνικού Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι πολλές μονάδες είναι έτοιμες να περάσουν σε πιο ρηξικέλευθες δράσεις που θα προτείνει ο δήμος, ενώ παράλληλα, είναι υψίστης σημασίας προτεραιότητα να μειωθούν οι ποσότητες των βιοαποβλήτων που συλλέγονται. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Ευγένιος Βασιλικός τόνισε την ανάγκη να επεκταθεί το πρόγραμμα πέραν των ξενοδοχείων, και σε άλλες κατηγορίες καταλυμάτων.
Διαβάστε ακόμα:
Πάνω από μισό δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τον Φόρο Διαμονής την 5ετία 2018-22
Το Zαγόρι εντάχθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
4 οικισμοί που αναμένεται να γίνουν σημεία αναφοράς στην Κρήτη -Το σχέδιο για την ανάδειξή τους