Μεγάλο αφιέρωμα στους «κρυμμένους» ελληνικούς παραθεριστικούς προορισμούς παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.
Το αφιέρωμα εστιάζει σε λιγότερο γνωστούς (στο εξωτερικό) προορισμούς αλλά και στο «ταξιδιωτικό DNA» των Ελλήνων. «Σε αντίθεση με τη βρετανική μανία του να φεύγεις μακριά από τα πάντα, το “Staycation (δηλαδή οι διακοπές στην πατρίδα και όχι στο εξωτερικό) Ellada” έχει να κάνει με την παρέα. Τους ανθρώπους που έχεις μαζί σου. Είτε πρόκειται για την οικογένεια είτε για φίλους» γράφει η συντάκτρια του αφιερώματος. «Γι’αυτό και στο παρελθόν, τα ελληνικά δωμάτια ξενοδοχείων ήταν αρκετά λιτά, σπαρτιάτικα. Κανείς δεν φανταζόταν πως θα πάει διακοπές μόνος του».
Σύμφωνα με τη συντάκτρια του αφιερώματος, οι Έλληνες «γνωρίζουν καλά την ομορφιά της χώρας τους και πιστεύουν σθεναρά πως δεν υπάρχει καλύτερο μέρος στον κόσμο για να περάσεις τις διακοπές σου». «Γιατί να πάω αλλού όταν έχω παραλίες καλύτερες από τις Καραϊβικής εδώ», είναι μια φράση που ακούς από το καφέ μέχρι την ουρά του σουπερμάρκετ», γράφει.
«Και ενώ οι νεότεροι Έλληνες θα περάσουν τις διακοπές τους σε κλαμπ, παραλίες και πισίνες σε πολύβουα νησιά, όταν έρχεται ο Αύγουστος θα επιστρέψουν στο “χωριό” τους, τον τόπο καταγωγής της οικογένειας τους. Και θα προτιμήσουν το φαγητό της γιαγιάς τους που είναι καλύτερο από εκείνο κάθε σελέμπριτι σεφ».
Από την Κίμωλο ως το Μέτσοβο
Στο αφιέρωμα αναδεικνύονται δέκα προορισμοί. Η Κίμωλος αναφέρεται ως «το αντίθετο της Μυκόνου» και ως ένα κοραλλένιο στολίδι. Η Νάξος θεωρείται για τη συντάκτρια, το μυστικό των Κυκλάδων. Πέρα από τις παραλίες αναφορά γίνεται και στα παραδοσιακά χωριά αλλά και την τοπική κουζίνα. Το ίδιο, δηλαδή το καλό φαγητό, αναφέρεται και για τη Σύρο σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του νησιού με το παράδειγμα του θεάτρου «Απόλλων» και τις αρχιτεκτονικές επιρροές του από τη Σκάλα του Μιλάνου.
Άλλο ένα νησί που παρουσιάζεται στο αφιέρωμα της Telegraph είναι η Αλόννησος, λιγότερο γνωστή στους Βρετανούς από την Σκιάθο. Εδώ οι επισκέπτες προσκαλούνται σε ένα ταξίδι στον μυστηριώδη κόσμο του πρώτου υποβρύχιου μουσείου της Ελλάδας.
Το Καστελόριζο αναφέρεται ως ένα νησί που η Ανατολή συναντά τη Δύση, συνδυάζοντας τα καλύτερα της ελληνικής φιλοξενίας, του εξαιρετικού τοπίου και της ανατολίτικης κουζίνας. Όσον αφορά δύο πασίγνωστους προορισμούς για τους Βρετανούς, την Κρήτη και τη Σαντορίνη, το αφιέρωμα εστιάζει σε λιγότερο προφανείς ομορφιές τους. Στην Κρήτη η Τelegraph καλέι τους επισκέπτες να επισκεφτούν τη λιγότερο τουριστική ανατολική πλευρά του νησιού. Στη Σαντορίνη η συγγραφέας γράφει πως «οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που ανακάλυψαν τη γοητεία του πιο φωτογραφημένου νησιού, αλλά σπάνια θα τους πετύχεις εκεί στη high season, καθώς ξέρουν πως και τους άλλους μήνες το νησί παραμένει υπέροχο και δεν χρειάζεται να υποθηκεύσεις το σπίτι σου για να πληρώσεις το ξενοδοχείο.
Το ενδιαφέρον είναι πως η Telegraph δεν περιορίζεται στο να αναφερθεί σε νησιά. Η Πρέβεζα, το Ζαγόρι και το Μέτσοβο συμπληρώνουν τη δεκάδα εκπροσωπώντας την ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί η συντάκτης εστιάζει στο άγριο τοπίο, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και την πολύ φιλική διάθεση των ντόπιων.