Με την νέα επωνυμία The Ilisian προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει, σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, το 4ο τρίμηνο του 2025, το πρώην Hilton Αθηνών. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε εργοταξιακό χώρο του συγκροτήματος, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του νέου ονόματος ενώ παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης της επένδυσης και τα οφέλη στην ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία.
Ο νέος προορισμός, στο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο Hilton θα συνδυάζει πολλαπλές χρήσεις όπως ξενοδοχείο υπό το brand Conrad Hotels & Resorts, κατοικίες Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences, σύγχρονη λέσχη μελών, πολλαπλά εστιατόρια, θεματικούς εμπορικούς χώρους καθώς και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και ευεξίας.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι με την υλοποίηση της επένδυσης εισάγεται ένας νέος τρόπος αστικής τουριστικής ανάπτυξης. Επιπλέον αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει ο τουρισμός της Αθήνας και η οικονομία από τη λειτουργία του νέου προορισμού. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στη συμβολή του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για την επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος.
Ο Πρόεδρος της TEMEΣ κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου πολυδιάστατου προορισμού για τους επισκέπτες και τους κατοίκους. Για τον ανασχεδιασμό του συνεργάστηκαν 18 αρχιτεκτονικά και μελετητικά γραφεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με την ονομασία του The Ilisian σηματοδοτείται η επιστροφή του ονόματος στην περιοχή των Ιλισίων που λειτουργεί το ξενοδοχείο για περισσότερα από 60 χρόνια.
Πώς θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και την περιοχή η επένδυση
Από την πλευρά του ο καθηγητής Νικόλαος Γεωργόπουλος παρουσίασε μία μελέτη για τον οικονομικό αντίκτυπο της επένδυσης στην περιοχή. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει σε 340 εκατ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ. Η συνολική θετική επίδραση από τη λειτουργία του νέου προορισμού στο συγκρότημα θα ανέλθει για την ελληνική οικονομία σε 1,25 δισ. ευρώ έως και την πρώτη 5ετία. Ειδικότερα, η πολλαπλασιαστική επίδραση του προορισμού από την κατασκευή έως και τα 5 χρόνια λειτουργίας του θα ανέλθει σε 450 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά τις κατασκευαστικές εργασίες, σε 749 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά τις υπηρεσίες διαμονής και σε 75 εκατ. ευρώ σε ότι αφορά την εμπορική δραστηριότητα.
Επίσης, θα δημιουργηθούν έως και 800 άμεσες νέες θέσεις εργασίας, 3 φορές περισσότερες από τη λειτουργία που είχε μόνο ως ξενοδοχείο. Συνολικά θα δημιουργηθούν 1.760 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Με τη λειτουργία του θα ενισχυθεί η Αθήνα ως διεθνής προορισμός προσελκύοντας νέα προφίλ επισκεπτών. Επιπλέον, το μοντέλο ανάπτυξης του θα αποτελέσει παράδειγμα για νέες επενδύσεις σε έργα μικτής χρήσης. Για την περιοχή των Ιλισίων τα οφέλη εστιάζονται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην αναβάθμιση των υποδομών, στην αύξηση του μέσου εισοδήματος, στη διεθνή προβολή και σε δράσεις του νέου προορισμού για το περιβάλλον, την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας και των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη πολιτιστικών εμπειριών.
Το κτήριο που φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες
Το κτήριο που φιλοξενούσε το Hilton Αθηνών είναι μία σύγχρονη έκφραση της ελληνικής αισθητικής και σηματοδοτεί τη διαχρονικότητα και την αισιοδοξία μίας νέας εποχής. Συνεχίζοντας τη μοναδική κληρονομιά του, το κτήριο ξαναγεννιέται ως ένας σύγχρονος προορισμός της Αθήνας προσφέροντας πολλαπλές εμπειρίες στους επισκέπτες του. Η εξέλιξη αυτού του ορόσημου της πόλης σχεδιάστηκε έτσι ώστε να φιλοξενήσει έναν συνδυασμό τοπικών και διεθνών concept, με αφετηρία και σεβασμό στην κληρονομιά και την ιστορία του παρελθόντος.
Να σημειωθεί ότι η άφιξη του Hilton το 1963, μίας διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας, σηματοδότησε μία νέα εποχή για την Αθήνα και ανέδειξε το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της πόλης. Το ξενοδοχείο προσέλκυσε ένα διακεκριμένο διεθνές κοινό, συμπεριλαμβανομένων πολλών διάσημων προσωπικοτήτων. Το ξενοδοχείο έγινε ορόσημο και επηρέασε την ανάπτυξη της γύρω περιοχής, διατηρώντας μία ισχυρή σύνδεση με την πόλη και τους κατοίκους της. Το Memory Wall, ζωντανεύει αυτήν την κληρονομιά μέσα από προσωπικές ιστορίες Αθηναίων και επισκεπτών του ξενοδοχείου. Παράλληλα ο διεθνώς καταξιωμένος σκηνοθέτης, χορογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης, Δημήτρης Παπαϊωάννου δημιούργησε ένα γλυπτικό σχόλιο στην εμβληματική πρόσοψη του Γιάννη Μόραλη, που τιμά τη διαχρονική του γοητεία, προσθέτοντας με χιούμορ λίγη ναΐφ κίνηση στις φιγούρες.
Διαβάστε ακόμα:
Έρευνα: Ο παράγοντας-κλειδί που συντελεί στην κράτηση ενός δωματίου το 2024
Σε ανοδική πορεία ο τζίρος των τουριστικών καταλυμάτων και των εστιατορίων
Έρχεται το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo στη Φολέγανδρο