Θετικές είναι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό και τη φετινή περίοδο αν και είναι νωρίς ακόμη για την εξαγωγή τελικών εκτιμήσεων με δεδομένη την ενίσχυση της τάσης για κρατήσεις τελευταίες στιγμής και του ευμετάβλητου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

26

Ενδεικτικό των θετικών προοπτικών για τη φετινή περίοδο είναι το γεγονός ότι η θερινή σεζόν του 2025 ανοίγει με 28,2 εκατ. προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς την Ελλάδα και αύξηση κατά 4,6% σε σύγκριση με το 2024. Συνολικά, ο προγραμματισμός της θερινής περιόδου 2025 αποτυπώνει μια σταθερή δομή της τουριστικής ζήτησης, με το ενδιαφέρον για την Ελλάδα να παραμένει ισχυρό από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ η δυναμική από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνεχίζει να ενισχύεται.

Τα σχετικά στοιχεία περιέχονται την ανάλυση των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων στοιχείων του Airdata Tracker, του ψηφιακού κόμβου του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τη δυναμική παρακολούθηση του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων και της εξέλιξης των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.


Η εικόνα ανά κύρια αγορά

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα με 5,6 εκατ. θέσεις (+2,2% σε σχέση με πέρυσι), αντιπροσωπεύοντας το 20% του συνόλου, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 4,7 εκατ. θέσεις (+2,5%) και μερίδιο αγοράς 17%. Τρίτη είναι η Ιταλία με 2,5 εκατ. θέσεις (+3,9%) και μερίδιο αγοράς 9%, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ανοδική πορεία των τελευταίων ετών.

Από τις σημαντικές αγορές για τον εισερχόμενο τουρισμό, τη μεγαλύτερη αύξηση (+18,6%) καταγράφουν οι ΗΠΑ από τις οποίες φέτος αναμένονται 727 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις. Ανάμεσα στις σημαντικές αυξήσεις ξεχωρίζουν το Ισραήλ, που παρουσιάζει ισχυρή άνοδο κατά 52,1%, ξεπερνώντας το 1,3 εκατ. θέσεις.

Αξιοσημείωτη αύξηση παρουσιάζουν και χώρες με μικρή μέχρι στιγμής δυναμικότητα όπως η Σαουδική Αραβία (+45 %) με 84 χιλ. θέσεις, η Αλβανία (+56%) με 156 χιλ. θέσεις και η Αρμενία (+68,5%) με 75 χιλ. θέσεις. Εντυπωσιακή αύξηση εμφανίζει και η Γεωργία, η οποία υπερδιπλασιάζει τη δυναμικότητά της (+113% ) με 126 χιλ. θέσεις.

Αντίθετα, μειώσεις παρατηρούνται από χώρες όπως η Γαλλία (-2,6%) με 1,7 εκατ. θέσεις, η Πολωνία (-6,7%) με 682 χιλ. θέσεις και η Δανία (-7,3% ) με 298 χιλ. θέσεις.

Η εικόνα ανά προορισμό

Σε επίπεδο προορισμών και για το top-10 των αεροδρομίων, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη με 11,4% και 2,3 εκατ. θέσεις, ακολουθούμενη από την Αθήνα με αύξηση κατά 8,3% και 10 εκατ. θέσεις, τα Χανιά με αύξηση κατά 5,6% και 1,4 εκατ. θέσεις, την Κέρκυρα με αύξηση κατά 5,1% και 2,3 εκατ. θέσεις, τη Ρόδο με αύξηση κατά 2,4% και 2,9 εκατ. θέσεις, ενώ ενώ οριακές αυξήσεις παρουσιάζουν η Μύκονος (+0,9%) με 650 χιλ. θέσεις, το Ηράκλειο (+0,2%) με 3,7 εκατ. θέσεις και η Κως (+0,1%) με 1,4 εκατ. θέσεις

Αντίθετα, μείωση παρουσιάζουν η Σαντορίνη (-11,6%) με 754 χιλ. θέσεις και η Ζάκυνθος (-1,5% ) με 1 εκατ. θέσεις.

Σταδιακή αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στην αρχή της σεζόν

Η ποσοστιαία αύξηση προγραμματισμένων θέσεων είναι μεγαλύτερη κατά τους μήνες Απρίλιο (+10,5%), Μάιο (+5,9%) και Ιούνιο (+5,1%), μια εξέλιξη που παραπέμπει σε σταδιακή αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας στην αρχή της σεζόν, αντίστοιχη με εκείνη που καταγράφηκε τους φθινοπωρινούς μήνες τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Οι ανταγωνίστριες χώρες

Από τις ανταγωνίστριες χώρες, τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων έχει η Ισπανία με 82,9 εκατ. (+5,6% σε σχέση με πέρυσι), ακολουθούμενη από την Ιταλία με 62,1 εκατ. (+5,7%), τη Γαλλία με 58,2 εκατ. (+0,6%) και την Τουρκία με 52 εκατ. (+4,1%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην επόμενη θέση με 28,2 εκατ. (+4,6%) όπως προαναφέρθηκε και ακολουθούν, η Πορτογαλία με 22,6 εκατ. (+5,4%), η Κροατία με 6,9 εκατ. (+7,2%), η Κύπρο με 5,7 εκατ. (+16,4%) και η Μάλτα με 3,8 εκατ. (+10,4%). Παρατηρείται δηλαδή ότι τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζουν οι μικρότεροι προορισμοί (Κροατία, Κύπρος, Μάλτα), ενώ οι υπόλοιπες χώρες κυμαίνονται μεταξύ 4,1% και 5,7%, πλην Γαλλίας που η αύξηση αναμένεται οριακή (+0,6%).

Νέος κανονισμός σχέσεων παρόχων τουριστικών καταλυμάτων και πελατών

Στο μεταξύ, μετά από σχεδόν πέντε δεκαετίες, γίνεται ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις μεταξύ παρόχων τουριστικών καταλυμάτων και πελατών στην Ελλάδα.

Με τον νέο Κανονισμό, σε αντικατάσταση του υφιστάμενου από το έτος 1976 που υπέγραψε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, και εφαρμόζεται από σήμερα θεσπίζονται διατάξεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του τουρισμού και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την φιλοξενία ενσωματώνοντας και την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα οργανωμένα ταξίδια.

Ειδικότερα, με τον νέο Κανονισμό εκσυγχρονίζονται διατάξεις και καθορίζονται με σαφήνεια οι υποχρεώσεις των παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να διασφαλίζεται η προστασία του καταναλωτή και η διαφάνεια στις συναλλαγές μεταξύ πελατών και ξενοδόχων. Καθορίζεται δε και ευκρινές πλαίσιο για τις σύγχρονές μεθόδους κράτησης και πληρωμής των καταλυμάτων μέσω ηλεκτρονικών παρόχων και εφαρμογών και επιβάλλεται η υποχρέωση του παρόχου για ακριβή πληροφόρηση του πελάτη για το κατάλυμα προ της κράτησης.

Με αφορμή τη δημοσίευση του νέου κανονισμού Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών, η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε: «Η αναβάθμιση της ελληνικής τουριστικής εμπειρίας αποτελεί προτεραιότητά μας. Ο νέος Κανονισμός Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών θεσπίζει ένα σαφές και δίκαιο πλαίσιο που διασφαλίζει τη διαφάνεια, την ποιότητα των υπηρεσιών και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών / ταξιδιωτών. Με τον νέο κανονισμό, ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ παρόχων και επισκεπτών, διαμορφώνουμε ένα ασφαλές, σύγχρονό και επαγγελματικό περιβάλλον και διασφαλίζουμε ότι κάθε επισκέπτης θα απολαμβάνει υψηλού επιπέδου φιλοξενία. Παράλληλα, θεσπίζουμε συγκεκριμένες διαδικασίες που προστατεύουν τόσο τους πελάτες όσο και τους επιχειρηματίες του κλάδου, με σαφείς όρους διαμονής, αναγνωρίζοντας με σαφήνεια την έκταση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των καταναλωτών αλλά και των παρόχων. Ο ελληνικός τουρισμός εξελίσσεται, εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στα σύγχρονα πρότυπα. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να χτίζουμε ένα σύστημα τουριστικής φιλοξενίας που σέβεται τόσο τον επισκέπτη όσο και τον επαγγελματία, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού μας κλάδου».

Με δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός σημείωσε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για την αναμόρφωση του Κανονισμού Σχέσεων Παρόχων Τουριστικών Καταλυμάτων και Πελατών. Ο νέος κανονισμός, ευθυγραμμισμένος με τις σύγχρονες συνθήκες λειτουργίας της τουριστικής αγοράς, διαμορφώνει ένα σαφές, ισορροπημένο και λειτουργικό πλαίσιο που προστατεύει με διαφάνεια τόσο τον καταναλωτή όσο και τον πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας. Η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας και της εμπειρίας που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας είναι βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση των επιτυχιών του ελληνικού τουρισμού».

Οι βασικότερες διατάξεις του νέου κανονισμού

-Οι πάροχοι υποχρεούνται να παρέχουν στους πελάτες σαφείς πληροφορίες για το κατάλυμα, τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην τιμή, τις πολιτικές ακύρωσης και τους τρόπους πληρωμής προ της κράτησης .

-Οι πάροχοι υποχρεούται στην διαθεσιμότητα του τουριστικού καταλύματος με πρόβλεψη ότι θα παρέχουν στον πελάτη το συμφωνημένο δωμάτιο διαφορετικά, οφείλουν να διασφαλίσουν διαμονή του σε άλλο κατάλυμα ίσης ή ανώτερης κατηγορίας, καλύπτοντας όλα τα σχετικά έξοδα μετακίνησης.

-Καθορίζεται ρητά το καθεστώς ακύρωσης των κρατήσεων και τα δικαιώματα παρόχου και πελάτη

-Οι πελάτες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν την πλήρη χρήση των μισθωμένων χώρων και των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων.

-Ο κανονισμός προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για τους παρόχους που δεν τηρούν τις διατάξεις, με πρόστιμα που κυμαίνονται από 300 έως 5.000 ευρώ, διασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και την προστασία των πελατών.

-Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, και μάλιστα ενθαρρύνονται οι επιχειρήσεις να προμηθευθούν ειδικό Σήμα Τουριστικού Καταλύματος Φιλικού προς Ζώα.

Διαβάστε ακόμα:

Αγαπημένος ηλιόλουστος προορισμός απόδρασης για τους Βρετανούς η Ελλάδα

5 προτάσεις για οικονομικές αποδράσεις σε ελληνικά νησιά το Πάσχα

Ποιοι είναι οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας προκρατήσεων το 2025