Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ετέθη το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού. Να σημειωθεί ότι η τουριστική αγορά ανέμενε εδώ και πάρα πολλά χρόνια το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό καθώς μεταξύ άλλων μπορεί να δημιουργήσει νέα δυναμική στο πεδίο των τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Για τη διατύπωση απόψεων από τους ενδιαφερόμενους, παρέχεται χρόνος έως τις 15 Σεπτεμβρίου, υπερκαλύπτοντας τη νομικά προβλεπόμενη προθεσμία των 35 ημερών.

24

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, οι σχετικές προτάσεις που διατυπώθηκαν θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ληφθούν υπόψη στην οριστική διαμόρφωση του νέου Πλαισίου για τον τουρισμό.

Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας όπως ισχύει, προκειμένου να προωθηθεί στη συνέχεια η έγκριση του νέου Πλαισίου για τον τουρισμό και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού.

Στο πλαίσιο του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό μεταξύ άλλων δίνονται κατευθύνσεις χωρικής οργάνωσης των ειδικών μορφών τουρισμού και των τουριστικών υποδομών. Ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει είναι η πρόταση για εισαγωγή της έννοιας του «σποραδικού ξενοδοχείου» στην ελληνική τουριστική νομοθεσία, με αφετηρία την πρόβλεψη για δυνατότητα δημιουργίας Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων και εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων σε συνδυασμό με την ανάπλαση τμήματος ή και του συνόλου του οικισμού.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(380192)
      ["id"]=>
      int(380192)
      ["title"]=>
      string(41) "yorgos-triantafyllou-CXYIzRCe7pQ-unsplash"
      ["filename"]=>
      string(52) "yorgos-triantafyllou-CXYIzRCe7pQ-unsplash-scaled.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(962499)
      ["url"]=>
      string(101) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/07/yorgos-triantafyllou-CXYIzRCe7pQ-unsplash-scaled.jpg"
      ["link"]=>
      string(141) "https://www.travel.gr/how_to_travel/travel-news/ti-einai-ta-sporadika-xenodocheia-poy-e/attachment/yorgos-triantafyllou-cxyizrce7pq-unsplash/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "11"
      ["description"]=>
      string(16) "Photo: Unsplash "
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(41) "yorgos-triantafyllou-cxyizrce7pq-unsplash"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(380186)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-07-03 11:46:33"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-07-03 11:47:20"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1709)
      ["height"]=>
      int(2560)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(102) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/07/yorgos-triantafyllou-CXYIzRCe7pQ-unsplash-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(102) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/07/yorgos-triantafyllou-CXYIzRCe7pQ-unsplash-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(103) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/07/yorgos-triantafyllou-CXYIzRCe7pQ-unsplash-768x1150.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1150)
        ["large"]=>
        string(103) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/07/yorgos-triantafyllou-CXYIzRCe7pQ-unsplash-684x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(684)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(104) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/07/yorgos-triantafyllou-CXYIzRCe7pQ-unsplash-1025x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1025)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(101) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/07/yorgos-triantafyllou-CXYIzRCe7pQ-unsplash-scaled.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1367)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Προϋποθέτει νομοθετική ρύθμιση και έκδοση του προβλεπόμενου π.δ. με το οποίο θα καθορίζονται τα ειδικότερα κριτήρια επιλογής των σχετικών οικισμών, οι τρόποι και τα μέσα πολεοδομικής επέμβασης, οι τρόποι απόκτησης των απαιτούμενων ακινήτων, τα παρεχόμενα πολεοδομικά ή και οικονομικά κίνητρα, οι φορείς υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων κ.α.

Σκοπός του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό είναι ο προσδιορισμός μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων και στρατηγικών κατευθύνσεων σε εθνικό επίπεδο για τη χωρική διάρθρωση του τομέα του τουρισμού, με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Εξαιρετικά σημαντική παράμετρος σε συνάρτηση με τα προηγούμενα είναι ότι ο τουρισμός αποτελεί σήμερα τον πιο δυναμικό τομέα μεγάλου μεγέθους της Ελληνικής οικονομίας, και το ρόλο αυτό αναμένεται ότι θα διατηρήσει και κατά, τουλάχιστον, την περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι την πρώτη αξιολόγηση του υπό μελέτη Ειδικού Χωροταξικού.

Οι στόχοι του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό

Αναλυτικότερα οι στόχοι του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό είναι:

-Η στήριξη της αυξητικής δυναμικής του ελληνικού τουρισμού και η παγίωση της χώρας ως ανταγωνιστικού παγκόσμιου προορισμού, με την προσφορά κατάλληλης γης και χωροθετικών όρων που θα διευκολύνουν τις τουριστικές επενδύσεις.

-Η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου, παράγοντες που συνιστούν βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

-Η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού με τρόπο που θα συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας και των κλιματικών στόχων.

-Η υποστήριξη θεματικών μορφών τουρισμού παράλληλα με τον τουρισμό “ήλιου‐ θάλασσας”, η προώθηση σύγχρονων τουριστικών προϊόντων και καταλυμάτων (νέων και υφιστάμενων) υψηλής ποιότητας, και η ισορροπία μεταξύ κλασικών και αναδυόμενων τουριστικών μοντέλων (όπως ιδίως ο τουρισμός διαμοιρασμού και η τουριστική κατοικία).

-Οι διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών μορφών τουρισμού με βάση την έννοια της σύνθετης τουριστικής εμπειρίας και της πολλαπλότητας των τουριστικών πόρων (φυσικών, πολιτιστικών κλπ.), και μεταξύ του τουρισμού και άλλων οικονομικών τομέων με βάση την έννοια της αλυσίδας αξίας.

-Η μείωση των δια‐ και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων τουριστικής ανάπτυξης και η επέκταση της τουριστικής περιόδου, με εκμετάλλευση όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων διαφόρων περιοχών.

-Η προώθηση της ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής συνιστώσας, κυρίως μέσω του συντονισμού και της εναρμόνισης των τριών πυλώνων της νομοθεσίας που τις διέπει, δηλαδή της τομεακής, χωροταξικής/πολεοδομικής και περιβαλλοντικής.

-Η χωρική οργάνωση του τουρισμού με άξονες την ενίσχυση των οργανωμένων μορφών χωροθέτησης, την καινοτομία στο τουριστικό προϊόν, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ολοκληρωμένη διαχείριση των προορισμών, την αντιμετώπιση φαινομένων υπερτουρισμού αξιοποιώντας με κατάλληλο τρόπο την ιδιαιτερότητα της ανομοιογένειας του Εθνικού χώρου.

-Η απλούστευση των διαδικασιών χωροθέτησης και ο συντονισμός όλων των βαθμίδων σχεδιασμού που επηρεάζουν τον τουρισμό.

-Η προσαρμογή του τουρισμού στην Κλιματική Αλλαγή

-Η προώθηση υποδομών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος αναγκαίων για την τουριστική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανόμενων των μεταφορών, των περιβαλλοντικών υποδομών, και των ψηφιακών υποδομών.

Ταυτόχρονα επικαιροποιείται, εκτός των άλλων, το πλαίσιο που λαμβάνεται υπόψη από τις αδειοδοτούσες αρχές και τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να δύνανται να προσανατολίζονται σε κατάλληλες χωροταξικά περιοχές εγκατάστασης και να περιορίζονται οι αβεβαιότητες και οι συγκρούσεις χρήσεων γης που συχνά αναφύονται επί του πεδίου.

Το Ειδικό Χωροταξικό περιλαμβάνει, επίσης, γενικές κατευθύνσεις για τον υποκείμενο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Παράλληλα, συνοδεύεται από πρόγραμμα δράσης, στο οποίο εξειδικεύονται οι απαιτούμενες για την εφαρμογή του ενέργειες, δράσεις, ρυθμίσεις και προγράμματα, οι πηγές χρηματοδότησης και οι φορείς εφαρμογής του.

Διαβάστε ακόμα:

«Απάτητες παραλίες»: Άλλες 40 παραλίες εντάχθηκαν στη λίστα – Απαγορεύονται ομπρέλες και ξαπλώστρες

Πώς ταξιδεύουν οι Έλληνες εντός και εκτός της χώρας

Σάμος: Ένα νησί για όλο τον χρόνο, ιδανικό για εξερεύνηση με το αυτοκίνητο