Στόχος είναι η εισαγωγή ενός δυναμικού τύπου ειδικού τουρισμού, η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η ανάδειξη της Σκύρου σε σημαντικό διεθνή τουριστικό προορισμό, η προστασία και ανάκαμψη του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του πυθμένα και η ενίσχυση των υχθυαποθεμάτων σε όφελος των αλιέων.
Σήμερα με την ψήφιση σχετικού Νόμου από το 2020, έχει διευκολυνθεί ο τρόπος για την ίδρυση και αδειοδότηση καταδυτικών πάρκων τα οποία απευθύνονται σε ένα τουριστικό κοινό άνω των 5 εκατ. επισκεπτών μόνο από Ευρώπη χωρίς να υπολογισθεί το πολλαπλάσιο παγκόσμιο καταδυτικό ενδιαφέρον.
Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ειδική μορφή τουρισμού, η οποία περιλαμβάνει υποβρύχια περιήγηση σε κάθε υδάτινη περιοχή της ελληνικής επικράτειας συμπεριλαμβανομένων των θαλασσών, των προστατευμένων υποθαλάσσιων χώρων, των καταδυτικών πάρκων και των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, ναυαγίων νεότερων ή μεγαλύτερων των 50 ετών από τη βύθισή τους (μνημεία) και των ελεύθερων τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων.
Οι υδάτινες περιοχές επιλέγονται από τους τουρίστες, που συνδυάζουν τις διακοπές τους με ατομικές ή οργανωμένες καταδύσεις με συγκεκριμένο εξοπλισμό και τεχνικές, καθώς και με την εκμάθηση ή την καθοδήγηση κατάδυσης ή με την περιήγηση επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkelling) με σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών. Ως είδη καταδυτικού τουρισμού νοούνται ιδίως η αυτόνομη ή καθοδηγούμενη κατάδυση, η ελεύθερη κατάδυση, η περιήγηση επιφανείας και παρατήρηση του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling), η καταδυτική κρουαζιέρα (live aboard), η υποθαλάσσια περιήγηση με σκάφη υποβρύχιας περιήγησης, η παρατήρηση του βυθού με πλοία διαφανούς πυθμένα (glass bottom σκάφη) ή με άλλα τεχνικά μέσα, έχοντας ως σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού με τους ζώντες οργανισμούς και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.
Η χωροθέτηση, η αδειοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία καταδυτικών πάρκων και ελεύθερων τεχνητών θαλάσσιων αξιοθέατων θεωρούνται επενδύσεις αναπτυξιακού, τουριστικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα και μπορούν να επιδοτούνται από εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα. Σε περίπτωση που εντός του καταδυτικού πάρκου περιλαμβάνονται ναυάγια κυριότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του αντίστοιχου Υπουργείου. Σε περίπτωση που εντός του καταδυτικού πάρκου περιλαμβάνονται επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι ή μνημεία ή ιστορικοί τόποι απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά από γνώμη του αρμόδιου κεντρικού συμβουλίου για την αδειοδότηση και την υλοποίηση καταδυτικών πάρκων.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής με τη λειτουργία του Καταδυτικού Πάρκου προβάλλεται ο τόπος ως προορισμός θεματικού τουρισμού σε ένα επιπλέον κοινό, την καταδυτική κοινότητα. Έτσι επιτυγχάνεται:
-Εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος,
-Το υπάρχον τουριστικό προϊόν του νησιού εμπλουτίζεται και παρουσιάζονται ευκαιρίες συνέργειας μεταξύ των διαφόρων τουριστικών δραστηριοτήτων καθιστώντας τη Σκύρο ελκυστικότερο προορισμό,
-Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου,
-Οι καταδύσεις αναψυχής δεν περιορίζονται στην καλοκαιρινή τουριστική περίοδο αλλά λειτουργούν σχεδόν όλο τον χρόνο, με τον κύριο όγκο επισκεπτών, στους Μεσογειακούς καταδυτικούς προορισμούς, να συρρέουν την περίοδο Μάιο- Οκτώβριο,
-Διασύνδεση με διεθνείς φορείς θεματικού τουρισμού,
-Οι περισσότεροι οργανωμένοι καταδυτικοί προορισμοί λειτουργούν σαν ένα άτυπο «δίκτυο» και υπάρχουν φορείς θεματικού τουρισμού οι οποίοι ενημερώνουν και προωθούν τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες,
-Βιώσιμη ανάπτυξη συνδυάζοντας φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα,
-Οι καταδυτικές δραστηριότητες ανήκουν στις κατ’ εξοχήν φιλικές προς το περιβάλλον δράσεις και σε συνδυασμό με το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα του τόπου προάγουν την βιώσιμη ανάπτυξη, σε αντίθεση με κάποιες μορφές μαζικού τουρισμού.
Σκύρος: Μυστηριώδης γοητεία, ερημικές παραλίες με σμαραγδένια νερά και μια Χώρα-κομψοτέχνημα
Birdwatching στη Σκύρο: Παρατηρώντας τα πλάσματα που έμαθαν να ζουν ελεύθερα