Οι Μαλδίβες εξακολουθούν να διατηρούν την πολυτέλεια που αποτελεί σήμα κατατεθέν τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ η ζήτηση για πολυτελείς εμπειρίες αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ με την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το παραδεισένιο αρχιπέλαγος στον Ινδικό Ωκεανό, τα κρυστάλλινα νερά, η λευκή άμμος και τα απομονωμένα καταφύγια στις Μαλδίβες αποτελούν νούμερο ένα πόλο έλξης για τους λάτρεις της πολυτέλειας εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, ήταν η πρώτη χώρα στην Ασία που επέτρεψε ξανά τον τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα ιδιωτικά νησιωτικά θέρετρα να υποδέχονται ταξιδιώτες ήδη από τον Ιούλιο του 2020.
Ωστόσο, με την πανδημία να παραμένει ένα φλέγον ζήτημα όσον αφορά τα ταξίδια, η ασφάλεια παραμένει ο παράγοντας – κλειδί. Πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η πανδημία συνεχίζει να αναδιαμορφώνει ενεργά τον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες επιθυμούν να βιώνουν την πολυτέλεια.
Tropical chic αρχιτεκτονική και αποστασιοποίηση
Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε σε πρόσφατο άρθρο του BBC Travel, το στυλ της ανέμελης πολυτέλειας που προσφέρουν οι Μαλδίβες και τα ιδιωτικά νησιά καθιστά τον έλεγχο των λοιμώξεων πολύ πιο απλό και εύκολο σε σχέση με άλλους προορισμούς. Στις Μαλδίβες παρόλο που υπάρχουν αρκετοί ξενώνες και ξενοδοχεία και σε κατοικημένα νησιά, τα περισσότερα θέρετρα βρίσκονται σε ακατοίκητα ιδιωτικά νησιά, ένα θέρετρο ανά νησί, δημιουργώντας αυτόματα ξεχωριστές κοινωνικές φούσκες συναναστροφών που είναι σαφώς εύκολο να ελεγχθούν.
Η tropical chic αρχιτεκτονική βοηθά κι αυτή με τη σειρά της. Οι δημόσιοι χώροι, όπως τα εστιατόρια και τα λόμπι, είναι ανοιχτά στη θαλάσσια αύρα για φυσικό αερισμό. Τα δωμάτια είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτόνομες βίλες ή μπανγκαλόου, με υπαίθρια μονοπάτια και περιπάτους που αντικαθιστούν τους ανελκυστήρες και τους εσωτερικούς διαδρόμους που συνδέουν τα δωμάτια στα συμβατικά ξενοδοχεία.
Μιλώντας στο BBC Travel ο Andrew Jansson, γενικός διευθυντής του πρώτου θέρετρου των Μαλδίβων, του Kurumba, το οποίο άνοιξε το 1972, αναφέρθηκε στο πως η ίδια η φύση του προϊόντος του εν λόγω θέρετρου και η διάταξη των βιλών επιτρέπουν τη διατήρηση των απαραίτητων κοινωνικών αποστάσεων σε όλο το νησί. “Οι επισκέπτες μας προτιμούν να απολαμβάνουν την άνεση και την ιδιωτικότητα των μπανγκαλόου τους και περνούν το μεγαλύτερο μέρος των ημερών τους στην παραλία ή κάνοντας ψαροντούφεκο στον καταπληκτικό μας εσωτερικό ύφαλο. Όλα αυτά ισοδυναμούν με ένα περιβάλλον που από τη φύση του ευνοεί την κοινωνική αποστασιοποίηση”.
Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τέτοιου είδους θέρετρα παραμελούν τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας ενάντια στον κορονοϊό. Εκτός από τις συνήθεις προφυλάξεις, όπως οι διαγνωστικοί έλεγχοι, οι μάσκες, ο ενισχυμένος καθαρισμός και η κοινωνική απομάκρυνση, οι ξενοδόχοι επιπλέον καινοτομούν. Για παράδειγμα, στο Kudadoo Maldives Private Island, οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα προκειμένου να κάνουν ανέπαφο check-in και check-out, καθώς και για να κάνουν κρατήσεις δραστηριοτήτων και εκδρομών, να προγραμματίσουν τις διακοπές τους και να επικοινωνούν με τον προσωπικό τους μπάτλερ. Αντίστοιχα, το Grand Park Kodhipparu απαιτεί κρατήσεις για τα εστιατόρια, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Σύμφωνα με τον Adam Shareef, διευθυντή καθαριότητας και υπεύθυνο για την τήρηση των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας ενάντια στον κορονοϊό στο Lily Beach Resort and Spa, η εκπαίδευση του προσωπικού είναι πολύ απαραίτητη και γι’ αυτό διοργανώνει τακτικές ενημερωτικές συναντήσεις για την ομάδα του. “Όταν το προσωπικό είναι καλά εκπαιδευμένο και τηρεί όλα τα μέτρα πρόληψης, μπορεί στη συνέχεια να επικεντρωθεί στις ανάγκες των επισκεπτών χωρίς να φοβάται για τη δική του ασφάλεια”, επισημαίνει μιλώντας στο BBC.
Επιθυμία για πολυτέλεια
“Το άγχος, οι πιέσεις και οι προκλήσεις όσων αφορά τα ταξίδια κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας έχουν κατά κάποιο τρόπο αυξήσει τις προσδοκίες των ταξιδιωτών”, λέει η Κατερίνα Αντωνίου, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Central Lancashire Cyprus.
“Τα πολυτελή ταξίδια θα γίνουν μεγάλη τάση μετά την πανδημία”, σημειώνει. “Εάν μάλιστα μπορούν να προσφέρουν και ευκαιρίες ευεξίας, τότε τα πολυτελή ταξίδια θα καταστούν μια πολύ δημοφιλής επιλογή, επειδή θα ικανοποιούν τις υψηλές προσδοκίες υγιεινής, καθώς και τις προσδοκίες ευεξίας και αυτοανάπτυξης, και επίσης θα παρέχουν ευκαιρίες στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης, που έχει πάντα πολύ μεγάλη σημασία για τους ταξιδιώτες”.
Όταν άνοιξε ο εσωτερικός τουρισμός στην Κίνα, τα πολυτελή ταξίδια ήταν αυτά που επωφελήθηκαν περισσότερο, ενώ αντίστοιχα τα πολυτελή ξενοδοχεία των ΗΠΑ είδαν μια αύξηση της ζήτησης το 2021. Πολλοί ταξιδιώτες, έχοντας μείνει χωρίς διακοπές για ένα ή περισσότερα χρόνια, είναι έτοιμοι να ξοδέψουν περισσότερα από όσα συνήθως θα ξόδευαν και να σπαταλήσουν για τις ονειρεμένες, συχνά πολυτελείς, διακοπές τους.
Οι ταξιδιώτες που αναζητούν πολυτελείς εμπειρίες είναι συχνά πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα. Ο Jansson λέει ότι το σπα του Kurumba έχει αυξημένη επισκεψιμότητα, με τους επισκέπτες να ξοδεύουν επίσης αρκετά και για φαγητό και ποτό, επιλέγοντας το μενού à la carte αντί για τον μπουφέ. “Υπάρχει αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που κάνουν κράτηση πακέτων all-inclusive, καθώς τους επιτρέπει να επιλέξουν από τρεις διαφορετικούς χώρους για μεσημεριανό γεύμα και από επτά διαφορετικά σημεία για δείπνο, καθώς και μια επιλογή ποτών, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι το πιο ακριβό μας πακέτο, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι οι επισκέπτες μας επιθυμούν να κακομάθουν λίγο τον εαυτό τους απολαμβάνοντας περισσότερες απολαύσεις”.
Ένα πιο εξατομικευμένο μέλλον
Μόλις η πανδημία υποχωρήσει, κάτι που σύμφωνα με την Κατερίνα Αντωνίου θα γίνει σαφές μόνο εκ των υστέρων, οι ταξιδιώτες ενδεχομένως να έχουν γίνει πιο απαιτητικοί και λιγότερο πρόθυμοι να συμβιβαστούν με τα πρότυπα. Εκτός από αυτό, τα ταξίδια ευεξίας θα αποκτήσουν μεγαλύτερο νόημα, εκτιμά η κυρία Αντωνίου, ενώ οι ανθρώπινες σχέσεις θα γίνουν πιο ουσιαστικές, οδηγώντας μας μακριά από τον μαζικό τουρισμό. “
Τα θέρετρα που θα είναι ικανά να κάνουν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες πιο ουσιαστικές, εκείνα που θα απέχουν από τυποποιημένες ή σκηνοθετημένες εμπειρίες, αυτά είναι που θα αναδειχθούν στα πιο δημοφιλή μετά το πέρας της πανδημίας”, όπως λέει η ίδια. “Οι εμπειρίες που επιτρέπουν στον μεμονωμένο ταξιδιώτη είτε να κοινωνικοποιηθεί, είτε να ενισχύσει την αίσθηση της ευεξίας του, θα αποκτήσουν μεγαλύτερο νόημα και επομένως είναι πιο πιθανό να βρεθούν πρώτα στην προτίμησή μας”.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου καθώς η πανδημία θα υποχωρεί. Αντίθετα όμως, η προτίμηση για χώρους χωρίς κόσμο είναι απίθανο να εξαλειφθεί. “Η πανδημία ξαναέδωσε ουσία και νόημα στην έννοια του προσωπικού χώρου στην τουριστική εμπειρία”, λέει η κυρία Αντωνίου. “Τα θέρετρα που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ταξιδιωτών και να τους παρέχουν τον απαραίτητο προσωπικό χώρο θα είναι σε θέση να προσφέρουν πιο ικανοποιητικές εμπειρίες”.
Εν τω μεταξύ, ωστόσο, τα πολυτελή ταξίδια συνεχίζουν να προσφέρουν το πιο παλιομοδίτικο από τα οφέλη: την απόδραση. “Στόχος μας είναι πάντα η προσεγμένη, μοναδική και ζωντανή εμπειρία, μια εμπειρία που επιτρέπει μια ανανεωμένη εκτίμηση της ζωής”, λέει ο Jansson. “Αυτό είναι ίσως ακόμη πιο καίριο τώρα, κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, όπου για μήνες και ίσως χρόνια οι επισκέπτες μας δεν είχαν την ευκαιρία να εκτιμήσουν τη ζωή. Στον πυρήνα μας, είμαστε εδώ για να παρέχουμε αυτή την απόδραση από την τρέχουσα ιδιαίτερη πραγματικότητα που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης, και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε τον ασφαλέστερο δυνατό προορισμό”.
Διαβάστε ακόμα:
Τουρισμός Ευεξίας – Οικοτουρισμός: Πώς θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο
Μαλδίβες: Ο κορυφαίος φωτογράφος των εξωτικών νησιών είναι Έλληνας
Άνοιξη στο Παρίσι σε 10 σοφιστικέ και stylish ξενοδοχεία – Τα πολύ οικονομικά και τα πιο ακριβά