Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί έχουν συνδεθεί με τις έννοιες της αναμονής και της παύσης ανάμεσα στα ταξίδια. Στους διαδρόμους τους, έχουμε δει ανθρώπους να ξεκουράζονται απολαμβάνοντας τον καφέ τους ή το σνακ τους, να διαβάζουν τα νέα από την εφημερίδα ή το τάμπλετ τους, ακόμη και να παίρνουν ένα γρήγορο ύπνο.
Σήμερα, όμως, στην post-covid εποχή και με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης να έχουν τις επιπτώσεις τους στον κόσμο της εναέριας και οδικής μετακίνησης, οι επισκέπτες θέλουν να συνδυάσουν το αίσθημα της ασφάλειας με μια πιο ολιστική εμπειρία.
Έτσι, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια πιο δυναμική εμπειρία για τους ταξιδιώτες, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί ανακαινίζονται, δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της εστίασης ως αναπόσπαστο μέρος ενός σχεδιασμού που αναδεικνύεται σε μια τάση διαρκώς πιο έντονη για τα ταξιδιωτικά δεδομένα. Την τάση εκείνη που θέλει τα εστιατόρια και τα μπαρ των σιδηροδρομικών σταθμών να αποκτούν τη δέουσα γαστρονομική αξία που τους πρέπει.
Καθώς οι σιδηροδρομικοί σταθμοί ανακαινίζονται για να φιλοξενήσουν περισσότερους ταξιδιώτες, προστίθενται εστιατόρια και μπαρ που σκοπό έχουν να προσελκύσουν διαρκώς περισσότερους πελάτες και να κάνουν τον ίδιο τον σταθμό προορισμό διασκέδασης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο σταθμός Moynihan Train Hall της Νέας Υόρκης, που φιλοξενεί την pub The Irish Exit, η οποία φέρει την υπογραφή του προσωπικού του θρυλικού μπαρ Dead Rabbit, ενώ στο πλαίσιο του ίδιου Food Hall φιλοξενείται το Yono Sushi, που εστιάζει με περίτεχνο τρόπο στην τέχνη του ιαπωνικού παραδοσιακού φαγητού. Αναμένεται επίσης ένα μεξικάνικο εστιατόριο, παράρτημα του διάσημου La Esquina.
Στον Κεντρικό Σταθμό της Γλασκώβης, από την άλλη, το Platform One είναι ταυτόχρονα μπαρ και street-food-style εστιατόριο που πιστεύει στις μπίρες από μικροζυθοποιίες. Παρομοίως, ο σταθμός Union Station στο Τορόντο, φιλοξενεί καταστήματα με ξεχωριστές λιχουδιές, όπως το Patties Express με τα ζουμερά μπιφτέκια του και το γεμάτο σοκολατένιες λιχουδιές Chocolatta Brigadeiro’s.
Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν είναι παντελώς ξένο στην ιστορία της σύγχρονης γαστρονομίας. Τρανό παράδειγμα bar-restaurant Le Train Bleu, του εμβληματικού σταθμού Gare de Lyon στο Παρίσι, που το μενού του φημίζεται για πιάτα υψηλών απαιτήσεων κι ενδιαφέροντος όπως τα χτένια με χαβιάρι ή τα τραγανιστά καβούρια με μαγιονέζα. Αντίστοιχα, σιδηροδρομικοί σταθμοί σαν εκείνον του Μονάχου κατόρθωναν πάντοτε να εντάσσουν στο περιβάλλον τους νοστιμικά διαμάντια, όπως η περιβόητη για την ποικιλία στη μπίρα και το καπνιστό της χοιρινό μπιραρία Münchner Stubn. Πλέον, όμως, συντελείται ένα ευρύτερο άλμα που ακουμπά μια νέα τάση.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν επαναπροσδιορισμό της εμπειρίας του ταξιδιού, αφού ο σταθμός, ο χώρος εκείνος που έχει στην ταξιδιωτική εμπειρία έχει συνδεθεί με τη μετάβαση και τη νωχελικότητα της, μεταβάλλεται πια σε νέο προορισμό. Έτσι, ο ενδιάμεσος κόσμος της ανθρώπινης διαμετακόμισης μεταβάλλεται και αυτός και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις νόρμες της γαστρονομίας και του ταξιδιού, στηρίζοντας παράλληλα τοπικές οικονομίες και διευρύνοντας ακόμη και την ταξιδιωτική εμπειρία σε ένα μικρό μα συνολικό, 24/7 & everywhere τουριστικό προϊόν.
Διαβάστε ακόμα:
7+1 πολυτελή σιδηροδρομικά ταξίδια σε τρένα-resort
8 κορυφαία ευρωπαϊκά ταξίδια με τρένο – Αυθεντικές εμπειρίες σε απόκοσμα τοπία
5 ξεχωριστά ευρωπαϊκά ταξίδια με τρένο: Όταν ο προορισμός είναι η διαδρομή