Η εταιρεία MIRUM HELLAS S.A. εξασφάλισε τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης για τους Περιβαλλοντικούς Όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σε ό,τι αφορά την επένδυση που δρομολογεί για την κατασκευή και λειτουργία των έργων ανάπτυξης Τουριστικού Παραθεριστικού Χωριού στο ακίνητο Elounda Hills, στον Δήμο Αγίου Νικολάου.
Ειδικότερα, η επένδυση θα υλοποιηθεί σε παράκτιο γήπεδο με πρόσωπο επί της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου-Βρουχά, 0,1 χλμ. ανατολικά του οικισμού Ελληνικών, 4,5 χλμ. βόρεια της πόλης του Αγίου Νικολάου, σε εκτός σχεδίου περιοχή, εκτός οικισμού και εκτός ζώνης σχεδίου πόλεως, στη θέση «Πλευρά» Ελούντας.
Η ανάπτυξη του Elounda Hills αφορά σε Ιδιωτική Πολεοδόμηση υπό το νομικό πλαίσιο εγκεκριμένου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης για την κατασκευή και λειτουργία του Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού χωρητικότητας 2.734 κατοίκων, σε έκταση εμβαδού 737.136,51 τ.μ.
Η τελική προς πολεοδόμηση έκταση ανέρχεται σε 734.670,61 τ.μ. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση που δύναται να υλοποιηθεί είναι 146.934,12 τ.μ. και η μέση πυκνότητα οίκησης υπολογίζεται 3,72 άτομα ανά στρέμμα.
Οι επιτρεπτές χρήσεις γης στη ζώνη ανάπτυξης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης περιλαμβάνουν Παραθεριστική κατοικία, Τουριστικούς λιμένες (μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών), Περίθαλψη, Ξενοδοχεία, Αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα, γυμναστήρια κ.λπ.), Κέντρα αναζωογόνησης (spa), Εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, Εμπορικά καταστήματα, Χώρους συνάθροισης κοινού. Επιτρέπονται επίσης χρήσεις που δεν μεταβάλλουν το γενικό προορισμό του ακινήτου, όπως οι απαραίτητες εγκαταστάσεις τεχνικής υποδομής για την εξυπηρέτηση των παραπάνω χρήσεων (μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, χώρος συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων).
Το σχέδιο αφορά στην οργάνωση του χωριού σε περιοχές, τομείς και οικοδομικά τετράγωνα, με σκοπό την υλοποίηση χωροθέτησης των ανωτέρω χρήσεων, και στον σχεδιασμό των απαιτούμενων τεχνικών υποδομών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων (κυκλοφοριακές συνδέσεις, εσωτερικό οδικό δίκτυο, δίκτυο ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, ομβρίων, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών), που διασφαλίζουν τη βιώσιμη λειτουργικότητα του χωριού.
Στο παράκτιο μέτωπο της έκτασης έχει εγκριθεί η χωροθέτηση της μαρίνας δυναμικότητας 202 σκαφών. Το Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό και η μαρίνα με τις χρήσεις του παράκτιου μετώπου αλληλοεξαρτώνται και συμπληρώνονται. Οι εργασίες κατασκευής προβλέπεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 10 ετών, σε 3 διαφορετικές φάσεις. Αρχικά θα υλοποιηθούν οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, η κατασκευή κοινόχρηστων χρήσεων και η διαμόρφωση των τεχνικών υποδομών και στη συνέχεια οι εργασίες κατασκευής των κατοικιών θα γίνουν σταδιακά.
Το Παραθεριστικό Τουριστικό Χωριό θα λειτουργεί καθόλη την διάρκεια του χρόνου, με αναμενόμενη χαμηλή πληρότητα κατά τους χειμερινούς μήνες και αυξημένη τους θερινούς. Σε περίοδο αιχμής και σε πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία στο συγκρότημα θα απασχολείται προσωπικό 735 ατόμων.
Διαβάστε ακόμα:
3 ελληνικά νησιά στο top 10 των «λιγότερο γνωστών» μεσογειακών προορισμών της Τelegraph
Πώς βρέθηκε η Μύκονος σε κατάσταση λειψυδρίας
Έρευνα: Τι αναζητούν οι ταξιδιώτες από Κίνα-Αυστραλία-ΗΠΑ όταν οργανώνουν τις διακοπές τους