Πρόσκληση στο ελληνικό και διεθνές ταξιδιωτικό κοινό να επισκεφθεί τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και σε επιχειρηματικούς ομίλους να υλοποιήσουν ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επενδύσεις απευθύνει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης.
Κατά την περυσινή περίοδο, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατέγραψαν αυξήσεις στις διεθνείς αφίξεις επισκεπτών. Αιχμή του δόρατος ήταν η τουρκική αγορά καθώς διευκολύνθηκαν οι αφίξεις των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα με την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης visa στην πύλη με δικαίωμα παραμονής στους κατόχους έως επτά ημέρες, που ξεκίνησε να ισχύει από τις 30 Μαρτίου 2024. Συνολικά ο αριθμός των αφίξεων στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου έφτασε τις 340.000. Σύμφωνα με τον κ. Μουτζούρη έχει εξασφαλιστεί ήδη η ανανέωση του προγράμματος από τις 31 Μαρτίου 2025, για ένα χρόνο. Ο Περιφερειάρχης λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι στιγμής μηνύματα εκτιμά για τη φετινή χρονιά ότι η ροή των αφίξεων στα νησιά θα κινηθεί επίσης, ανοδικά.
Παράλληλα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και σε επενδυτικό επίπεδο. Όπως αναφέρει ο κ. Μουτζούρης στη Λέσβο θα λειτουργήσουν 3 ξενοδοχειακές μονάδες από επιχειρηματικούς ομίλους ισραηλινών συμφερόντων ενώ ένα ακόμη ξενοδοχείο κατασκευάζεται από Έλληνα επιχειρηματία που έχει δραστηριότητα στην Πάρο.
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το επόμενο διάστημα θα προκηρύξει διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του πρώην ξενοδοχείου Σάρλιτζα Πάλλας σε ιδιώτες. Το ξενοδοχείο έχει ιστορική σημασία καθώς ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Μαΐου 1910. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, το ξενοδοχείο και οι ιαματικές πηγές πέρασαν στο ελληνικό κράτος και στη συνέχεια, το 1925, στην Εθνική Τράπεζα. Το 1933 αγοράστηκε σε δημοπρασία από το Ταμείο Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονομικών. Παραμένει κλειστό από το 1982 ενώ τα τελευταία χρόνια παραχωρήθηκε από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων που διαδέχθηκε το ΤΣΑΥ, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Το όνομα του, Σάρλιτζα Παλλάς, το πήρε επί Τουρκοκρατίας και σήμαινε «οι κίτρινες θερμές πηγές», δηλαδή από το «Sari» που στην τουρκική γλώσσα σημαίνει το κίτρινο χρώμα και λίτζα που σημαίνει υπόθερμο θεραπευτικό νερό. Στόχος της Περιφέρειας είναι η αξιοποίηση του ακινήτου για τη δημιουργία ενός πολυτελούς ξενοδοχείου και συμπληρωματικών εγκαταστάσεων στον περιβάλλον χώρο για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. Η εκμίσθωση θα γίνει για 30 χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Η Περιφέρεια εκτιμά ότι το ύψος της επένδυσης μπορεί να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Περιφέρεια δρομολογεί την αξιοποίηση του Αρχοντικού Γεωργιάδη και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτιστικών δράσεων.
Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη τίμησε τον καταγόμενο από τη Λήμνο Αλέξανδρο Βασιλικό, πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC).
Ο Περιφερειάρχης, στον χαιρετισμό του, εξήρε το έργο του κ. Βασιλικού στον τουρισμό, τονίζοντας πως η τιμητική αυτή βράβευση προς το πρόσωπό του αποτελεί την αποδοχή της πρόσκλησης στην τουριστική ανάπτυξη, σηματοδοτώντας στρατηγικές κινήσεις εξωστρέφειας προς όφελος των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Όπως ανέφερε σχετικά «Η εκδήλωση και η απονομή τιμής προς τον κ. Βασιλικό, είναι η ελάχιστη αναγνώριση προς το πρόσωπό του για την πολύτιμη συνεισφορά του στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου και φυσικά της Ελλάδας. Το γεγονός πως ο κ. Βασιλικός εξελέγη πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας και Εστίασης, με μέλη 47 Εθνικές Οργανώσεις από 36 ευρωπαϊκά κράτη, αποδεικνύει την σημαντικότητα του έργου που παράγει ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Η περιφερειακή Αρχή και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να κινούμαστε στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, βάζοντας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και αλλάζοντας οριστικά την σελίδα τους. Το Βόρειο Αιγαίο αναπτύσσεται, οι νησιώτες κοιτάμε μπροστά και διεκδικούμε την θέση που μας αξίζει».
Από την πλευρά του, ο κ. Βασιλικός, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αποτελεί τιμή για μένα η τιμητική αυτή διάκριση και ευχαριστώ θερμά τον περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη για την σημερινή εκδήλωση. Αυτό που μου έχει κάνει μάλιστα θετική εντύπωση, είναι το γεγονός πως ο περιφερειάρχης παρακολουθεί τις συνελεύσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και αυτό δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει για τον τουρισμό, αλλά και το όραμα του για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στο πρόσωπό μου σήμερα τιμάται η ελληνική φιλοξενία και η ελληνική ξενοδοχία, η οποία δεν είναι μόνο νούμερα και αριθμοί, αλλά κάτι παραπάνω, χτίζοντας γέφυρες και σχέσεις. Η φιλοξενία βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από τους ξενοδόχους αλλά από όλους τους κλάδους του τουρισμού».
Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης, η προϊσταμένη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Τουρισμού Νίκη Χατζηστυλιανού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Ευάγγελος Μυρσινιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Βασίλης Βογιατζής, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιωάννης Καλτάκης και εκ μέρους των ξενοδόχων της Σάμου, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Ελισσαίος Μαυρατζώτης. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, πολιτικών και στρατιωτικών, η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η Μίτση Παΐδούση-Αυγερινού, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, ο Νομικός Κωνσταντάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Μυτιλήνης Νίκος Γιαννάκας, η αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή, φορείς του τουρισμού και ξενοδόχοι.
Διαβάστε ακόμα:
Δημιουργώντας μια κουλτούρα ευημερίας στους χώρους εργασίας
Το τουριστικό θαύμα της Ισπανίας ως βασικός πυλώνας ενίσχυσης της οικονομίας και της απασχόλησης
Μελέτη: Ποια είναι τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από τον ξενοδοχειακό κλάδο