Σε μπαράζ προκηρύξεων και προσκλήσεων προχώρησε σήμερα, το υπουργείο Τουρισμού, με την υπογραφή της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων και των εγκαταστάσεων ορειβατικών καταφυγίων, των τουριστικών λιμένων και της βελτίωσης και τροποποίησης της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες.
Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Χιονοδρομικών Κέντρων
Αναλυτικά, το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης – Οδηγός εφαρμογής για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Χιονοδρομικών Κέντρων».
Η παρούσα ενίσχυση πρόκειται να χορηγηθεί προς στήριξη της επιχειρηματικότητας, προώθηση του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, παράλληλα με την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, κύριο μέλημα της Δράσης είναι η επέκταση και η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με πράσινο χαρακτήρα, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των χιονοδρομικών κέντρων.
Στόχοι είναι:
– Η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για χειμερινές και ορεινές δραστηριότητες συγκλίνοντας προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
– Η αναβάθμιση των υποδομών των υφισταμένων χιονοδρομικών κέντρων υψηλού επιπέδου που θα προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες και θα συμβάλλουν στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ.
-Η επίτευξη μεγαλύτερης χειμερινής τουριστικής περιόδου και πιο ελκυστικές ευκαιρίες για ορεινό τουρισμό που θα είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή.
-Η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων με σκοπό την λειτουργία των εγκαταστάσεων με μικρότερο αποτύπωμα ρύπων και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
Ο πληθυσμός – στόχος και οι βασικοί δικαιούχοι της επένδυσης εντοπίζονται στο τουριστικό οικοσύστημα και τις τοπικές κοινότητες σε επιλέξιμες περιοχές. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της Πράσινης Αναβάθμισης και στην χρήση εξοπλισμού πλήρως ενσωματωμένου στο φυσικό τοπίο στο πλαίσιο του Ψηφιακού/Έξυπνου Μετασχηματισμού.
Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 53.692.000 ευρώ.
Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Ορειβατικών Καταφυγίων
Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης – Οδηγός εφαρμογής για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Ορειβατικών Καταφυγίων».
Κύριο μέλημα της Δράσης είναι η επέκταση και η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με πράσινο χαρακτήρα, η οποία έχει ως στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ορειβατικών καταφυγίων.
Οι στόχοι είναι αντίστοιχοι με αυτούς για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι η αναβάθμιση των υποδομών των υφισταμένων ορειβατικών καταφυγίων θα προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες και θα συμβάλλουν στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ.
Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 1.240.000 ευρώ
Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων
Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε και την προκήρυξη του Προγράμματος κρατικών ενισχύσεων «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων» προχωρώντας στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, παρέχεται χρηματοδότηση σε λιμένες για:
– Αναβάθμιση της υποδομής υφιστάμενων τουριστικών λιμένων για την κάλυψη προηγμένων απαιτήσεων της αγοράς και τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του σχετικού τουριστικού προϊόντος και νέων τουριστικών λιμένων εφόσον πληρούν προδιαγραφές ωριμότητας οι οποίες εξειδικεύονται στον Οδηγό Εφαρμογής της πρόσκληση
– Εστίαση στην ενεργειακή και πράσινη αναβάθμιση της υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης και χορήγησης πιστοποίησης πράσινων μαρίνων βασισμένων σε διεθνή πρότυπα
– Ψηφιοποίηση των εγκαταστάσεων και υπηρεσιών των τουριστικών λιμένων
– Κατασκευή και αναβάθμιση υπαρχουσών εγκαταστάσεων ώστε να γίνουν προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες.
Οι εν λόγω τουριστικοί λιμένες θα πρέπει να συνιστούν είτε αθλητική υποδομή, είτε πολυλειτουργική ψυχαγωγική υποδομή.
Στην περίπτωση αθλητικών υποδομών, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μόνο οι δαπάνες που θα αφορούν την αθλητική υποδομή.
Δεν θα πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιούνται από έναν μόνο χρήστη επαγγελματικού αθλητισμού και θα πρέπει η χρήση τους και από άλλους χρήστες (επαγγελματίες ή μη) να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 20% του χρόνου χρήσης. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις (σε αντίθεση με τις πολυλειτουργικές ψυχαγωγικές υποδομές) δεν απαιτείται να έχουν πολλαπλές λειτουργίες, ωστόσο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από έναν επαγγελματία χρήστη.
Στην περίπτωση πολυλειτουργικών ψυχαγωγικών υποδομών, θα πρέπει να προσφέρουν πολιτιστικές ή και ψυχαγωγικές υπηρεσίες και θα πρέπει να εξυπηρετούν πάνω από έναν ψυχαγωγικό σκοπό. Δεν απαιτείται να παρέχονται και ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, ενώ η δεύτερη ψυχαγωγική δραστηριότητα θα πρέπει να εξυπηρετεί έναν ξεκάθαρο σκοπό της ψυχαγωγικής υποδομής και να μην αποτελεί οριακά ένα υποπροϊόν αυτής.
Για να θεωρηθούν οι τουριστικοί λιμένες πολυλειτουργικές υποδομές θα πρέπει, να μπορεί να τεκμηριωθεί ότι παρέχουν περισσότερες από μία υπηρεσίες, (όχι απαραιτήτως σχετιζόμενη με αθλητισμό), π.χ. πολιτισμός, τουρισμός, αθλητισμός.
Συνεπώς δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη αθλητικής υποδομής στην περίπτωση των πολυλειτουργικών υποδομών.
Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων είναι 139.090.800 ευρώ.
Προσβάσιμες Παραλίες
Εξάλλου, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε και την προκήρυξη του κρατικής ενίσχυσης «Προσβάσιμες Παραλίες» προχωρώντας στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Η ενίσχυση στοχεύει στη βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες στον προορισμό. Με το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη παρεμβάσεων ημιμόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα.
Το έργο βασίζεται στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών που παρουσιάζει το πλούσιο παραλιακό μέτωπο της Ελλάδας και έχει ως στόχο:
– Τη συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και
– Την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων
Οι επενδύσεις οφείλουν να έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης και πρέπει να τεκμηριώνονται εγγράφως με σαφή, συγκεκριμένο και επικαιροποιημένο τρόπο στην υποβαλλόμενη οικονομοτεχνική μελέτη.
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης κάθε δυνητικός δικαιούχος δύναται να αιτηθεί δαπάνες:
-για την κατασκευή μη μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία
-για την προμήθεια μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση την χειμερινή περίοδο.
-χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων
-προμήθεια πακέτου τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού
-ειδική σήμανση στις προσβάσιμες παραλίες κ.ά.
Η δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 17.136.800 ευρώ.