Σε ανοδική τροχιά ο τουρισμός στην Ελλάδα όσο και σε βασικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο όπως είναι η Τουρκία και η Ισπανία.
Στην Ελλάδα, μετά το περυσινό ρεκόρ των 36 εκατ. διεθνών αφίξεων μαζί με τους επιβάτες της κρουαζιέρας, όλες οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις δείχνουν ότι και η φετινή χρονιά θα κλείσει, επίσης, με θετικό πρόσημο. Μάλιστα, αν το ποσοστό της αύξησης κυμανθεί κοντά στο 10%, τότε για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού η συνολική εισερχόμενη τουριστική κίνηση θα πλησιάσει τα 40 εκατ. Δεν λείπουν, ωστόσο, και φέτος τα προβλήματα κυρίως σε επίπεδο υποδομών. Αρκετοί είναι οι προορισμοί που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της λειψυδρίας, ειδικότερα στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου θα ενταθεί η τουριστική ζήτηση.
Επίσης, οι αυξήσεις των τιμών σε όλη την τουριστική αλυσίδα θα παίξουν ρόλο στις ταξιδιωτικές επιλογές κυρίως των Ελλήνων ταξιδιωτών τόσο σε επίπεδο προορισμού όσο και σε επίπεδο καταλύματος. Επίσης, ένας απρόβλεπτος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει έστω και πρόσκαιρα, σε τοπικό επίπεδο τουριστικούς προορισμούς είναι η τυχόν εκδήλωση πυρκαγιών. Η πρόσφατη πυρκαγιά στην Κω δεν φαίνεται να επηρεάζει περαιτέρω, την εικόνα του νησιού καθώς υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των αρχών για την προληπτική απομάκρυνση των επισκεπτών στην κορύφωση του φαινομένου. Παράλληλα, με το σβήσιμο της πυρκαγιάς υπήρξε άμεση επιστροφή των επισκεπτών στις τουριστικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούνταν.
Ισπανία: Αφίξεις 33,2 εκατ. ξένων τουριστών και έσοδα 43,2 δισ. ευρώ στο 5μηνο
Τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ισπανία αυξήθηκε κατά 13,6% ξεπερνώντας τα 33,2 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο της χώρας. Οι βασικές αγορές ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με σχεδόν 6,4 εκατ. τουρίστες και αύξηση 10,6%, η Γαλλία με περισσότερους από 4,4 εκατ. τουρίστες και αύξηση 13,2% καθώς και η Γερμανία με περίπου 4,4 εκατ. τουρίστες και αύξηση 14,7 %. Η Ισπανία δέχτηκε 9,3 εκατ. διεθνείς τουρίστες τον Μάιο καταγράφοντας αύξηση κατά 11,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η βασική αγορά με περισσότερους από 1,9 εκατ. τουρίστες η Γαλλία με 1,3 εκατ. τουρίστες και η Γερμανία με 1,2 εκατ. τουρίστες.
Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου οι συνολικές δαπάνες των διεθνών τουριστών στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 21,8% φθάνοντας σε 43,2 δισ. ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη αγορά σε επίπεδο ταξιδιωτικών δαπανών καλύπτοντας το 17,1% του συνόλου και ακολούθησαν η Γερμανία με ποσοστό 13% και η Γαλλία με ποσοστό 7,8%. Η συνολική δαπάνη των διεθνών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Μάιο έφτασε σε 11,69 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 19,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023. Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα ήταν 1.263 ευρώ, με ετήσια αύξηση 7,3% ενώ η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 8,6%, φθάνοντας τα 204 ευρώ.
Τουρκία: Αφίξεις 15,8 εκατ. διεθνών τουριστών στο 5μηνο εκ των οποίων 5,13 εκατ. τον Μάιο
Εντυπωσιακή πορεία διαγράφει για μία ακόμη χρονιά και ο τουρισμός στην Τουρκία. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας οι διεθνείς αφίξεις τουριστών κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου αυξήθηκαν κατά 12,47% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2023 φθάνοντας σε 15,78 εκατ. από 14,03 εκατ. Σε επίπεδο αγορών στην πρώτη θέση βρέθηκε η Γερμανία με 1,85 εκατ. αφίξεις και ακολούθησαν η Ρωσία με 1,82 εκατ. αφίξεις, το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,2 εκατ. αφίξεις, το Ιράν με 1,17 εκατ. αφίξεις και η Βουλγαρία με 1,12 εκατ. αφίξεις. Μόνο τον Μάιο οι διεθνείς αφίξεις στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 14% φθάνοντας σε 5,13 εκατ. από 4,5 εκατ. τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Διαβάστε ακόμα:
Travel Megatrends: Ποιες τάσεις θα κυριαρχήσουν στα ταξίδια μέχρι το 2030
Οι προτεραιότητες για τον τουρισμό στην Ευρώπη
Τα ρεκόρ του τουρισμού σε υπερπληθωριστικές συνθήκες και οι προσδοκίες για το 2024