Σχεδόν το 1/3 των Βρετανών που σχεδιάζουν διακοπές στο εξωτερικό το 2022, στοχεύουν στα city breaks, σύμφωνα με την έρευνα WTM Industry Report που δημοσίευσε σήμερα η WTM London.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.000 καταναλωτών, διαπίστωσε ότι 648 εξ αυτών σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό το 2022 – και οι πόλεις ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή, μετά την πάντα κορυφαία επιλογή της παραλίας.
Η διαπίστωση ότι το 30% θέλει να κάνει city break, θα δώσει ώθηση στους ξενοδόχους και τις αεροπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά από τη δραστική ύφεση στα επαγγελματικά ταξίδια και τις εκδηλώσεις εν μέσω της πανδημίας.
Η Ένωση Επιχειρηματικών Ταξιδιών εκτιμά ότι, σε ένα κανονικό έτος, χάρη στα επαγγελματικά ταξίδια, προστίθενται 220 δισ. λίρες στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου. Παράλληλα, η Ένωση ανέφερε ότι το 2019 υπήρξαν σχεδόν 9 εκατ. επαγγελματικά ταξίδια που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που μεταφράζονται σε περίπου 50 εκατ. διανυκτερεύσεις – με περισσότερες από τις μισές να ανέρχονται σε έως 3 διανυκτερεύσεις.
Επίσης, οι ταξιδιώτες που μετακινούνται για επαγγελματικούς λόγους αντιπροσωπεύουν το 15-20% των πελατών των αεροπορικών εταιρειών και, σε ορισμένα δρομολόγια, συνεισφέρουν τα διπλάσια σε σύγκριση με τους ταξιδιώτες αναψυχής.
Ωστόσο, οι εταιρείες διαχείρισης ταξιδιών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είδαν τα έσοδά τους να καταρρέουν έως και 90%. Σύμφωνα με την Tourism Economics της Oxford Economics, οι πόλεις ως προορισμοί, έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα αρνητικά από την πανδημία, εν μέρει λόγω της ύφεσης στα επαγγελματικά ταξίδια και τις εκδηλώσεις.
Οι Λονδρέζοι πρώτοι στα διεθνή ταξίδια, παρά τις ταξιδιωτικές δυσκολίες
Δεν απαρνήθηκαν τις διακοπές τους στο εξωτερικό οι κάτοικοι του Λονδίνου, ταξιδεύοντας περισσότερο από κάθε άλλον κάτοικο του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και στην καρδιά της πανδημίας. Σύμφωνα με την σχετική έρευνα, το περασμένο έτος ταξίδεψαν στο εξωτερικό 4 στους 10 Λονδρέζους (41%), ποσοστό διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο του 21%, και πάνω από τρεις φορές περισσότερο από τους κατοίκους στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου τους τελευταίους 12 μήνες καταγράφηκαν τα λιγότερα ταξίδια στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, μόλις το 13% των κατοίκων των βορειοανατολικών περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησε ταξίδια στο εξωτερικό, σε αντίθεση με τους κατοίκους της πρωτεύουσας, όπου το 9% των Λονδρέζων ταξίδεψαν εντός και εκτός της χώρας. Περαιτέρω, μόνο το 36% των Λονδρέζων απείχε καθολικά από τα ταξίδια, σε σύγκριση με το 51% του εθνικού μέσου όρου.
Φαίνεται ότι οι Λονδρέζοι δεν αποθαρρύνθηκαν από τα τεστ κορωνοϊού, τις ταξιδιωτικές αλλαγές, ακόμη και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και των ειδικών που συμβούλευαν επανειλημμένα τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό – ακόμη και όταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλάρωσαν και οι πολίτες ήταν ελεύθεροι να ταξιδέψουν.
Τέλος, ένας ακόμη καθοριστικός παράγοντας ήταν και η έλλειψη πτήσεων από περιφερειακά αεροδρόμια, σε συνδυασμό με τα τοπικά lockdown, τα οποία εμπόδισαν τους ταξιδιώτες να μεταβούν σε αεροδρόμια εκτός πρωτεύουσας.