Η εκπόνηση συμβουλευτικών μελετών από εξειδικευμένους φορείς και η διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας στις ξένες αγορές, προκειμένου να διαμορφωθεί στρατηγική μάρκετινγκ για την ανάκαμψη του τουρισμού περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού για το 2022.
Ειδικότερα, οι δράσεις του υπουργείου για το επόμενο έτος, όπως αναφέρεται στον Προϋπολογισμό που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, θα εστιάσουν στην προβολή της χώρας στο εξωτερικό ως σημαντικού και ελκυστικού τουριστικού προορισμού, στην τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, στη διασφάλιση ποιότητας του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος και στην προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στον τομέα του τουρισμού.
Να σημειωθεί, ότι το 2021 διατέθηκαν από το υπουργείο Τουρισμού πιστώσεις ύψους 37 εκατ. ευρώ για δράσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού και αφορούν δαπάνες μίσθωσης τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας, καθώς και δαπάνες επιχορήγησης του EOT για λειτουργικές δαπάνες λόγω απώλειας εσόδων.
Σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης της δράσης του Υπουργείου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το σύνολο των δαπανών του Υπουργείου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2022 προβλέπεται να ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρηματοδότηση επιμέρους δράσεων του Υπουργείου θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τον ΕΟΤ, η οικονομική επίδοση του οργανισμού για το έτος 2021 εκτιμάται να διαμορφωθεί σε αρνητική, ποσού ύψους 17 εκατ. ευρώ, ενώ για το έτος 2022 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε θετική, ποσού ύψους 5 εκατ. ευρώ.
Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία του τουρισμού το 2022
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η αύξηση του τουρισμού για το 2022 εκτιμάται ότι θα φθάσει σε ποσοστό 60% σε σχέση με τις φετινές επιδόσεις. Στον Προϋπολογισμό επισημαίνονται οι εξωγενείς κινδύνους που συνδέονται με τον κλιματικό παράγοντα και μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία και τον τουρισμό. Όπως τονίζεται η όλο και συχνότερη επέλαση φυσικών καταστροφών επιδρά αρνητικά στην ελληνική οικονομία τόσο βραχυπρόθεσμα (όπως το οικονομικό και δημοσιονομικό κόστος των πυρκαγιών του Αυγούστου), όσο και μακροπρόθεσμα, σε όρους διατηρησιμότητας των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος.
Πάντως, σε σχέση με τις φετινές επιδόσεις του εισερχόμενου τουρισμού και ειδικότερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπογραμμίζεται ότι συνέβαλλαν στη διατήρηση του υψηλού αναπτυξιακού ρυθμού της οικονομίας της τάξης του 7,5%.
Οι Αιγιαλοί και Παραλίες
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Προϋπολογισμό και για τους Αιγιαλούς και τις Παραλίες ένα θέμα που αφορά άμεσα τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η διενέργεια ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, που πραγματοποιήθηκε κατά το προηγούμενο έτος για όλες τις δημοπρατούμενες από το υπουργείο Οικονομικών θέσεις, αναμένεται να συνεχισθεί και να βελτιωθεί κατόπιν σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, μέσω του χρησιμοποιούμενου από το υπουργείο, ηλεκτρονικού συστήματος. Επίσης, στόχος της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας είναι η επικαιροποίηση και η απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου, με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Η στόχευση θα είναι διπλή: αφενός να διασφαλίζεται η προστασία του Αιγιαλού και της Παραλίας και αφετέρου να προωθείται και να διευκολύνεται η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.